Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Všetko je to larger than life, i pästiarsky súboj je snímaný pomaly a z diaľky, aby vynikla grandiózna americká príroda. The Big Country je dozaista monumentálny western ale to skôr svojou širokouhlou kamerou a zábermi na vyprahnuté prérie amerického stredozápadu ako dejovým oblúkom, ktorý by vystačil na 90 minútový film. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně odvyprávěný příběh! James McKay (Gregory Peck) je sympaťák! A konečně vím, z jakého westernu je ta úžasná ústřední melodie! ■ Po x dalších viděních: Maximální hodnocení zasloužené. A Jean Simmons se mi líbí čím dál víc. ■ S odstupem dvou let a dalších viděních: Jeden z mých nejoblíbenějších vesternů. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tento western má jednu ohromnou přednost a tou je charismatický Gregory Peck, hlavní postava je nesmírně sympatická od první chvíle, jde si totiž vlastní cestou, nenechá se manipulovat, dělá vlastní rozhodnutí s rozvahou a s čistým svědomím.. Jean Simmonsová je krásně uhrančivá a potěšili mě i pánové Charlton Heston, Burl Ives a Charles Bickford, umí očima parádně metat blesky.. Vypadá to, že William Wyler už mě má dávno v hrsti, jeho styl vyprávění mi sedí a líbí se mi.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální a nádherný western. Od začátku až do konce je to jedna velká nádhera, která ve svém žánru moc konkurencí nemá. William Wyler nám ukázal opět jeden ze svých skvostů a přesvědčil nás, že na co sáhl, to se povedlo. Taktéž velice potěší herecké obsazení. Charismatický Gregory Peck je v roli Jima McKaye, muže, který se vyhýbá rvačkám a střílení a přesto je statečnější něž kdo jiný zahrál naprosto znamenitě, Jean Simmonsová a Caroll Bakerová se na role krásných a silných žen opravdu hodí a Charlton Heston si svoji roli tvrdého předáka Stevea taktéž náležitě užil. Ke konci jsem mu nejvíce držel palce. Burl Ives (zasloužený Oscar) a Charles Bickford podali výtečně role dvou odvěkých rivalů, dvou drsných a statečných mužů, kteří na konci stojí proti sobě v souboji, který rozhodne o všech postavách, které se zde objevují. "Velká země" je velkolepý a neskutečně jímavý a příjemný western. Čistý průstřel mého srdce a jeden z nejkrásnějších dárků, které může westernový fanoušek dostat. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tyhle stary westerny me nezajimaj, v podstate az na par vyjimek me ani westernovej zanr nijak nebere a herce, kteri tu vystupuji, taky nak zvlast nemusim, takze jedinej duvod, proc sem film pustil, bylo vysoke hodnoceni. A musim souhasit s vetsinou, je to naprosto dokonaly. Delka mi vubec nevadila, ac se obcas nic nedeje, film hezky plyne a nenudi a Gregory Peck proste nema chybu. Takze muzu v klidu tenhle film zaradit mezi me dalsi oblibene ve westernovem zanru. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Film uzrel svetlo sveta za dozvukov maccarthyovského honu na čarodejnice a medzi riadkami sú narážky na sprievodné javy Studenej vojny aj cítiť. Obe alternatívy americkej diplomacie - politika balansovania na ostrí noža a osobnej nevraživosti - sú tu totiž viac než transparentné. (marlon)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama