Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Krátkometrážní
  • Animovaný
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Akční

Poslední recenze (494)

plakát

Copy Shop (2001) 

Tak tohle je pořádná noční můra. Kdyby Kavka žil v dnešní době, asi by natočil podobný film. Je zkomponovaný jako kvalitní Kavkova povídka. V poslední době jsem viděl více krátkých filmů o cestování časem a časových smyčkách a velmi často se opakují, jsou si podobné. Myslel jsem, že už mě nic v tomto subžánru nepřekvapí. A ejhle, snímku "Copy shop" se to podařilo. Je hraný, ale zároveň animovaný. Nebo lépe řečeno kopírovaný. Cením originální experiment animování pomocí okopírování hraného, musel být velmi pracný a časově náročný. Vypadá, jako by byl natočený zároveň ve dvacátých, padesátých, osmdesátých a nultých (2000) letech.

plakát

Women of the Sun (1981) (seriál) 

Toto je velice chvályhodný počin. Seriál o silných australských domorodých ženách, které si prošly velmi těžkými osudy. Každý díl je z jiné historické doby. ____ První epizoda má název „Alinta, the Flame“ - hodnocení: *****   - Děj se odehrává v roce 1824. Chtěl jsem dát 4*, ale tento příběh o prvním bližším setkání australských Aboriginců s bílými muži je tak obyčejný a pravdivý, až to bolí. - Druhý díl má název „Maydina the shadow“ - hodnocení: *** - Po technické stránce je to nic moc. Hudba je špatná, dialogy a herecké výkony také, ale to téma je důležité, násilná kulturní asimilace a pokřesťanštění australských domorodců koncem devatenáctého století. Kdybych nevěděl, že se mnohem horší věci děli ještě před třiceti lety v Kanadě, myslel bych si, že je to přitažené za vlasy. Odebírání dětí domorodým rodičům bylo ve vládních programech až do konce dvacátého století běžnou praxí. Snažili se tím o „dobrý úmysl.“ Když se děti odloučí od rodin a vychová je vláda, tak se přece mnohem lépe asimilují do většinové společnosti. Tisíce současných kanadských indiánů by vám mohli vyprávět, jaká traumata si nesou z dětství, když byli podle vládního programu odebrání od rodin a „vychováváni“ v internátech, kolik si tam užili násilí a sexuálního zneužívání. Poslední takové koncentrační tábory, tedy promiňte, „internáty“ byli v Kanadě uzavřeny v devadesátých letech dvacátého století. Proti státní vládě, která má v řešení domorodé otázky jasno vypadá misijní stanice pokřesťanšťující Aborigince v roce 1895 v Austrálii jako ráj na zemi. Vede ji jedna žena, kterou tu musí poslouchat všichni včetně Boha a vykonávat její rozkazy. Ale státní vláda má s domorodci jiné plány a vládu musí poslouchat nejen Bůh, ale i matka zdejší misie. Nakonec nejvíce trpí ti nejposlednější - domorodá žena Maydina a její dcera. (Seriál ohodnotím celkově, až uvidím všechny epizody)

plakát

One of Many (2018) 

„Pokud znáš sám sebe, jak to, že se schováváš sám před sebou?“ Ptá se paní režisérka Petra Zlonoga v tomto kraťasu. A je dobře, že se ptá! „Poznej sám sebe“ je základ, to věděli už ve starém Řecku. Bohužel komentář k tomuto krásně animovanému filmu kolem důležité otázky jenom krouží a nedá jasnou odpověď. Snaží se vypadat tajemně. Naštěstí už je odpověď na základní filozofickou otázku dávno známá, na mně už je jenom tuto pravdu přijmout a mnohem důležitější je, jak s ní naložím. Jestli jsem ochoten přijmout její důsledky a jednat podle nich. Když jsem byl mladší, myslel jsem si, že odpověď na otázku poznání sebe sama, bude záhadná, složitá a po mnoha letech hledání těžko dosažitelná,... Není. Odpověď na otázku „kdo jsem já“ je dávno známá. Mnohem moudřejší hlavy než já na ni už dávno přišli, například Sókratés, pisatelé Biblických knih, nebo různí svatí. Kdo jsem já, abych si myslel, že jsem moudřejší než oni a přijdu na něco jiného?! Doufám, že ses na své pouti životem dopídil k odpovědi na otázku, kdo skutečně jsi a snažíš se podle této poznané pravdy žít! Pokud ještě ne, tak co si doteď dělal?! Rychle si najdi ty moudré texty u Platóna, který mluví o svém učiteli Sokratovi, ten ti dokonce i řekne, k čemu tato poznaná pravda vede a co máš dělat. Nebo hledej v Biblických textech, tam také najdeš návody, co dělat s tou na první pohled tíživou pravdou o sobě. Tam najdeš odpověď i ukazatel cesty. V animovaném filmu „One of Many“ odpověď nehledej, je tu jen v lehkém náznaku a nedořečená. A už vůbec tu není řečeno jak s touto pravdou naložit ve svém životě.

Poslední hodnocení (1 032)

Copy Shop (2001)

15.06.2024

Život Briana (1979)

12.06.2024

Galaxy Quest (1999)

12.06.2024

J. R. R. Tolkien (2014) (TV film)

11.06.2024

Perníkový táta - Série 1 (2008) (série) (S01)

11.06.2024

One of Many (2018)

10.06.2024

Ashkasha (2022)

10.06.2024

Dota (2016)

10.06.2024

George and Rosemary (1987)

09.06.2024

Reklama

Poslední deníček (36)

Medvěd v Ostravě

Navštivte nově zrekonstruovanou Grossmannovu vilu v Ostravě, na které jsem se malinko podílel i já, a to vyřezáním tohoto medvídka do lipového dřeva.

Medvěd v Ostravě