Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1962 se prezident Charles de Gaulle stal pro mnohé Francouze zrádcem, když dal Alžíru nezávislost. Extremisté, většinou příslušníci armády, vytvořili ilegální organizaci a rozhodli se de Gaulla zabít. Když první pokus nevyšel, najali si nájemného vraha, který si řekl o půl milionu dolarů a zvolil si krycí jméno Šakal. Aby získali potřebnou částku, museli vyloupit několik bank. To vzbudilo pozornost tajné služby, která se pouští do pátrání. Zadrželi kurýra extremistů a mučením z něj dostali jediné jméno ? Šakal. Ten za sebou důkladně zametá stopy. Komisař kriminální policie Claude Lebel, který byl pověřen pátráním, se pomalu a za naprostého utajení dostává záhadnému atentátníkovi na stopu. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (402)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Dnes stále rovnako komplexný, inteligentne vystavaný a pôsobivý thriller, ktorý inšpiroval vznik mnohých špionážnych, konšpiračných a politických klasík, produkovaných v nasledujúcich rokoch. Film do detailu sleduje prípravy na vraždu, sieť polície, tajných služieb, spravodajcov a informátorov členov OAS pripravujúcich atentát na de Gaulla. Edward Fox a Michael Lonsdale sú v hlavných úlohách vynikajúci, a ja nemám takmer čo vytknúť. Len kvôli spôsobu, akým sa kedysi točili takéto snímky, nemôžem dať 5*, ja si proste na tieto "napínavé filmy bez napätia" (i keď v prípade Šakala to nie je úplne pravda) neviem zvyknúť. 85% ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Pomalu plynoucí drobnokresba najatého profesionála, který se chystal spáchat atentát na prezidenta Charlese de Gaulla. Má to naprosto skvělou atmosféru, vynikající a dokonale propracovaný scénář a Zinnemannovu perfekcionistickou režii, která nedovolí vydechnout. A skvělé herce, především fantastického Edwarda Foxe, který jako zabiják je jednoduše neodolatelný a šarmantní, zvláště dabuje-li ho svým nezaměnitelným hlasem Eduard Cupák. Původní dabing v kombinaci s novou remasterovanou kopií udělal svoje a já byl opět divácky unešen. Takhle to má být. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Pomalu vyprávěný příběh o přípravě jednoho neobyčejného atentátu, který se soustředí především na hlavní postavy celého dění. Mám rád staré kriminálky z britské či francouzské školy a Den Šakala patří k těm nejzajímavějším, které jsem zatím viděl a i když se trošku vleče, tak se rozhodně je na co dívat. O to víc se teď těším na Eastwoodův chystaný snímek Americký sniper, ale ještě předtím si dám remake s Brucem Willisem (Šakal, 1997). ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Asi dodnes nejlepší filmový politický thriller prost veškerého zbytečného patosu, chladný, uměřený, s naprosto profesionálním zabijákem a taktéž i policistou. Milovníci akčních jízd mají smůlu, zato milovníci napětí, logiky a reality ve filmu si přijdou na své. Oč napínavější a vygradovanější je scéna, kdy si Šakal vulgo Edward Fox v lese nastřeluje zbraň střelbou na meloun, oproti deseti jiným filmům s mnoha přestřelkami, výbuchy a honičkami s destrukcí půlky města. Pro mě představitel naprosté dokonalosti v žánru. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

OAS - Organizace tajné armády. Natočeno podle stejnojmenné knihy, kterou napsal Frederick Forsyth. Je jen jediná možnost - muž, cizinec, kterého ve Francii nikdo nezná. Kód : Šakal. Dříve než tento snímek, jsem viděl americké remake s Brucem Willisem,. Jsem tedy hodně ovlivněn tímto snímkem, který se mi velice líbil. Ta americká verze se mi zdá akčnější, plynulejší, napínavější a hudebně lepší než tento původní film. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (27)

  • Film nemá žádný hudební doprovod – kromě hudby k úvodním titulkům a pasáže, kdy se Šakal (Edward Fox) rozhoduje, jestli pojede do Paříže nebo zda uteče. (mahler)
  • Děj začíná věrnou rekonstrukcí pokusu OAS o atentát na Charlese de Gaullea v srpnu 1962 a následným zatčením hlavních strůjců, zbytek filmu je již fikce. (kenny.h)

Související novinky

Den Šakala se dočká seriálové verze

Den Šakala se dočká seriálové verze

05.11.2022

Klasický detektivně-špionážní román Den pro Šakala z roku 1971 od spisovatele Fredericka Forsytha (Krycí název Oděsa), inspirovaný skutečnými událostmi a popisující neúprosný hon na chladnokrevného… (více)

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama