Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (971)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, jak jsem na tenhle film v pubertálním věku čekal a ono už je z toho pomalu retro - kam se ten čas ztratil, Roberte?! Jinak jde o dost dobrou a účelně provedenou trosečninu, která sice svoje myšlenky vyjadřuje zbytečně polopaticky a ostrovní anabází docela odbývá (tvoří necelou polovinu filmu), ale má dostatek sebevědomí a tvůrčí kvality. Wilson, brusle, kokosy a na jistotu zahrané otázky lidskosti. Objímáníčko v dešti trochu kýč, zato závěrečná křižovatka skvělá. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Film, kde je prakticky celou dobu jeden herec a přesto ani chvilku nenudí, je prostě dobrý. S jakou dětinskou radostí jsem s napětím sledovala rozbalení každého balíčku a hádala, k čemu může Chuck ty zdánlivě zbytečné věci použít. Pan Wilson byl dokonalý a ten konec mi vrtá hlavou dodnes. Proboha co mohlo být v tom posledním balíčku? ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Alan Silvestri: 1. End Credits - Romancing the Stone ,2. Theme - Back to the Future ,3. Suite - Who Framed Roger Rabbit ,4. Suite - Back to the Future, Part II ,5. End Credits - Back to the Future, Part III ,6. End Credits - Death Becomes Her ,7. Suite - Forrest Gump ,8. End Credits - Contact ,9. End Credits - What Lies Beneath ,10. End Credits - Cast Away ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nuže...ano, Hanksova herecká studie je pozoruhodná. Ale nějak mi neštymuje, že jsem celou dobu místo zaujetí výkonem přemýšlel o tom, jak bych asi který problém, s nímž se "civilizovaný" člověk v takovéhle situaci zákonitě setká, řešil. Ono co taky chcete dělat u pomalu dvě a půl hodiny trvajícího filmu, ze kterého máte celou tu dlouhou dobu pocit, že "tohleto neskončí blbě, je to přece Zemeckis". Sladkobolné scény s Helen Hunt mě o nějakých závratných kvalitách Trosečníka taky nepřesvědčily, a jediné, co si z něj pamatuji jako skutečně výborný moment, je poslední scéna. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Ale no - tak já to přznám. Tom Hanks je..........(trochu, někdy, někde).......dobrý herec. Uf. Ani to moc nebolelo. Slušná robinsonáda v malém vápně FedExu. Taky jsem se rozhodl pořídit si vlastního pana Wilsona. Je chápavý, neodmlouvá - jenom netuším, kam mu Tomík vydlabal ten správný, po dlouhodobé abstinenci uprostřed oušnu tolik nutný, otvor. Mě zatím balon vždycky trapně splaskne ()

Galerie (72)

Zajímavosti (67)

  • Na začátku filmu, odehrávajícím se v Moskvě, můžeme slyšet ruskou vojenskou píseň Viktora Guseva a Lva Knippera z roku 1933 "Poljuško-pole". (pavelvojta)
  • Obsah neotevřeného balíčku se dozvíme v jedné z reklam na FedEx, ve které trosečník přinese balíček příjemci a jen tak mimochodem se zeptá: „Co je v balíčku?“ na což mu žena odpoví: „V podstatě nic. Jenom satelitní telefon, GPS lokátor, rybářský prut, vodní filtr a nějaké sazenice. Jen takové hlouposti.“ (Maulincio)
  • Wilsona vytvoril scenárista William Broyles Jr. preto, lebo počas svojej snahy vyskúšať si život na opustenom ostrove mu vlny jedného dňa priplavili volejbalovú loptu. V súvislosti s najlepším "kamarátom" Chucka Nolanda (Tom Hanks) je zaujímavé, že skutočná manželka hlavného predstaviteľa sa volá Rita Wilson. (Greenpeacak)

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama