Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zásadní snímek filmových dějin, příběh vášně a tragédie, se odehrává na havajské vojenské základně v předvečer osudného prosincového dne roku 1941. Vojín Prewitt (Montgomery Clift) je sice bývalý boxer, šikaně ze strany velitelů a ostatních vojáků se však nevyhne. Jeho kamarád Maggio (Frank Sinatra) se mu snaží pomoci, sám má ale dost svých problémů. Seržant Warden (Burt Lancaster) a Karen Holmes (Deborah Kerr) se kvůli zakázané lásce ocitají na velmi nebezpečné půdě. Životy všech se navždy promění ve chvíli, kdy na Pearl Harbor zaútočí japonská vojska. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Armáda bez paličatých rebelů by byla jako její hřbitov bez bílých křížů.. Památné scény (muchlování na pláži), silné scény (smuteční tuš na trubku pro mrtvého přítele), herecká esa (sošný Lancaster, magnetická Deborah Kerr, klavírista s tlustými prsty Borgnine či Tom Cruise 50.let Montgomery Clift) a upomínka na to, že čest, morálku i mentální odolnost prověřuje život někdy stejně intenzivně jako válka.. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je určitě právem oceňované drama z vojenského prostředí. Šedesát let starý oskarový snímek přibližuje poměry v americké armádě těsně před vstupem USA do druhé světové války poutavě, věrohodně a bez příkras. Taky si klade otázku, proč muži vlastně do armády vstupují a jsou ji věrní přes všechnu tu šikanu, vymývání mozků a buzeraci. ()

Reklama

Ant 

všechny recenze uživatele

I přes mdlejší první polovinu, které opravdu chyběly uvěřitelnější dialogy, si mě tenhle film získal. A to především kvůli konečné půlhodince, která je opravdu skvostná. Scéna, kdy Montgomery Clift hraje na trubku smuteční melodii, je nejsilnější z celého filmu. Jen je škoda, že to nenatočili v barvě, protože ta scenérie o to přímo prosí. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ve své McCarthyovské době byl tento film označován za "neamerický", jelikož v sobě měl málo republikánský propagandy a hrdinného zobrazení života v armádě. Dnes je to pořád slušný drama se složitou romancí, šikanou mezi vojáky, paličatou hrdostí, přičemž to celé vrcholí útokem na Pearl Harbor. Důležitým plusem je charismatická dvojice Lancaster/ Clift v hlavních rolích, poměrně výrazný je v oscarový vedlejšce i Sinatra a film obsahuje jednu z nejikoničtějších (a tehdy kontroverzních) plážových líbaček s roztomilou větou: “No one ever kissed me the way you do.” Nebude to moje srdcovka, ale na svoji dobu sympaticky komplexní a nevídaně bez iluzí. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

O životě v armádě i "za armádou" tak pravdivě, přesně a lidsky, jak se toho asi již nedočkáme. Co armáda člověku dává. Proč k ní tolik mladých mužů vzhlíží. A o co naopak vojáka ochudí. Povinnost x láska. Kamarádství a věrnost. Milý Frank Sinatra. Pro mě však jednoznačně film Burta Lancastera a jeho nejlepší role (a to se u mě jedná už o Burtův 26. film!) se šlehačkou na dortu v podobě tak slavné plážové milostné scény. Seržant Milton Warden a příběh o tom, jak se nezpronevěřit kamarádům i jak zabít předem marnou lásku, pro mě o něco zastiňují i osud toho nejbezvýznamnějšího "ucha" Prewitta Montgomery Clifta, který v armádě nalezl domov i vězení. Pochválit musím ale i skvělého "tlusťocha" Ernesta Borgnina, jenž zamlada hrál skutečně znamenitě. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (51)

  • Clift, Sinatra a spisovatel Jones si byli v průběhu natáčení velmi blízcí, často trávili čas popíjením v barech. (SeanBean)

Reklama

Reklama