Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film klasika trikového filmu Karla Zemana vznikl ploškovou animací - tudíž ani nepředstírá nějakou trojrozměrnost. Inspirován klasickými českými pohádkami, vypráví o malém rytíři, jenž se vypravil do světa mocných, aby posléze seznal, že není důležité dobrodružství u honosných dvorů, nýbrž přátelství prostých lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Doporučuji udělat nějakou časovou pauzu mezi tím, kdy si pustíte Krabata a kdy Honzíka s Mařenkou, protože zažijete spíš trošku zklamáni. Já to udělal ve stejný den. Na Čarodějova učně to totiž nemá ani zdaleka, ale oplývá to skvělou hudbou od Karla Svobody, takže rozhodně kvalitu odepírat nechci, jen už to není tak geniálně atmosferické. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

No, pán Zeman si to natočil po svojom.Jeho rozprávky sú výnimočné a iné,ku príkladu ,,učeň,,, u ktorého majú (nielen)deti nočné mory.Aj v tomto diele je pekná animácia, krásna hudba Karla Svobody a v celkovom prevedení ide kvalitnú prácu.Avšak takáto klasika má ostať klasikou....Malá chybička krásy. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Kdysi se mně film líbil víc. Vymykal se totiž běžné tvorbě pro děti a nazíral na pohádkové pojetí dospělýma očima. Dneska už v něm vidím sice ještě stále kvalitně udělaný animovaný film, ale v podstatě mě nijak oslovující. Všiml jsem si, jak se film za ta léta proměnil a jak mu léta ubraly na síle. Melancholicko - temně - depresivní atmosféra sálající z každého políčka je dnes jev poměrně častý, a nikoliv ojedinělý, a tady v případě tohoto díla dávno překonaný. Dětský divák tedy sotva ocení pro něj "divně" provedenou animaci, když může sáhnout po veselých kreslených filmech a být tak ušetřen nepříjemných pocitů. Dospělý divák sice Zemanovu charakteristickému stylu porozumí lépe, ale stejně bude postrádat to příslovečné něco navíc, co film odděluje od průměru. To právě tenhle film nemá, ale kdysi měl. Tohle už je dnes opravdu jen dílo pro pamětníky. 60% ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Čarodějův učeň je podle mého názoru o třídu výš. Pohádka o Honzíkovi a Mařence není tak hororová a temná, atmosféra je melancholická, místy i humorná ("pád" Jana Lucemburského, rytířský turnaj). Co se určutě povedlo je proměna Honzíka, hudba Karla Svobody, píseň Heleny Vondráčkové a skřítek Rarach, který je jednoznačně nejlepší postavou této pohádky. Zklamán jsem byl zejména jednoduchostí děje a nízkou mírou zábavnosti snímku. Tři a půl hvězdy, ale na čtyři to zatím není, možná po druhé projekci. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi druhý nejlepší Zemanův film, který na Čarodějova učně (se stejnou animací) fakt nemá, ale i tak mi to docela dost sedlo. Měl bych výtky k určitým situacím a věcem ke scénáři, kdy se to všechno odehrávalo jaksi divně (a že těch situací nebylo málo), ale jinak snad ani nemám co vyčítat. Stopáž to má dostačující, nenudil jsem se u toho, má to podmanivou atmosféru, ani ten příběh sám o sobě není špatný... Jen teda nechápu, proč Honzík a Rarášek poprvé promluví až někdy v půlce filmu, žádný účel jsem v tom nenašel a vlastně je to jedna z věcí, která mi vadí na scénáři. Ale nutno uznat, bez té dokonalé hudby bych z toho měl sotva poloviční dojem, než jaký z toho nakonec mám, protože hlavně kvůli ní to má takovou atmosféru... 4* ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Hudební motiv Ostrova snů (čas 00:27:30 nebo 00:40:10) je uveden na soundtracku seriálu Návštěvníci (Supraphon 1985) ve 2. části 9. stopy „Návštěvníci zasahují“. Hudební motiv je ale jenom podobný tomu, který zní v seriálu (3. a 4. část). (jan.hryz)

Reklama

Reklama