Reklama

Reklama

Dobrodružný příběh pěti úplně obyčejných kluků, kteří se tak trochu náhodou ocitnou v neobyčejné situaci. Na pražském Výstavišti kluci využijí příležitosti letu vzducholodí zdarma a vyráží vstříc senzační vzduchoplavecké cestě. Majitel vzducholodi ale překroutí celou situaci a vzniká poprask. Novináři se honí za senzací ukradené vzducholodi, vážení pánové se pohoršují nad dětskou zločinností a rodiče dětí je jen těžko brání před přísným soudem. Majitel vzducholodi Findeys chce využít její zmizení k propagaci své firmy a podvodu s falešným nehořlavým plynem. Nicméně nehořlavý plyn není úžasný vynález pouze pro létající steampunkové stroje. O jeho ukořistění se snaží také jedna vojenská mocnost, která vysílá podlého agenta s všemožnými vychytávkami, aby se zmocnil vzorce na nehořlavý plyn. Kluci chtějí obletět celý svět, ale vzducholoď havaruje na vzdáleném ostrově, kde na ně číhá nemalé nebezpečí. Díky pomoci kapitána Nema a odvážného novináře Ardana nakonec kluci všechny nástrahy překonají a vrátí se domů. Odvěký souboj nespoutaného mládí a přísného světa dospělých končí vítězně ve prospěch dětí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

choze 

všechny recenze uživatele

UKRADENÁ VZDUCHOLOĎ je ideální do dvojprogramu s CESTOU DO PRAVĚKU. Hlavní rozdíl mezi oběma filmy, které se (jako většina celovečerních zemanovek) odpichují od inspirace verneovkami - jeden k dinosaurům a druhý k úsměvně a romanticky nahlíženým počátkům letectví - je v prostoru, který je věnován jejich dětským hrdinům. Zatímco CESTA se plně soustředí na klučičí partičku a zcela rezignuje na jakékoli vedlejší postavy a vypravěčské linie, ve VZDUCHOLODI krade klukovskému dobrodružství značný prostor řada dospěláckých postav (podvodný a hrabivý majitel vzducholodi a jeho sličná asistentka, jí se dvořící mladý novinář, tajný agent s úsměvnými špionážními hračkami, rodiče kluků...) a jejich linek. A já osobně dávám přednost modelu CESTY. Film je pastvou pro oči a tasí spoustu roztomilých gagů a nápadů (moc se mi líbil úvodní soud s kluky s předešlým shrnutím klukovin, kterými lidstvo trpí od počátku světa), ale značně vázne, co se týče hloubky postav, děje a tempa vyprávění. Což je důvod, proč mě zemanovky vždy mírně nudí. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman je režisér, kterého uznávám za jeho neuvěřitelnou filmařskou kreativitu a snad jsem od něj neviděl film, ve kterém by mě neuchvátil svojí hravostí a originálním pojetím. Za to ho opravdu cením, za to fakt klobouk dolů a přijde mi to úchvatné nejen na svou dobu. Jenže náměty, které Zeman zpracovává, mě málokdy oslovují a tak jsem u některých jeho filmů sice fascinován vizuálem, ale ještě to automaticky neznamená, že se bavím. A bohužel se mi to stalo i tady. Nedařilo se mi do toho dostat a celý ten příběh mi přišel poněkud rozmělněný, až moc se soustředící jen na formu a místy mi přišlo, že Zeman pořádně nevěděl, jestli točí spíš o dobrodružství těch kluků nebo o těch, co se snaží ukradenou vzduchloď vypátrat a chytit. Mělo to pro mě pár zajímavých scén, včetně třeba té úvodní nebo celé části na ostrově, ale celkově si mě to moc nezískalo co se příběhu týče a tak své hodnocení nevidím na víc, než tři hvězdy. Rád bych dal vyšší hodnocení, určitě mi to i sedlo víc, než Baron Prášil (který tu podle žebříčků má ještě vyšší hodnocení), ale dostatečně mě to neoslovilo. Zemanova tvorba mě holt dokáže jen málokdy nadchnout po všech stránkách, i když tu jednu specifickou má opravdu úžasnou. Silné 3* ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman je bezesporu mistr výtvarného úmění a jeho  obrázky je vždycky radost sledovat.  Měl jsem ale dříve občas pocit, že jeho filmech se jim ale většinou hodně věcí podřizuje a zatímco vizuální stránka je vždy fascinující, obsah občas nudí. U Ukradené vzducholodi mi to ale (třeba na rozdíl od Vynálezu zkázy) moc nepřišlo, naopak jsem místy obdivoval i Zemana jako scénáristu. Co všechno dokázal spojít dohromady? Minimálně dětské dobrodružství, satiru na média a crazy pasáže ve a la Limonádový Joe. Jo, dohromady to místy působilo přece jenom roztříštěně, někdy dokonce i krapet nudně. Ale povětšinu to byl zábavný, hravý a hlavně velmi chutný koktejl s nevídanou chutí. Ty čtyři hvězdy pro něj jsou přesto možná trochu těsné, ale docela usměvavé. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ukradená vzducholoď sice nevznikla na motivy některého z románů Julese Verna, ale vychází z jejich ducha a dokonale navozuje atmosféru romantického snílkovství a naivního ohromení možnostmi moderní vědy a techniky na konci 19. století. Film je typickým dílkem Karla Zemana, plným výtvarně jedinečných rekvizit a malebného pozadí. Obsahuje celou řadu vtipných scén , jako je např. obléhání domu bulvárními novináři s otázkami typu: "Proč jste neposlala své dítě do polepšovny?", a postav, jako je např. prokurátor, který pružně mění své postoje podle vývoje situace. Snímek má v sobě protiválečné motivy, typické pro Zemanovu tvorbu, ale je především holdem dobrodružnému světu mladých kluků. Celkový dojem: 90 %. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno nie tak ucelené, ako tie úplne najslávnejšie Zemanovky, ale pri jeho filmoch išlo, skôr ako o jeho rozprávačské schopnosti, viac o imagináciu, vyjadrenú výpravou, ktorá pôsobí vďaka šikovnému použitiu trikov ako niečo nadpozemské a oveľa drahšie ako v skutočnosti. Pre detské publikum svojej doby tento film musel byť absolútne adorovaným kúskom a mňa trochu mrzí, že nie je napríklad vianočnou klasikou. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (11)

  • Snímek byl natočen na motivy románu „Dva roky prázdnin“ francouzského spisovatele Julese Verna. (Ded@M@tes)
  • V titulkoch filmu je chybne uvedené meno Jan Bor, v skutočnosti sa herec volá Hanuš Bor (Tomáš). (Raccoon.city)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama