Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V pokračování sci-fi klasiky se znovu setkáváme s excentrickým doktorem Brownem, který tentokrát posílá teenagera Martyho do budoucnosti. Konkrétně na den přesně do 21. řijna 2015, kdy má Marty zachránit svoje vlastní dítě před zatčením. Zase se ale něco zvrtne. Zákeřný stárnoucí Biff Tannen ukradne Delorean a přenese se v něm do svého mládí, čímž vytvoří alternativní realitu a je co napravovat. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (744)

tron 

všechny recenze uživatele

Toto ma nebavilo až tak, ako jednotka a treba povedať, že už jednotka ma strhla menej, než som čakal, hoc s oškretými ušami si 4* azda zaslúžila. Dvojka je však nudná a to paradoxne vinou zvýšeného nielen rozpočtu, ale tiež ambícií. Tvorcovia okolo Roberta Zemeckisa na vlastnú škodu pokračujú v obmene štýlu a tak po retre z 50. rokov (a pred westernom) prichádzajú s čistokrvným sci-fi s lietajúcimi autami, lietajúcimi skejbordmi, samozaväzujúcimi sa teniskami od Niké, samosaskracujúcimi bundami a podobnými veselosťami, pričom ale nikto si zjavne nedal prácu s vymyslením detailných pravidiel sveta budúcnosti až tak, ako napr. neskôr Besson v Piatom elemente. To ma vyrušovalo napr. pri autách, z nich niektoré sú staromódne a iné lietajú, ale mňa by, asi som divný, zaujímali pravidlá takej cestnej premávky, keďže sa zdá, že lietajúce autá majú prístup hocikde, pričom ale ich pristávanie vyzerá hrôzostrašne, ak by sa v okruhu pár metrov vyskytlo dieťa, asi by neprežilo alebo skončilo s ťažkými popáleninami/zlomeninami. Veľmi veľa tomu ubližujú paradoxne akčné scény a triky, ktoré brutálne zostarli (film som si zopakoval v r. 2024) a akcia je ťažkopádna, čo je neskutočne vidieť pri otrasne zostrihanej scéne s naháňačkou na „skejbordoch“. Jasné, v dobe vzniku šlo o neskutočné bomby (film bol nominovaný na Oscara za najlepšie triky), ale dnes je to proste strašné. Naopak, o čo viac diváka ubíjajú akčné trikové sekvencie, o to viac ho bavia scény, v ktorých herci „len“ hrajú, blbnú, prezliekajú sa (Michael J. Fox tu má tri úlohy naraz, ale na Eddieho Murphyho samozrejme nemá, tomu sa v Ceste do Ameriky podarilo ukoristiť fajnové štyri). O čo lepšie (a nestarnúcejšie) pôsobí „omladzovacia supermaska“ oproti lietajúcim autám! Vtedy je to TEN Návrat do budúcnosti, aký chcem zbožňovať, ale o pár minút tam Zemeckis zas flákne blbú akciu a opäť sme v pr... Po tom, čo sa z jednotky stal fenomén (ani nie 2O-miliónový rozpočet vs. temer 390-miliónová celosvetová tržba), išli tvorcovia na väčšiu istotu a bolo im umožnené oveľa vyššie blbnutie, čo sa odzrkadlilo i na rozpočte, ktorý stúpol na šťavnatých 4O miliónov. Elijah Wood tu má cameo pri počítačovej hre. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

No nic extra. Herci slušně přehrávali, místy trapný. Zachránila to poslední třetina, kde zapracovala fantazie a děj se hezky zamotal (vlastně takový byl už od začátku, jen ho shazovalo přehrávání, stupidní hláška "Nebuď srab", a blbec, co si nezamkne auto). # Zpětně musím uznat, že má "dvojka" nejpromakanější děj, ale provedení pokulhává. # příběh 7 | hudba 6 | humor 2 | akce 4 | napětí 2 | pustil bych si znovu 5 ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Sračka. Opět ten samý problém jako s prvním dílem. A nejde o vizuální provedení, které je sice letité, ale jsem schopný zde přimhouřit oči vzhledem k tomu, že čas letí jako voda. Jde o děj a o koncepci příběhu. Hlavní hrdinové se chovají jako idioti (a to beru i tu extrémní nadsázku). Na komedii je to příliš "drsné" a přímočaré. Na scifi je to příliš komediální, ale dohromady to prostě nefunguje a nudí. Některé zvraty jsou příjemné, zakomponování do prvního dílu je dobré, ale nedrží mi to pohromadě. Nudil jsem se extrémně. Chybí mi alespoň trochu "závažnosti" a realistického puncu. Celé je to až příliš velká taškařice. A většina lidí to hodnotí jen a pouze ze sentimentu. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Co bych k tomuto dílu měl ještě dodat? Snad jen fakt, že v jednoduchosti je krása. Někdy by nebylo na škodu se toho držet. Jednoduchost, která dělala první díl vyjímečným byla nahrazena zbytečnou komplikovaností. Přesto i tady se bylo na co dívat. Prakticky zkopírovaný scénář z jedničky, ale co je kvalitní není potřeba měnit. Slabší * * *. ()

Larrysbride 

všechny recenze uživatele

Ve filmovém světě existuje "svatá Trojice", jakási "výjimka potvrzující pravidlo", kdy se pokračování vyrovná, ne-li předčí, svému předchůdci. Tyto pro mne jednoznačně představují Terminátor: Den zúčtování, Temný rytíř a právě druhý Návrat do budoucnosti (diskutovat bychom však mohli i o Star Trek Into Darkness...). Celá trilogie jakoby nestárla, s každým shlédnutím si divák všimne malých detailů, které možná při prvním shlédnutí opomenul, a především pak paralel mezi jednotlivými díly a náznaků toho, co nás čeká a nemine (za všechny jmenuje doktorovu košili s vláčky a pistolníky právě v Part II). Návrat do budoucnosti je jednoduše řečeno nestárnoucí klasika, kterou, přestože jsem ji již shlédla nesčetněkrát, rozhodně to nebylo naposledy! (A pro ty, co tu háží komentáře typu "režisér trochu přecenil technologie budoucnosti" - uvědomujete si, že sledujete science-fiction komedii, nikoli dokument,že? ;) ) (Back to the Future Day Screening; Vernon Hills, IL, 21/10/2015) ()

Galerie (167)

Zajímavosti (86)

  • Prototypom lietajúceho skateboardu sa v roku 2015 pochválil Lexus, prémiová divízia automobilky Toyota. Predstavila skateboard bez koliesok, tzv. hoverboard, ktorý je klasickému "skejtu" podobný tvarom. O poznanie hrubšia doska sa pri jazde vie vznášať päť centimetrov nad zemou. Pri jazde na rozdiel od filmu vychádza z dosky dym. S podobným vynálezom prišla skejtová legenda Tony Hawk. Ukázalo sa ale, že išlo len o premyslenú reklamu. (Raccoon.city)
  • Ve filmovém roce 2015 dává Doc Emmett Brown (Christopher Lloyd) Martymu (Michael J. Fox) 50 dolarů, aby si koupil třeba Pepsi. Jedná se o ironickou narážku na rostoucí cenu Pepsi. Když nastal reálný rok 2015, výrobce limonád přišel s limitovanou edicí Pepsi Back to the Future, přičemž jedna lahev vyšla na 20 $ (přibližně 500 korun). (FTP)
  • Dlouhé roky se tradovalo, že Crispin Glover, který v prvním díle hrál otce Martyho McFlye (Michael J. Fox) George, nebyl v pokračování obsazen kvůli přemrštěným nárokům na honorář. To však byla pomluva a až po letech vyšlo najevo, že Robetovi Zemeckisovi a scenáristovi série Bobu Galemu vadila Gloverova kritika konce prvního dílu, který v kontextu tehdejší doby označil za Reaganovský –místo lásky a rodinných hodnot jsou preferovány peníze a majetek. Po různých naschválech a nabídce na honorář pouhých 125 000 USD, proto Glover pokračování odmítl. Zemeckis však jeho postavu v ději potřeboval – použil proto nevyužité záběry z prvního dílu a také najal Jeffreyho Weissmana, který s protetickou maskou tváře vzhledově odpovídající Gloverovi natočil nové záběry. Glover studio za použití své podoby zažaloval a obdržel mimosoudní vyrovnání 760 000 USD. Jeho žaloba se pak stala základem k dnešním smlouvám na ochranu osobnosti při využití podoby herce pomocí speciálních efektů a digitání technologie. Příběh má i dobrý konec – se Zemeckisem se během let usmířili a Glover se objevil v jeho Beowulfovi (2007). (kenny.h)

Související novinky

Českem pojede legendární DeLorean

Českem pojede legendární DeLorean

18.10.2015

Když se řekne cestování v čase, vybaví se spoustě lidí auto z filmů Návrat do budoucnosti. DeLorean je ocelově šedý kovový stroj, kterého se vyrobilo jen přibližně 8,5 tisíce kusů, a z toho jeden… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno