Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Skvělý Gregory Peck v nejlepších letech. Epická sága dvou znepřátelených rančerských rodů "tenkrát na západě", se skvělou studií podstaty mužství, odvahy a lásky. Kromě charismatického kapitána - Gregory Pecka a krásné Jean Simmons v roli Julie Maragonové nejvíce září i postava trochu odpudivého, ale férového Rufuse Hannasseyho v podání Burla Ivese. Moc všem doporučuji. Trailer: http://www.sms.cz/film/velka_zeme/ukazka ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

William Wyler opět nezklamal, ve Velké zemi se prolíná fascinace krajinou, chlapská čest a skromnost a narazíme tu i na kritiku soudobých poměrů. A rozhodně tu neplatí, že když se dva perou, třetí se směje, ale naopak trpí všichni. Rozmáchlé a nikam nespěchající westerny mám moc rád, tenhle je navíc podpořen vynikajícím ústředním hudebním motivem a oporu si našel i ve všech hercích (věčná sláva Gregory Peckovi!) Jeden z nejlepších "true-american" westernů. ()

Reklama

Folpa 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je klasika, vynikající herecké výkony. Osobně mě přijde, že film je rozdělený na dvě části, v první Gregory Peck poznává místní zvyky a obyvatele a ve druhé části se řeší konflikt dvou znepřátelených táborů. Občas mi ta jeho dobrota a čestnost už lezla krkem ale celkově opravdu velice povedený film. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nějak se mi nepovedlo zachytit zde proklamovanou nezapomenutelnost a výjimečnost snímku. Velká země je poctivým westernem, který je obohacený hlavní postavou, která do žánru zdánlivě vůbec nepatří - Peckův gentleman, kterému není nic více vzdálené, než prvoplánové mačovství a lpění na "drsných zákonech" divokého západu. Celý film je pak (alespoň co se obsahu týče) na tomhle kontrastu postaven - klasický, divoký svět westernu vs. civilizovanost a gentlemanství. Jim McKay se zařazuje do pantheonu Peckových supersprávňáků (k postavám jako Joe Bradley či Atticus Finch) a Velká země pak do dlouhé řady výborných snímků krále Hollywoodské kvality, Williama Wylera. Formální kvality jsou samozřejmě neoddiskutovatelné. 70% ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Opravdu prijemna westernova zalezitost. Sedm statecnych, ci Tenkrat na zapade a nebo westerny s Eastwoodem sem videl nekolikrat a o jejich kvalite vubec nepochybuji. Velkou zemi sem ted vydel poprve a mam uplne stejny pocit. Je to proste nadherny film se skvelymi herci v cele s vysokym a sarmantnim Gregory Peckem. Dej neni tak "akcni" jako v 7 statecnych nebo jinych westernech, nejsou tam zadni desperadi a bandite, jeho dej je spise poklidnejsi i kdyz o akci tam take nouze neni a tim spis je kazda akcni scena o to vice napaditejsi. Gregory Peck dokazuje ze to byl skutecne Pan Herec a Charleton Heston taky nezklamal, kdo se mi tu ale obzvlaste libil byl Burl Ives a jeho Rufus Hannessey. Proste slo zase o jeden z kvalitnich ale u nas mene znamych westernu, ktere televize moc nedavaji a o to je cennejsi. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Film bol natočený anamorfickým procesom zvaným Technirama, spolu so systémom Technicolor. (westerns)
  • V roku 1959 išlo o druhý najpopulárnejší film vo Veľkej Británii. (westerns)
  • Kôň Old Thunder, na ktorom vo filme jazdí Gregory Peck, je pravdepodobne plemeno koňa s názvom Appaloosa. Ide o jedno z najznámejších plemien Divokého západu. Sú zvedaví, hraví a tvrdohlaví... ako môžeme aj vo filme vidieť. (westerns)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama