Reklama

Reklama

Dětská hodinka

  • USA The Children's Hour (více)
Trailer

Stačí nevinná dětská lež a váš život je v troskách... Karen a Martha jsou blízké přítelkyně z dětství a zároveň úspěšné ředitelky dívčí internátní školy. Na tamější školní kolektiv má však velmi negativní vliv rozmazlené děvče jménem Mary. Když je vztahovačná dívka přistižena při lži a následně potrestána, v touze po odplatě pomluví ředitelky školy z tajného milostného vztahu. Křivé nařčení způsobí velký společenský skandál a pobouření rodiče kvapně odebírají ze školy své děti. Kvůli falešnému obvinění se tak oběma ženám rychle rozpadá nejen dlouholetý sen o vlastní dívčí škole, ale i jejich komplikovaný osobní život. Silná a zdrcující zápletka snímku znázorňuje, jak snadno se z křivého nařčení může stát noční můra. Jedná se o adaptaci stejnojmenné hry dramatičky Lillian Hellmanové, částečně založené na skutečných událostech v jedné skotské škole. Pro zajímavost lze zmínit, že režisér William Wyler natočil remake vlastního snímku Vražedná lež z roku 1936. V hlavních rolích se zaskvěly hvězdné herečky Audrey Hepburnová a Shirley MacLaineová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,6milióna║ Audrey Hepburn vo veľmi odvážnom filme s dosť háklivou témou a hlavne na tú dobu. Kam sa to stočí som mal pocit už po prvých minútach a aj sa tak stalo. William Wyler je dosť zručný režisér aby z toho vyťažil maximum a dramaticky to vygradovalo tam kam to všetko aj smerovalo k veľkej tragédii. /75%/ ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Wylerův film se opírá pouze o skvělou divadelní předlohu a o povedené výkony dvou sympatických hereček (někdy však i do jejich výkonů proniknou stopy patosu). Jinak režisér definitivně stylisticky ustrnul ve čtyřicátých letech - je statický, filmovou řečí nijak k rozvoji dramatu nepřispívá a když, tak notně zaprášenými konvencemi. Navíc vedlejší maloměstské postavy skutečně jako by svým herectvým ustrnuly na počátku zvukové éry. Jedině snad dlouhou a působivou jízdou v závěrečném nádechu před katastrofou přesáhne sám sebe. Film je rozhodně silný a zdrcující, po tematické stránce zajímavý, ale sám Wyler tentokrát přispěl příliš malou měrou a je třeba i toto objektivně zohlednit. ()

Reklama

Hees 

všechny recenze uživatele

Ako sa dokáže svet zmeniť vidieť na tomto dobre spracovanom staršom filme. Teraz by takým učiteľkám ruky a nohy bozkávali a tešili sa s toho, že niečo také je. No prejdem k hodnoteniu filmu. Sledujeme súkromnú dievčenskú školu kde žije "diabol" (cháp to dievča je zlé, nie je to horor) v jednej so žiačok, ktorá je veľmi prešibaná a pripravená druhým zničiť ich život len, aby sa ona mala lepšie. Ja osobne som do poslednej chvíle nevedel a nevycítil, že ku komu cíti náklonnosť Martha Dobieová (niekto iný na to asi prišiel skôr). Preto som bol dosť prekvapený. Audrey podáva taký jej priemerný a dosť dobrý výkon. Film je veľmi jednoducho mierený, aby vyvolal súcit. Najprv nazbiera veľké množstvo nespravodlivosti, krívd a na konci to proste vystrelí správnym smerom. Výborne zahraný film, ktorý používa liečbu šokom, aby tá niečo vyvolala v spoločnosti. Niečo také sa mi samozrejme nepáči, ale nie som s tých čo nevycítia o čo ide. Odporúčam hlavne za herecké výkony. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Wyler natočil snímku, ktorú v danom období musela konvenčná spoločnosť prijať veľmi rozporuplne. Na jednej strane sa však do tejto provokačnej témy pustil s takou opatrnosťou, až si podľa môjho názoru veľmi dobre uvedomoval konfrontáciu najrôznejších názorov a postojov. Je možné milovať osobu rovnakého pohlavia? V 21.storočí sa nad dôležitosťou tejto otázky nikto nepozastavuje, no ako to bolo v dobách konzervatívnych moralistov? Wyler dokonale vystihol, ako dokáže jedna zvrátená lož protivného decka prevrátiť dvom učiteľkám život naruby, vtesnať ich do škály pretrvávajúcich predsudkov, ohovárania a odsudzovania a nakoniec zapríčiniť stratu súdnosti jednej z nich. Dokonalý film, ktorý si úplne vystačil s kvalitným scenárom, hudbou a hercami (James Garner!!! a Audrey Hepburn). Prekrásna dráma s prekrásnou myšlienkou. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

William Wyler patřil k hrstce režisérů, kteří dokáží natočit klenot v kterémkoliv žánru. Romantická komedie, muzikál, film-noir, historický velkofilm a zde psychologické drama o maloměšťáckých předsudcích, inspirované skutečnými událostmi. V hlavní roli exceluje Audrey Hepburn, která rozhodně není jenom tou roztomilou tvářičkou, jakou známe z Prázdnin v Římě. Talent pro vážné role zde po zazáření v Bytu předvádí také Shirley MacLaine, nemluvě o silných hereckých kreacích ve vedlejších rolích (měl jsem sto chutí zavřít tu malou vztahovačnou dívenku do chladné sklepní místnosti bez oken – tak intenzivně mi šla na nervy). Wyler dbá pečlivě promyšleného rozestavení postav v každém záběru, díky čemuž dosahuje nečekané působivosti. Svůj cit pro různé hloubky ostrosti (a tím pádem různé emoce, jež záběr vyvolává) předvedl Franz Planer již ve Snídani u Tiffanyho, také zde mnoha záběrům dominuje Audrey Hepburn, přičemž v samém závěru, kdy nedělá nic jiného, než že jde, jakoby jí ležel u nohou celý svět. Šance na úspěch Dětské hodinky u dnešního diváka je vysoká, Wyler zabalil silný a autentický příběh do hávu, který ani po čtyřiceti letech nepůsobí obnošeně. 85% Zajímavé komentáře: betelgeuse, Eddard ()

Galerie (97)

Zajímavosti (12)

  • Starú mamu mala pôvodne hrať Cathleen Nesbitt. Rolu nakoniec získala Fay Bainter. (TheRoller)
  • Veronica Cartwright sa v interview vyjadrila, že všetkým detským herečkám bolo na natáčaní zakázané tráviť voľný čas so Shirley MacLaine, pretože bola veľmi vulgárna. Tento zákaz ale žiadna z nich nedodržiavala, pretože mali Shirley veľmi rady. (dwdb)
  • Pôvodná divadelná hra mala na Broadwayi premiéru 20. novembra 1934 a mala 691 opakovaní. (dwdb)

Reklama

Reklama