Reklama

Reklama

Opičí muž

  • USA Monkey Man (více)
Trailer 7

Obsahy(1)

Když byl Chlapec (Dev Patel) hodně malý, vyprávěla mu matka legendu o mýtickém opičím králi Hanumanovi, který pomáhal bezmocným, stíhaným útlakem i křivdami. Pak mu přímo před očima matku zavraždí představitelé moci a chlapci dojde, že žádný Hanuman neexistuje. Možná i proto už jako dospělý v masce opičáka obráží nelegální zápasy, kde se nechává do krve ztlouct populárnějšími zápasníky. V těch nejtemnějších uličkách města hledá cestu k „těm nahoře“, kteří mu před lety tak fatálně ublížili. Když ji nakonec objeví, promění se v impozantní a zároveň děsivý nástroj pomsty, jenž ho má zbavit všech stínů z jeho minulosti. Dokáže to sám? A co se s ním stane, až na téhle cestě lemované smrtí dorazí na konec? (Cinemart)

(více)

Videa (11)

Trailer 7

Recenze (203)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Ve zcela prázdném (!) kinosále jsem byl svědkem osobní odysey Deva Patela, která mě ve svých nejlepších momentech dokonale strhla. Tím vším a ještě mnohým víc je akční snímek Monkey Man, v němž se výtečně etabluje Dev Patel jakožto režisér i hlavní hvězda. Jistě, v tomto bodě je záhodno zmínit, že se zde najde několik porodních bolestí – zejména co se scénáře a celkové dynamiky týče, nicméně i přesto jsme nakonec dostali oku lahodící akční laskominu, u níž jsem napětím téměř nedýchal. Lví podíl na tom má zejména esteticky citlivá a veškeré detaily zabírající kamera, jež kolem všech soubojů opisuje kreativní veletoče, čímž vás ještě o kus víc vtáhne mezi bojující masu a všudypřítomnou vůni kari. Právě tohle je totiž výkladní skříní celého tohoto projektu, do něhož dal Dev Patel očividně celé své srdce. Je tedy úplně jedno, že příběh je soubor vratkých klišé a že moc nedává smysl. Důležitým faktorem zde je a bude akce a ta je vážně dotažená do všech brutálních detailů. Pokud tedy máte rádi na první pohled nenápadné snímky, které svou bezprecedetní animozitu dávají hrdě na odiv, zde jste opravdu správně, jelikož Monkey Man se už ve svém rohu třese na svou pomstu, přičemž si můžete být jisti, že ji vážně dostane. Skvělá práce! PS: Nejepičtější proprietou je zde nekompromisně natuněný tuktuk s turbem a neony. To prostě chcete! (Viděno v kině CineStar IGY České Budějovice) „Close your eyes and you will find yourself.“ ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Akční náhul (i když se první třičtvrtě hodiny akce dostane minimum a pak zase asi na dvacet pět minut minimálně), řežba ve slova smyslu, že nejenom nožem a zkrátka překvapení ve všech směrech. Dev Patel byl skutečně poslední, koho by si kdo kdy tipnul v takovémto filmu (a ještě na postu režiséra, ke všemu jeho první film). Ono tady vlastně není moc co hodnotit. Akce je tu dost, srší to kreativitou, vizí, krví a zkrátka je to přesně ta věc, co tu dlouho nebyla a snad každý ji chtěl. A pro zařazení, dělíme-li akčňáky mezi Jackieho Chana a Bruce Lee, coby komedie a dramata, toto je rozhodně Bruce Lee. Jediné snad, co mohu vytknout, je občasný přechod v kvalitě obrazu (kamery) a občasně až moc natahovaných sekvencích bez akce. Jinak jsem si to moc užil. Byla to sranda a bude-li rejža pokračovat, budu se těšit. 8/10 více ZDE: P.S. zcela upřímně to je nejlepší fillm Jordana Peela ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Strhující dílo začínajícího filmaře, který už nyní vykazuje známky zkušeného autora, který je v akčním žánru jako doma. Opičí muž rozhodně není žádný vybroušený diamant, na to má až příliš mnoho vad na kráse, pod vrstvou prachu a krve se ale skrývá opravdový klenot, jehož největší síla tkví právě v tom, že je naprosto svérázný a jiný, než by člověk čekal. 8/10 ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, kterak se Krvavě sportující Hanys (Sun-Wu) Chuj přejedl kari, zhulil hašišem a Vešel do prázdna, je sice a priori mírně bizarní a dějově opět nepříliš invenční akční podívaná o jednom obzvláště pomstychtivém asurovi, avšak překvapivě chutně a plnokrevně zpracovaná, disponující dokonce i několika vskutku neotřelými brutalitkami (viz např. výtahový zářez), do jejíchž všech detailů sice bez podrobné encyklopedie hinduismu jeden nemá šanci proniknout, nicméně uvedené současně není nijak na překážku sledování. Vcelku tedy vlastně příjemné překvapení a jsem docela zvědav, s čím protagonista & režisér & scénárista přijdou příště. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dev Patel? Poměrně dlouho byl pro mě synonymem otravných filmů: vzpomínám na Posledního vládce větru, Chappieho, Báječný hotel Marigold nebo ždímající instantní drama Lion, za které dokonce získal oscarovou nominaci. A vlastně i Freida Pinto byla vedle něj v Milionáři z chatrče úplně jiná liga. Teď se nicméně proměnil v nelítostného frustrovaného bojovníka proti společenskému bezpráví. Hluboké jizvy na dlaních mu dennodenně připomínají matčinu vlídnou tvář, indickou realitu pak obsluhování bohatých v luxusních mrakodrapech, zatímco miliony jiných živoří na tvrdých podlahách slumu. Nejprve se nechává řezat v nelegálních zápasech, aby získal peníze, následně kývne na práci, kterou nikdo jiný nechce dělat. Krůček po krůčku se blíží ke svému cíli: pomstě. Něco se ovšem zvrtne a hlavní hrdina si musí udělat očistné, meditativní a náboženské kolečko, aby se vrátil ještě silnější… Jenže zároveň je to pasáž, která je rozvleklá a hůř se po ní vracíme do tempa. Přesto přijdou šťavnaté závěrečné hody, které po stránce choreografie a nápadité kamery skvěle fungují. Výsledek sice nic moc unikátního a přelomového nepřinese, ale Monkey Man je prostě jiný. Určitě potěší atmosférou indického velkoměsta, neuhlazenou choreografií i tím, že rozhodně to není nějaká akční sázka na jistotu. Patel moc dobře ví, co dělá, evidentně dřel před i za kamerou, produkčně si užil své, takže si u mě vlastně mnohé vyžehlil. Dietnější čtyři hvězdy. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Dev Patel (Kid) utrpěl během natáčení filmu řadu zranění, mezi něž patří zlomená ruka, zlomené chodidlo, natržené rameno a oční infekce. (Claw)
  • Monkey Man bol dokončený v marci 2021 a Netflix zakúpil práva k filmu za 30 miliónov dolárov. Avšak kvôli politickým ideológiám filmu sa Netflix začal obávať reakcie indického publika a potichu sa snažil film predať, čo bol taktiež problém, keďže jeden z finančných partnerov filmu BRON Studios prechádzal bankrotom. Jeden z ľudí, ktorí mali možnosť vidieť film, bol Jordan Peele a ten bol presvedčený, že Monkey Man si zaslúži byť videný na veľkom plátne. Peele sa tak pridal k filmu ako producent pod banerom jeho produkčnej spoločnosti Monkeypaw Productions a následne presvedčil štúdio Universal Pictures, aby odkúpili film od Netflixu. Universal údajne zaplatil za film necelých 10 miliónom dolárov. (drake31)
  • Film má byť inšpirovaný Patelovou láskou k filmom Brucea Leeho, kórejským filmom, bollywoodskym titulom a príbehom, ktoré mu jeho starý otec rozprával ako dieťa. (Arsenal83)

Související novinky

Jurské město nabírá další obsazení

Jurské město nabírá další obsazení

17.04.2024

Sedmý film dinosauří série se hýbe kupředu raptořím tempem. Mnoho času totiž nezbývá, premiéra filmu, jehož údajný název má být Jurské město, je pořád stanovena na klasický letní blockbusterový slot… (více)

Reklama

Reklama