Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Klasika, která trpí hodně neduhy spojené s žánrem westernu a dobou, kdy vznikala. Stopáž 165 minut je až moc na western o jednom muži, jedné zemi a hledání svého pravého místa(které je divákovi bohužel jasné od začátku). Postava Gregory Pecka řeší vše trochu jinak než by si okolí a hlavně jeho nastávající asi představovali. William Wyler je velmi kvalitní režisér, který na to má dokonce pár sošek jako důkaz :). Přesto si myslím, že snímek maličko nezvládl a nebo lépe rečeno chtěl z něj mít lehce něco jiného. Životní odyseu jednoho muže ve velké zemi za svým osudem. Bohužel je film dost schématický a vlastně vůbec ničím nepřekvapí. Od začátku se vše dá až moc jednoduše odhadnout a snímek tak ztrácí na poutavosti (nebo vám snad nepřijde nudné koukat na něco o čem víte jak bude pokračovat?). Příjemný film, který pro mě nezůstane ničím víc. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Pěkná a nádhernou širokoúhlou kamerou podbarvená dekonstrukce klišé klasického westernu, kde se stírá hranice mezi černou a bílou, mezi klasickým pojetím dobra a zla. A ani k tomu nepotřebuje přehršel přestřelek, které mě vždycky ve westernech nudily. William Wyler jakoby poskytl inspirační zdroj Clintu Eastwoodovi o několik desetiletí později, ten to ale ještě podal mnohem radikálněji. V hlavní roli nemohl být někdo jiný – a nikdo jiný by to nezahrál lépe – než modelový bezproblémový hoch Hollywoodu Gregory Peck. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Jedny blata, jeden dlouho trvající svár mezi dvěma stranami (muži), jedna (resp. dvě) osudové ženy a potom už je pouze na vašem vlastním posouzení, zda vlastnosti jako charakter a čest považujete za výrazy slabosti popř. zbabělosti (tedy činy hodny posměchu) nebo přednosti hodny skutečného obdivu. Jako třešínka(y) na dortu jsou tu potom (pro dámy) Ch. Heston resp. G. Peck, pro nás chlapy, J. Simmons resp. C. Baker. Na závěr s osob. dovětkem. Spousta lidí může namítnout, že v případě W. Wylera a jeho snímků se nikdy nejednalo o žádné „velké umění“ (a v případě The Big Country můžou padat výraziva jako „umně zfilmovaný rodokaps“), ale rozhodně si nemůžete stěžovat na jednu neoddiskutovatelnou skutečnost a to sice fakt, že by vždy (v prvé řadě) nemyslel na diváka samotného. Stejně tomu bylo v případě Bena Hura, podobně tomu bylo např. i v Prázdinách v Římě a podobné je to i v případě „Velké země“. ANO, tipujete zcela správně. Opět jde o velkolepou ZÁBAVU se všemi klady i neduhy, které však (k těmto tipům snímků) neodmyslitelně patří. Wylerovi se dá vyčítat kdeco, ale upřít mu zápal a lásku k filmu jako takovému rozhodně ne! Jeho snímky mají jednu nepostradatelnou (vymírající?) věc. Duši a s tím spojenou lidskost (člověčinu). Nebudu to zbytečně protahovat. „The Big country“ je jednoduše „The Big film“ resp. „The Great movie“, užíval jsem si každou jeho minutu (scénu) a já začínám zjišťovat (uvědomovat si), že se mi pomalu ale jistě začíná rozšiřovat osobní sbírka (na Blu-ray discích) s tímto režisérem. Pouze dodám, že se tak děje s velkým potěšením. Děkuji mistře! Ostatně o síle jeho snímků hovoří (za vše) jeden fakt. Užívám si je (při opakovaných projekcích) ještě víc, než při těch prvotních. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nějak se mi nepovedlo zachytit zde proklamovanou nezapomenutelnost a výjimečnost snímku. Velká země je poctivým westernem, který je obohacený hlavní postavou, která do žánru zdánlivě vůbec nepatří - Peckův gentleman, kterému není nic více vzdálené, než prvoplánové mačovství a lpění na "drsných zákonech" divokého západu. Celý film je pak (alespoň co se obsahu týče) na tomhle kontrastu postaven - klasický, divoký svět westernu vs. civilizovanost a gentlemanství. Jim McKay se zařazuje do pantheonu Peckových supersprávňáků (k postavám jako Joe Bradley či Atticus Finch) a Velká země pak do dlouhé řady výborných snímků krále Hollywoodské kvality, Williama Wylera. Formální kvality jsou samozřejmě neoddiskutovatelné. 70% ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Ukázka netradičního anti-westernu, v němž hlavní hrdina McKay bojuje proti násilí nenásilím a vůbec nechce střílet. Navzdory převažujícím chválám na tento slavný film musím konstatovat rozčarování - příliš zdlouhavé (téměř tři hodiny!), konverzační; nemám tyhle psychologizující pokusy ve westernu vůbec rád. Většinou nejsou nijak hluboké a za moc nestojí, takže je to spíše nuda. Láska, čest, statečnost, vnitřní boj, obětavost, zbabělost - to vše se dá vyjádřit mnohem kratšími náznaky, a nikoliv na úkor akce a napětí. Jinak nádherná krajina a hezká westernová hudba, "pan" herec Gregory Peck. Za to jsou ty hvězdičky... ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Gregory Peck natáčal svoje scény veľmi dôkladne, pretože chcel pre svoju rolu absolútnu dokonalosť. (westerns)
  • Film je natočený systémem Technirama využívajícím 35mm VistaVision film s anamorfickou předsádkou a horizontálním během filmového pásu. Výsledkem je lepší obraz než standardní 35mm (vertikální) film s anamorfickou předsádkou se stejným poměrem stran (2.35:1). Je to díky tomu, že horizontální 35mm film má větší políčko. (gurmanfilmu)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama