Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (791)

kitano 

všechny recenze uživatele

Proti prudu rieky, hor sa do praveku! Kusisko nostalgie ma v sebe tento film. Pre kazdeho krpca bol takym splnenym snom, ci mnohych aspon inspiroval k tomu, aby podnikli podobnu vypravu (iked skoncila len niekde v prilahlom lesiku) a vsetko si pritom zapisovali do denniku. Naivnost a naucny charakter tohto dobrodruzstva dnes zrejme vzbudzuje mierny usmev, no stale sa nan pozeram s velkym respektom. A to hlavne koli uzasnym efektom, vdaka ktorym Karel Zeman vsetky ti praveke obludy ozivil. Krasne modely rozpohybovene pomocou stop-motion animacie, takmer "ako zivy" Brontosaurus, a uzasny Stegosaurus v zivotnej velkosti. Ak tento film videl Ray Harryhausen, urcite mal velku radost. (10/10) ()

classic 

všechny recenze uživatele

Českého, filmového, trikového, vizionára p. Karla Zemana, by som zaradil vedľa veľhlasného amerického kolegu (rodáka) Raya Harryhausena, pôsobiaceho vo Veľkej Británii, ktorý taktiež so zápalom nakrúcal podobné, technicky náročné snímky na svoju dobu, ktoré dnes už môžu pôsobiť - zastarane ? Tak to môže byť, lebo pred cca. 60. a viac rokmi neboli vizuálne efekty (hovoríme o Československu) na tak vysokej úrovni, a i napriek tomu Cesta do praveku inšpirovala „rozprávkara” Stevena Spielberga k nakrúteniu Jurského parku ! Nebyť Zemana, nebola by prehistorická jura ? Pevne verím, že ak by žil v súčasnosti, alebo by sa narodil, trebárs v 40. rokoch, tak by sa určite nestratil, lebo s takouto fantasticky imaginárnou predstavivosťou, by dokázal fascinujúce filmové divy, podobne, ako Georges Méliès. _Tento snímok má nielen parádnu hranú, animovanú a bábkovú zložku, ale i na k-v-a-r-t-e-t-o českých detských hercov sa môže človek spoľahnúť, typické herecké výkony, ktoré ničím neurazia, ale ani nenadchnú. Je to vskutku i kvalitne nasnímané dvojicou chlapíkov za kamerou. Pred všelijakými chalanmi (pozor, aj dievča Věra Chytilová bola medzi nimi) z „českej novej vlny” , ešte o čosi skôr tu bol jeden individuálny tvorca, ktorého chcem v bl.bud. dôkladne študovať, lebo je v ňom veľký potenciál - inšpirácia. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Více jak půl století stará klasika z tuzemské produkce by to i dnes natřela mnohým céčkovým hororům, co se speciálních efektů týče. Zeman opravdu dokázal oživit dávno vyhynulé tvory a tím zařadil Cestu do pravěku hned vedle americké fantasy filmy, na nichž se podílel velikán Ray Harryhausen. Snad jen jedinou vadou na kráse u tohoto skvostu je titulní čtveřice chlapců, kteří působí až příliš (ale opravdu příliš) strojeně. Zkrátka jeden z těch českých filmů, na který můžeme být skutečně hrdí. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je jednoduše krásný. Je jedno, že se jedná o celkem naivní a v mnoha ohledech zastaralý počin. Nasazení a upřímnost s jakou byl natočen z něj zkrátka nevyprchává ani po letech a díky tomu také film působí vysloveně pozitivně. Příjemný filmový zážitek, který umí přenést do dětství i do takového jaké jste nemohli zažít, protože ho mohli zažít jen vaši děděčkové. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Za mých dětských let běžela Cesta do pravěku docela často v televizi a já jsem se pokaždé díval. Byl jsem tím filmem ohromen. Mí příbuzní si to bohužel vyložili jako fascinaci pravěkem a neúnavně mě zásobovali knížkami o dinosaurech. Abych neranil jejich city, předstíral jsem radost.:-) Ne, nejsem žádný Ross Geller a prehistorie mně nikdy bůhvíjak nezajímala, ale možnosti filmu ano. To, co pro film (a nemyslím jen český) udělal Karel Zeman, se dá z dnešního pohledu už těžko docenit. Ale některé scény si dodnes nejsem schopen vysvětlit. Třeba když ti kluci jedou na loďce a v popředí se z vody vynoří podivný ještěr s kachním zobákem. Rozhlíží se, mrká, mlaská, zcela přirozeně se pohybuje. Dělený obraz to být nemohl, zadní projekce taky ne a jestli to byla loutka, pak nejdokonalejší, jaká se do té doby objevila na celuloidu. Nebo ta scéna s mrtvým stegosaurem. Celá léta jsem žil v domnění, že šlo o velký model, až jeden dokument mi objasnil, že to byla dokreslovačka! Přirozená syntéza hraných a animovaných složek dělá z Cesty do pravěku stokrát věrohodnější podívanou než je Jurský park, kde se ještěři pohybují značně nepřirozeně (jakoby pérují), vypadají dost dvourozměrně a především hrají na kameru. Pch! Takže já jsem pro Cestu. 80% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Zábery mora sa točili na nemeckom ostrove Rujána, karbónsky prales v Hostivařských ateliéroch, močiare na Třeboňsku a splavovanie divokej rieky na slovenskom Váhu v oblasti Galanty a Šale. (Raccoon.city)
  • Scény s lejakom, ktorý sprevádzal chlapcov po ceste tropickým pralesom, pomáhali vytvárať dvaja hasiči. (Raccoon.city)
  • Scéna souboje stegosaura s ceratosaurem je pravděpodobně inspirována mimořádně podobnou scénou z filmu Fantasia (1940), kde spolu v podobné choreografii bojují stejné druhy. Ve Zlínských ateliérech, kde Karel Zeman pracoval, byly oblíbené trikové filmy (mimořádné oblibě se těšil King Kong z roku 1933, který se v pracovním kinosále ateliérů promítal velmi často) a tamní filmaři zbožňovali také americké kreslené grotesky včetně filmů ze studia Walta Disneyho. Je tedy velmi pravděpodobné, že Zeman Fantasii viděl a nechal se jí inspirovat. (Landauer)

Reklama

Reklama