Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Horor

Poslední recenze (1 958)

plakát

Víkend u Bernieho (1989) 

Esence osmdesátkového yuppie kokotství, zhmotněná ve dvojici hlavních hrdinů, tu bohužel hraje prim a zastiňuje nejen ústřední McGuffin, ale i skvostně slapstickové herectví vždy výtečného Dona Calfy.

plakát

Stepní vlk (2024) 

Cynicky krutá aktualizace westernové klasiky "Stopaři" Johna Forda otevírá před diváky nihilistický svět, kde jedinou jistotou je smrt, a proto také jediní, kdo se nestanou bezmocnými oběťmi, jsou ti, kteří se jí zcela oddali a vyhlížejí ji. Poslední hnací silou apokalypticky rozpadlé společnosti zůstává koloběh násilí dovedený do takového maxima, že se okolí uchyluje k absurditě a zrůdnosti až boschovských rozměrů, byť prostorově rozprostřených po bezútěšných stepních planinách, ale v jednotlivostech paradoxně o to koncentrovanějších. Ne, tohle není žádná tarantinovka ani madmaxovka, protože tady není nic cool či nadsazené, pouze zoufale cynické, bezvýchodné, groteskně vychýlené a depresivní. Násilí není estetizované, nýbrž přichází děsivě náhle a lakonicky (až kitanovsky), překračuje koncepty misogynie do rozměru ryzí bezohlednosti ke všem a vždy stejně tak doléhá na oběti i pachatele, byť si to ti druzí v danou chvíli ještě neuvědomují. Ale přes to všechno je "Stepní vlk" ohromně uhrančivým dílem. Bestiální pudovost se tu totiž potkává s ikonografickou symbolikou ve vycizelovaných záběrech, které v sobě spojují efektní standard moderních západních žánrovek s estetickou tradicí duchovní kinematografie bývalého východního bloku. Navzdory jednotlivostem toto není půlnoční divočinka pro připité publikum, nýbrž démonická vize, které šestákové braky a vykalkulované exploatace nesahají ani po kotníky.

plakát

Světýlka (2024) 

Námět na kraťas realizovaný jako krátký celovečerák (takže potud v pořádku), který zaujme především kamerou a skvělým výkonem hlavní dětské herečky. Ta představuje středobod snímku, který se zaměřuje na dítě v průběhu jednoho dne, kdy všichni dospělí řeší krizovou situaci a holčičku povětšinou zcela přehlížejí, případně vnímají jako přítěž. Což je naštěstí něco jiného než slibuje propagační floskule o ukazování situace z dětského pohledu - ten zde reálně není (což není špatně, takže opět potud v pořádku). Diváci vidí reakce dívky, ale nevnímají situaci z jejího pohledu, protože si naopak do ní projektují své dojmy. Ostatně dospěláckou perspektivu filmu prozrazuje i občasné odbíhání od dítěte k pohledům na dospělé v klíčových konfrontačních okamžicích (což je jiný koncept, než by se nabízel, ale opět potud v pořádku). Ale i tento rámec narušují pseudo-vintage prostřihy, které dílo nikterak neprohlubují. V lepším případě nemají žádnou výpovědní hodnotu, nebo v horším jsou až příliš výmluvné, neboť odhalují prázdnou konceptuálnost a povrchnost projektu. Součtem všech aspektů bohužel není ani křehký vhled do dětské duše, ani sveřepá artovka se striktním konceptem (byť k obojímu mají "Světýlka" blízko), nýbrž jen řemeslně precizní a hezky oduševnělý midcult. Na druhou stranu, kdyby film byl čímkoliv jiným, asi stěží by do projektu chtěla strkat prachy Prima. ____ PS: Když by si chtěl člověk dělat šprťouchlata, mohl by říci, že je to "Saulův syn" z dětského světa nebo hrané "Cow and Chicken" z českého předměstí. Byť oboje je zcela neadekvátní, protože oproti první referenci nemají "Světýlka" tak důsledně naplňovaný koncept a oproti druhé postrádají divokost a nezřízenou kreativitu. Ale s ohledem na svou pravou podstatu ani jedno z toho nikdy mít neměly.

Poslední hodnocení (5 518)

Musíme si promluvit o Kevinovi (2011)

24.07.2024

Star Trek II: Khanův hněv (1982)

21.07.2024

Star Trek IV: Cesta domů (1986)

21.07.2024

You Don't Nomi (2019)

19.07.2024

V hlavě 2 (2024)

19.07.2024

Údolí Gwangi (1969)

15.07.2024

Ore ni sawaru to abunaize (1966)

14.07.2024

Zloději jako my (1974)

12.07.2024

Jumanji (1995)

09.07.2024

Reklama

Poslední deníček (6)

Top 2023

Příspěvek do každoroční ankety Cinepuru. Každý účastník možnost vybrat 20 titulů uvedených a viděných v uplynulém roce, přičemž má také možnost uvést nějakou klíčovou událost či symptom příslušného období.

Přední divácké slasti, radosti a překvapení:

 

Falcon Lake (CA 2022, Charlotte Le Bon)

Dospívání a první láska jsou horor, přičemž Charlotte Le Bon to dokázala fantasticky vystihnout ve svém pohlcujícím a křehkém filmu.

 

Hundreds of Beavers (US 2022, Mike Cheslik)

Grandiózní resuscitace hraných i animovaných grotesek vyvolává nevěřícný úžas i trhá bránice, ale také potvrzuje, že zelené plátno může stále ještě být fantastickým polem neomezených možností. Stačí k tomu mít partu kámošů v plyšových kostýmech a ohromně větší než malé množství DIY kreativity.

 

Neck (Kubi; JP 2023, Takeši Kitano)

Mistr krutě suchého humoru Kitano přináší nelítostně jízlivé a skvostně provokativní zneuctění mýtu samurajských ctností a historických hodnot Japonska, kde z předních dějepisných osobností dělá vyšinuté zběsilce a morální degeneráty.

 

Obzor (Spre nord; RO, FR, GR, CZ, BG 2022, Mihai Mincan)

Bravurně vyprávěný a emocionálně zničující film o hranicích a předsudcích i fatální tíze jejich překonávání, který se zcela pohříchu nedostal do české distribuce, byť vznikl v české koprodukci.

 

Přišla v noci (CZ 2023, Jan Vejnar, Tomáš Pavlíček)

Vedle mnoha jiného také nejlepší adaptace západního žánru do českých společenských reálií v dějinách lokální kinematografie. Home-invasion trhiller too close to home.

 

Zbytek z Top 20:

 

á-B-C-D-é-F-G-H-CH-í-JONESTOWN (ČR 2022, Jan Bušta)

Aftersun (GB, US 2022, Charlotte Wells)

Conann (BE, FR, LU 2023, Bertrand Mandico)

Electra (CZ 2023, Daria Kashcheeva)

Chlapec a volavka (Kimitači wa dó ikiru ka; JP 2023, Hajao Mijazaki)

John Wick: Kapitola 4 (John Wick: Chapter 4; US 2023, Chad Stahelski)

Karaoke blues (Kuolleet lehdet; FI, DE 2023, Aki Kaurismäki)

Lucemburk, Lucemburk (Luxembourg, Luxembourg; UA 2022, Antonio Lukič)

Mluv se mnou (Talk to Me; AU 2022, Danny Philippou, Michael Philippou)

Netvor (Kaibutsu; JP 2023, Hirokazu Koreeda)

Oppenheimer (US, GB 2023, Christopher Nolan)

Pinocchio Guillerma del Tora (Guillermo del Toro's Pinocchio; US, FR 2022, Guillermo del Toro, Mark Gustafson)

Spider-Man: Napříč paralelními světy (Spider-Man: Across the Spider-Verse; 2023, Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson)

Tonda, Slávka a kouzelné světlo (CZ, SK, HU 2023, Filip Pošivač)

Zabijáci rozkvetlého měsíce (Killers of the Flower Moon; US 2023, Martin Scorsese)

 

Hlavní události roku:

 

Virální internetový mem Barbenheimer překvapivě vyprodával kina – příznačně za nevěřícného zírání PR oddělení studií i samotných kinařů. Skončilo Ulož.to coby platforma nezřízeného stahování nelegálně sdílených filmů – tak uvidíme, jaké dopady to bude mít pro český filmový průmysl a pro kulturní rozhled lokálních filmových nadšenců. Převážně v potají Cinepur na svém webu spustil elektronický archiv – čímž ve mně vyvolal podezřelý pocit, že by se mohly naplnit i nějaké další mé sny, které jsem pokládal za nemožné v české kotlince. Na což navázala distribuční společnost Aerofilms nákupem kompletní knihovny filmů vlastněných studiem Ghibli.