Reklama

Reklama

Čarodějův učeň

  • Západní Německo Krabat (více)
TV spot 1

Obsahy(1)

Kouzelný příběh o Krabatovi, pocházející původně z Indie a objevující se později v různých obměnách souboje čarodějova učně a mistra v mnoha zemích světa, je příběhem chlapce, který se na prahu dospělosti přiblížil temným silám a je jimi fascinován, dokud nepozná, že jej mohou zahubit. Převyprávění lužickosrbské legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi) z přelomu 17. a 18. století ze slezské Horní Lužice, již nám svým nenapodobitelným způsobem předkládá mistr českého filmu Karel Zeman na motivy knihy liberečáka Otfrieda Preusslera. Čarodějův učeň je o silách srdce, jež nelze změnit a jež ovládají naše city a jednání a mohou být zdrojem nenávisti i lásky, zloby, závisti či radosti. Je možné je využívat k dobrému či zlému (neboli k bílé i černé magii, jak se kdysi říkávalo). V tomto věčném souboji vede k osvobození z osidel zla jen cesta pevné vůle a víry v lásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (540)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Hororové rozprávky s postupným poznávaním kultúr nachádzam vo všetkých. Autori asi chcú na silných zážitkoch u detí vyvolať nejaké celoživotné postoje na základe poznania sveta, skúseností, človeku sa to proste vybaví v spojitosti s niečím, lebo deti do približne 6 rokov vnímajú dosť dobre. Otázka potom je, ako ich robiť, keď už sa niekto rozhodne pre takú vážnu vec, aby sa ňou neuškodilo. Toto je neobyčajná rozprávka, síce s trocha bábkovou animáciou, no motívmi, ktoré stoja za zamyslenie a nejednoznačnosťou, ktorá to nerobí nudným. Škoda, že s tou láskou to v živote nechodí tak ako tu. Celkom originálne, za mňa pochvala. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Výhoda animáků je, že se jim všechna klišé tolerují. I když je animace stará jako Metuzalémova fousiska, docela hezky se na ni dívá. Všechno tu klape a já skutečně nemám problém ani s jednou složkou filmu. Ovšem strašidelné to je max. pro děti na nočníku, krev je tam asi ve dvou záběrech a to má ještě barvu pomerančovýho džusu. Tenhle snímek je spíše o atmosféře a poetice. Co se týče animáků, tak tohle je rozhodně lepší než všichni ti Shrekové, Příšerky, ryby, paryby, osli, paosli, mamuti, pixaři, Fiony, auta, úžasňáci a já nevím, co všechno ještě. Jenže Čarodějův učeň mi přijde i tak nemastný neslaný - příběh triviální, dlouhý, málo strašidelný (psalo se tu přímo o děsivosti, hmm...), lepší dojem nezachrání ani sebelepší ztvárnění. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Původně jsem se do Čarodějova učně vůbec nehrnul, přeci jen takovýhle druh filmu je tak trochu divný:-) Ale jako vždy mě naprosto odrovná. Krabat je naprosto fantasktní příběh mladého čaroděje a jeho začátky. Film má naprosto dokonalou podmanivou atmosféru. A stylizace je neuvěřitelná. Film rozhodně není pro děti, protože by mohly mít traumata buď z příběhu či celkem ošklivého čaroděje. Škoda jen že takovýhle filmů neznám víc. Zeman je génius protože tohle natočit je fakt výkon. TWO THUMBS UP+MY THUMBS ON THE FEET ARE UP TOO. Geniální dílo. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Legendární převyprávění literárně vícekrát pojednaného lužickosrbského cyklu o jakési obdobě našeho Ječmínka nebo jiného srovnatelného hrdiny nepostrádá kouzlo starých pohádek prvních syrových sběrů první poloviny devatenáctého století (mezi pohádkami bratří Grimmů např. najdeme jednu s incestním happyendem). Režisér, výtvarník i oba herečtí vypravěči svými přístupy zůstali předloze věrni a ještě ji dále domysleli a dotvořili. Výsledkem je dílo více české než lužické a jeden z klasických vrcholů českého animovaného filmu, v té době oprávněně soupeřícího v míře kvality i pojetí a toho, čemu se dnes módně ne zcela přesně říká "filozofie" této svébytné části hrané kinematografie, s uměním americkým nebo západoevropským. A současně jeden z absolutních vrcholů našeho umění nejen dramatického vůbec. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Temná legenda zpracovaná O.Preusslerem mistrně převedená do animované podoby. Nejstrašidelnější film Karla Zemana ( kniha je ještě o něco děsivější). Je zajímavé, že kdykoliv se Češi pustili do filmování pohádek s Němci, vždy z toho vyšel napůl horror. Nejspíše dědictví po sběratelích Grimmech a okouzlení germánskou mytologií. ,,Krabate!" - Moučkův hlas mě kdysi ještě dlouho po skončení filmu strašil. Působivá hudba, napínavý příběh a kouzelné barvy. Silueta mlýna na horizontu má v sobě cosi nádherně děsivého, romantického ( nikoliv sentimentálního, ale skutečně romantického). Les, kde se i drobná kvítka mění v umrlčí hlavičky, mlýn, který je zhoubou i útočištěm, a rakev, čekající na toho, kdo prohraje souboj....Silný film i po letech. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Navzdory vžitému názvu, uváděnému ve všech materiálech, je v úvodních titulcích filmu uvedeno pojmenování Krabat - Čarodějův učeň. (charles3)
  • Film je zpracován tzv. ploškovou animací. (Ded@M@tes)
  • Předlohou filmu byla kniha "Čarodějův učeň" (1971) napsaná libereckým rodákem Otfriedem Preußlerem (Otfried Syrowatka, 1923-2013) podle lužickosrbské legendy o Krabatovi. Příběh knižně zpracoval také Jurij Brězan (1916-2006) pod názvem „Čorny mlyn / Die schwarze Mühle“ - stalo se tak o dva roky dříve, ovšem v ČSSR byl český překlad k dispozici ve stejném roce jako Preußlerova kniha. (Ded@M@tes)

Související novinky

Zemřel herec Luděk Munzar

Zemřel herec Luděk Munzar

26.01.2019

Ve věku 85 let zemřel legendární český herec Luděk Munzar. Toho dlouhodobě trápily zdravotní problémy, v minulosti například prodělal rakovinu ledvin a prostaty. Diváci si herce mohou pamatovat… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno