Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film klasika trikového filmu Karla Zemana vznikl ploškovou animací - tudíž ani nepředstírá nějakou trojrozměrnost. Inspirován klasickými českými pohádkami, vypráví o malém rytíři, jenž se vypravil do světa mocných, aby posléze seznal, že není důležité dobrodružství u honosných dvorů, nýbrž přátelství prostých lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

crha 

všechny recenze uživatele

Ani Sindibáda, natožpak Čarodějova učně tady Mistr nepřekonal, ale stejně má tahle jeho pohádka svoje kouzlo. Pana gunmakera Svobodu, ani Helenku želvu teda rád nemám, ale tady nemají ani jak vadit. Spíš mi chyběly ty hororové prvky jako byly třeba právě v Krabatovi a Sindibád je prostě také daleko lepší. Spíš zklamání, ale jen díky vysoko nastavené laťce, kterou u Karla Zemana mám. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Neni to sice tak emotivni a naprosto dokonale jako Carodejuv ucen, i tak se jedna o vynikajici podivanou. Nerozumim tomu, proc jsem tuto pohadku videl az 30 let po jejim vzniku. Skvele vykresleni skritku, bojacneho rytire z " beranniho " hradu, krasne vypraveni a uzasna hudba Karla Svobody. Vyborna pohadka, rad bych vedel, jak na ni reaguji dnesni deti... ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Nemá to ten drajv „Krabata“, i když se snaží o podobnou atmosféru a písnička od Karla Svobody v podání Heleny Vondráčkové je dokonalá a jako leitmotiv velmi dobře zvolená. Ale občas skřípe příběh, animace se mi tady také ne vždy pozdává, a princezna, teda Mařenka, vypadá vedle Honzíka jako jeho starší sestra, ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Animované filmy se liší od těch hraných v první řadě po vizuální stránce. Oceňuji proto, že slovo zde většinou dostává prostor jen pro odeznění těch nejzásadnějších dialogů či proslov postav, vypravěč jen zřídka podtrhne poetiku tradiční pohádky a Karel Zeman v tomto dílku vypráví především obrazem. Obrazem, který mě nesmírně upoutal svou kouzelnou „pastelkovou“ poetikou a který doprovázela nádherná hudba Karla Svobody, dodávající tomuto dílku jedinečnou atmosféru. Hodně zde na mě zapůsobily právě dlouhé scény bez dialogů, ať už laděné dynamicky (napínavá „akční“ scéna s útěkem před psy) nebo lyricky (snění princezny za doprovodu písně Heleny Vondráčkové). Karla Zemana jsem si doposud hodně cenil jako režiséra, který obohatil světovou kinematografii originálním skloubením hraného a animovaného filmu v několika dřívějších snímcích, ale tentokrát mě dokázal nadchnout i ryze animovaným počinem. Ať žije variace na klasický příběh o dobrodružství, hrdinství a lásce v tak krásném podání... [90%] ()

Neotom 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman navazuje animací i pojetím děje na svůj předchozí snímek o Čarodějovu učni. Výrazně mu v budování atmosféry napomáhá svou podmanivou hudbou Karel Svoboda (ačkoliv ta v několika momentech připomíná sci-fi). Film je rovněž kvalitně nadabován. Příběh samotný mě ovšem dokázal zaujmout podstatně méně, ačkoliv konec je nádherný. 65% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Hudební motiv Ostrova snů (čas 00:27:30 nebo 00:40:10) je uveden na soundtracku seriálu Návštěvníci (Supraphon 1985) ve 2. části 9. stopy „Návštěvníci zasahují“. Hudební motiv je ale jenom podobný tomu, který zní v seriálu (3. a 4. část). (jan.hryz)

Reklama

Reklama