Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (791)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dodnes výborné klukovské dobrodružství čtveřice kamarádů na cestě proti proudu času. I když paleontologické výzkumy za to více než půlstoletí pokročily, stále to může fungovat i jako zábavný doplněk k učebnici dějepisu pro základní školy. Triky byly na svou dobu na špičkové technické úrovni a kouzlo filmu dosud nevyprchalo. Stačí si v úvodní scéně nevšimnout pionýrského šátku na krku a máte to i bez nebezpečné ideologické omáčky. ;-) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Excelentní mistrovský kus Karla Zemana. S pomocí (na svou dobu) geniálních triků, velice jednoduchých Barrandovských kulis, čtyř kluků, jedné loďky a překrásných kreseb Zdeňka Buriana natočil dílo, které ve své době ve svém žánru položilo na lopatky Hollywood. Prostě nestárnoucí klasika, která se líbí nejen dětem a pamětníkům, ale nachází si stále nové diváky. A doufejme, že ještě dlouho nacházet bude. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek svého času způsobil ve filmovém světě slušný poprask a byl s velkým úspěchem promítán v desítkách zemí. Karel Zeman se stal ve filmové branži pojmem a kdyby netvořil za železnou oponou, čekala by ho patrně skvělá kariéra a z dětských herců by se staly uznávané hvězdy. Na svou dobu mimořádně dobře zpracované trikové scény s atraktivními obrazy prehistorických živočichů dělají ještě dnes z filmu zajímavý kousek a výraznou připomínku filmové historie, nicméně scénář je s odstupem času přece jen plochý a didaktický záměr bije do očí. Film v řadě ohledů (výhradně chapecké obsazení, skautské ideály, touha po dobrodružství) připomíná a patrně i záměrně navazuje na Foglarovu tvorbu.Celkový dojem: 70 %. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Boris Polevoj mluvil na II. sjezdu sovětských spisovatelů o nutností fantasticko-naučného žánru v dětské literatuře. A můžeme se právem pochlubit, že hned prvý pokus s tímto žánrem v našem filmu dopadl tak úspěšně. Vždyť sám námět přinášel mnoho úskalí — cesta do pravěku se mohla velmi snadno zvrhnout ve fantastiku silně zavánějící sensačností bulvárních románů, či do suchopárné naukovosti, při které by děti v kinech usínaly nudou. Autorům tohoto úspěšného díla, Karlu Zemanovi a J. A. Novotnému se však podařilo jemně a inteligentně spojit oba tak rozličně žánry a odevzdat dílo vyvážené, které neztrácí ani na zábavností a vzruchu, ani na poučnosti. A k celkovému dobrému dojmu z filmu pomohl nejen barevně skvěle komponovaný obraz až na malé výjimky podařené triky s loutkami prahistorických zvířat, ale také — doposud Achillova pata hraného filmu pro mládež — živé herecké výkony dětských představitelů. A tu je třeba zvlášť vyzdvihnout herecky výkon malého Jirky, který svým výkonem dodal tomuto filmu potřebné oživení, potřebné koření příběhu. Jde o zřejmý úspěch našeho filmu, úspěch průkopníků a tím větší je jejich zásluha. Filmový přehled 27/1955 ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Proti prudu rieky, hor sa do praveku! Kusisko nostalgie ma v sebe tento film. Pre kazdeho krpca bol takym splnenym snom, ci mnohych aspon inspiroval k tomu, aby podnikli podobnu vypravu (iked skoncila len niekde v prilahlom lesiku) a vsetko si pritom zapisovali do denniku. Naivnost a naucny charakter tohto dobrodruzstva dnes zrejme vzbudzuje mierny usmev, no stale sa nan pozeram s velkym respektom. A to hlavne koli uzasnym efektom, vdaka ktorym Karel Zeman vsetky ti praveke obludy ozivil. Krasne modely rozpohybovene pomocou stop-motion animacie, takmer "ako zivy" Brontosaurus, a uzasny Stegosaurus v zivotnej velkosti. Ak tento film videl Ray Harryhausen, urcite mal velku radost. (10/10) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Některé exteriéry se natáčely na přehradě Fryšták asi 4 km nad soutokem Fryštáckého potoka s řekou Dřevnicí. (Brtniik)
  • Když chlapci mají dobu ledovou za zády, Petr (Josef Lukáš) říká: „... jen voda z ledovců se hnala do řeky a nestačili jsme veslovat proti proudu.“ To ale není možné, protože s vodou z ledovců se mohli setkat před dobou ledovou, za ní už ne, to by totiž řeka musela téct na druhou stranu, a v tom případě by jim voda z ledovců pomáhala a ne, že by s ní zápasili. (Proste..Jana)

Reklama

Reklama