Reklama

Reklama

Boží mlýny

(seriál)
  • Slovensko Božie mlyny
Česko, 2021, 5 h 33 min (Minutáž: 54–58 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Matěj Kroupa

Hrají:

Martin Myšička, Vincent Navrátil, Eliška Křenková, Robert Nebřenský, Jiří Lábus, Josef Prouza, Petr Prokop, Matěj Ruppert, Jiří Maryško, Jiří Bábek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál v režii Jana Hřebejka kombinuje thriller s tradicí české kriminální komedie. Váhy v rukou Spravedlnosti jsou někdy natolik zatíženy korupcí, že viník odejde od soudu bez trestu. Děj scenáristů Janka Kroupy a Jana Drbohlava přivádí na scénu partu mstitelů, kteří postrčí kola pomyslných božích mlýnů dopředu. Vždyť jak se zpívá ve známém spirituálu: „Chtěl bych aspoň na chvíli být mlynářem!“ Pokud nejde usvědčit vrahy, podvodníky a násilníky z činu, který spáchali, co jim nastražit past? Nachytat je na jiné jejich slabosti: na jejich pocit nadřazenosti, beztrestnosti, nepostižitelnosti, na jejich chamtivost a ochotu zkoušet stejné špinavé triky zas a znovu. Kriminální zápletky jsou kořeněny humorem a nadsázkou. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od nejznámějšího, pravděpodobně nejodvážnějšího a jednoho z nejzkušenějších investigativních novinářů v ČR bych čekal daleko sofistikovanější námět. A bacha na kompromisy v zájmu “dobré věci”. Pro mě byly za hranou. Seriál jako celek pro změnu pod čarou toho, co považuju za kvalitu v oblasti televizní seriálové tvorby. Nevěřil jsem tomu ani Ň. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Myšička je jako zásadový policajt Fajt super, Křenková hraje jako obvykle velmi věrohodně a esteticky sama sebe a Navrátil nehraje nic, byvše při tom sympatický. Problém s Božími mlýny nemám ani tak proto, že často nudí a pasti na zákonem nepotrestané pachatele jsou naivní. Bůhví proč mě iritovalo sledovat veřejnoprávní produkci z pera investigativního novináře, sugerující v zemi s nevalnou vymahatelností práva, že to nějakým zázrakem dobře dopadne. Nemístný optimismus, eskapismus, propaganda nebo prostě drzost? ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Kroupa bohužel nemá na to, aby dal dohromady detektivní zápletku, která bude obsahovat nějaký pořádný vývoj a nebudou v ní mezery ohledně logiky, doufejme, že mu Jan Drbohlav, scénárista-matador tohoto žánru, dost pomohl, takže se seriál dá s přimhouřenýma očima i sledovat. Pomáhá v tom občasný humor, chemie mezi třemi hlavními představiteli (bez psa Kaštana) a hlavně Jan Hřebejk, který to režijně drží pohromadě, dodává tomu nadhled a dopustí se i špílce ke své vlastní tvorbě (jméno pro arcilotra je Vitouš a název posledních dvou epizod dost evokuje Kawasakiho růži). V ní se toho ale zlomilo míň než zde, bohužel. 50%. ()

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jaká škoda tak slibně rozjetého potenciálu, kterým první dva díly překypovaly a nadhledem nešetřily. Pak jakoby Hřebejkovi došel dech. Ale nejen jemu. Ze sarkastika Myšičky se stal téměř nadpozemský tvor, který měl pod palcem snad všechny lidi a řešení jakékoliv situace pro něj nebyl žádný problém. To už zavánělo opakující se nudou. O Navrátilovi a pořád stejně se tvářící Křenkové nemá cenu ani mluvit, to nejsou žádní herci. Neskutečně mě otravovalo to jejich ichtylský znamení, když se vždycky poškrábali na nose. Čekal jsem, že aspoň něco předvede Jiří Lábus, ale ten moc prostoru k hraní ani nedostal a v závěrečném díle mě ho bylo líto, že tam vůbec hrál. V dalších dílech už logika dostávala stále větší trhliny a celkové rozuzlení zápletek šlo rapidně ke dnu. Opravdu škoda. První dva díly bezva, poslední dva díly ubohost, hraničící dokonce s telenovelou. Převládá u mě velká rozpačitost, dal bych celkově 2,5, ale zaokrouhlím na tři, ale s kurevsky odřenýma ušima. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

30% — Průtokový zabíječ času bez hlubší myšlenky, kdy po shlédnutí posledního dílu si již ztěží vzpomenete, o co šlo v těch předcházejících. Navíc na rozdíl od prvního dílu, kdy hlavní hrdinové pouze vyvolali nenávist mezi dvěma skupinami padouchů, kteří se pak postříleli navzájem, se s postupem času stávají jejich metody stále diskutabilnějšími a vedou k nelegálním činnostem, přičemž odposlechy by byly to nejmenší, konkrétně mám na mysli manipulaci s tělem mrtvé dívky v posledním díle. Shlédnout se to dalo, ale o morálních otázkách bych radši pomlčel. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (41)

  • Škoda Superb třetí generace, kterou Alex (Vincent Navrátil) s Markétou (Eliška Křenková) přijedou na Lukešův dobročinný večírek, má registrační značku 1SC 0251, ale v době, kdy se tato série přidělovala, se tento typ vozu ještě nevyráběl. (Martin_L)
  • Vila Mistra Ezechiela (Bořek Slezáček) se nachází na Černé hoře 2826/17 v Dejvicích. Navrhnul ji architekt Stanislav Fiala. (sator)
  • Fait (Martin Myšička) ukazuje kadeřnici doklad policisty a ona říká: „To jste vy?“ Fait odpovídá: „To není tak stará fotka.“ Jenže na záběru není žádný doklad totožnosti, jen policejní odznak. (sator)

Reklama

Reklama