Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

05.05.2024 Autor Goldbeater

Světoznámý spisovatel a mimo jiné i filmový scenárista, režisér a producent Michael Crichton (1942–2008) nám v minulosti přinesl obří divácké hity jako Jurský parkWestworld a Twister, což jsou díla, jejichž odkaz ve světě kinematografie ve větší či menší míře přetrvává dodnes. A ačkoliv je extrémně populární americký autor bohužel už nějakých šestnáct let po smrti, jeho jméno stále dokáže i dnes hýbat filmovými trhy. Svět totiž nedočkavě vyhlíží vydání nejnovějšího románu od Michaela Crichtona a Jamese Pattersona pod názvem „Eruption“. Ve Spojených státech by měl dorazit na pulty knihkupectví již za necelý měsíc, konkrétně 3. června 2024, přičemž velmi pozorně celou situaci nyní sledují i filmová studia i áčkoví tvůrci, kteří se připravují na velký boj o práva na zadaptování předlohy dvou bestsellerových autorů.

 

Samotná novela „Eruption“ popisuje, jak už samotný název napovídá, katastrofický scénář výbuchu sopky na jednom z Havajských ostrovů. V popředí příběhu jsou přitom postavy muže a ženy, kteří ve dnech před erupcí odhalují děsivé tajemství, které v tichomořském ráji zasela americká armáda. Crichton strávil přípravou tohoto příběhu střídavě nějakých pětadvacet let života, než jeho úmrtí v roce 2008 zanechalo rozpracované dílo nedokončené. Na základě četných poznámek, rozhovorů a vědeckých rešerší autora však se svolením Crichtonovy manželky Sherri manuskript převzal právě spisovatel James Patterson (Sběratel polibků, Jako pavouk) a dokončil dílo tak, jak by si to zřejmě přál sám Michael Crichton. Snažil se přitom zachovat i jazyk a styl původního tvůrce. Samotný námět je popisován jako katastrofický příběh v mnohonásobně větším měřítku, než měly třeba Jurský park a Twister.

 

Aukce filmových práv by měla ve Spojených státech začít v průběhu následujících čtrnácti dnů, ale může přijít klidně už začátkem příštího týdne, jak uvedl server Variety. Zuby si nyní na knihu brousí jak velká hollywoodská studia, televizní společnosti a velké streamovací služby, tak i jednotliví tvůrci, mezi nimiž jsou vysoce profilovaní režiséři, kteří by se u katastrofického snímku rádi postavili za kameru, i známí herci, kterým se zamlouvá případné ztvárnění hlavních rolí. Očekávat se dá tedy velká bitva o práva, která jistě bude sahat do vyšších desítek milionů dolarů. V následujících dnech a týdnech se jistě dozvíme víc informací a uvidíme, jaký domov nakonec vysoce očekávaná kniha v rámci filmového světa nakonec získá. Jisté však je, že se v budoucnu dočkáme takové sopečné erupce, jakou jsme na filmovém plátně už dlouho nezažili.

Reklama

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

25.03.2024

Čas neúprosně kvapí a nadcházející přírůstek do dinosauří rodinky je blíž a blíž. Další díl Jurského parku nás totiž oficiálně stále čeká už příští rok 2. července, přičemž doposud nevíme nic… (více)

Další Jurský svět natočí David Leitch

Další Jurský svět natočí David Leitch

06.02.2024

Deset let uplyne letos od té chvíle, co původem kaskadéři Chad Stahelski a David Leitch udělali obří díru do akčního světa snímkem John Wick. Ukázali, že s jednoduchým scénářem, nikterak obřím… (více)

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

14.04.2023

Studio Universal v současnosti chystá několik projektů, jimiž by rádo navázalo na své zajeté a osvědčené značky. Jedním z nich je tento týden oznámený a blíže nespecifikovaný příspěvek do světa… (více)

Jason Bateman natočí netradiční western

Jason Bateman natočí netradiční western

31.01.2023

Žánr sci-fi westernů proslavil filmový Westworld z roku 1973, nutno ovšem podotknout, že od té doby se objem filmů v tomhle žánru příliš nezvětšil, v 2011 navíc fandové dostali obří facku v podobě… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

22.12.2022

Když na jaře roku 1996 dorazil do kin blockbuster režiséra Jana de Bonta s názvem Twister, jeho vír zábavy doslova zbořil kina. Snímek s velmi štědrým rozpočtem 92 milionů dolarů díky svému poutavému… (více)

HBO chystá sci-fi od autora Jurského parku

HBO chystá sci-fi od autora Jurského parku

28.08.2020

Zatímco se seriálový Westworld pomalu chystá na svoji čtvrtou řadu, kabelovka HBO už si mezitím od autora knižní předlohy (a mraky dalších děl) Michaela Crichtona vyhlédla další projekt. Tentokrát se… (více)

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

24.04.2020

David Koepp je nejen filmový scenárista stojící za snímky jako Válka světů, Jurský park, či Mission: Impossible, je totiž zároveň i úspěšným spisovatelem. Jeho nejnovější knížku, v originálním názvu… (více)

Jurský svět 3 se starými známými?

Jurský svět 3 se starými známými?

04.06.2019

Nostalgie je momentálně v kurzu. Kdyby nebylo návratu starých hvězd jako Mark Hamill, Harrison Ford nebo Carrie Fisher, nová Star Wars trilogie by nebyla ani zdaleka tolik populární. Star Wars ale… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

06.05.2024

Kinaři teď nemají zrovna nejlepší časy. Blíží se totiž letní sezóna, která tradičně bývá nařachaná těmi největšími blockbustery a do pokladniček kin často nasype cenné zlatky. Jenže se zdá, že ta… (více)

Nejnovější novinky

Cillian Murphy se vrací k zombíkům

Cillian Murphy se vrací k zombíkům

dnes

Kolem málokterého projektu je v posledních měsících takové haló jako okolo další Boyleovy apokalyptické vize. O pokračování filmů 28 dní poté a 28 týdnů poté, v nichž Británii zachvátil virus, který… (více)

Hrozba smrti se dočká pokračování

Hrozba smrti se dočká pokračování

16.05.2024

Akční mlátička Hrozba smrti (Road House) v režii Douga Limana premiérovala na Prime Video před necelými dvěma měsíci a k dnešnímu dni přilákala k televizním obrazovkám už téměř osmdesát milionů… (více)

Sydney Sweeney, Edgar Wright a Barbarella?

Sydney Sweeney, Edgar Wright a Barbarella?

15.05.2024

Natočení nové verze kultovního snímku Barbarella z roku 1968 je tématem střídavě prakticky už skoro po dvě dekády, nicméně zatím se nový příběh spoře oděné hrdinky a jejího meziplanetárního… (více)

Reklama

Reklama