Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(3)

Obsahy(1)

Docent Stehlík (I. Trojan) se téměř administrativním omylem dostává z policejní akademie na oddělení vražd. Padne do týmu hned poté, co kriminalisté začínají vyšetřovat brutální vraždu mladé dívky v lese u Prahy. Snaží se být užitečný jako specialista na psychologické profilování vrahů, ale na oddělení ho mají všichni za blázna, a tak ho neúprosný šéf tvrďák Šera (O. Vetchý) posadí do kanceláře s extrémně problematickou Fousovou (T. Ramba). Věří, že si navzájem znechutí práci natolik, že z oddělení odejdou. Netuší, že stejně jako jeho áčkový tým přezdívaný „Dvojčata“ (M. Taclík a M. Hádek) budou nakonec tito dva notoričtí potížisté velmi cenní nejen v kanceláři, ale i v terénu a možná, že nejen u jedné vraždy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (196)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řada (druhá už je potvrzena) Docenta je z tvůrčího hlediska mnohem více Strach, než Malinda - Mareš, jen tomu chybí ta mysteriozní stránka jiných jeho krimi...Docent je jinak úplně rutinní kriminálka, kterých jsou mraky, což vzhledem ke jménům scénáristů docela překvapuje. Nesourodá hlavní dvojka, "neschopní" vyšetřovatelé...Plus tady dělají Mareš - Malinda svůj první větší přeslap, a napsali pro Vetchého úplně stejnou roli, jako v Případech 1. oddělení. Ramba tu má svou suveréně nejhorší roli, její Fousová je nesnesitelná skoro v každé scéně. Výsledkem tak neni vyložený průser, ale vzhledem k tvůrčím jménům by člověk asi čekal něco víc, než sérii filmových klišé, splácaných do uceleného seriálového formátu. ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Vypadalo to lákavě.. Kriminální série, kde hlavní postavy tvoří dva z nejlepších českých herců posledního čtvrtstoletí - Trojan a Vetchý. Současně scénáristé zůstali stejní jako v případě veleúspěšných Případů prvního oddělení (PPO). A tohle všechno navíc režíruje Jirka Strach, který už dvakrát ukázal, že tyhle trojdílné minisérie pro ČT dělat dovede.. Takže jsou očekávání naplněna? Bohužel vůbec a ČT to nezvládla.. Seriál o dvou rozdílných lidech, kteří dělají, co nechtějí ale protože musí, tak přes všechnu negativitu se podřizují.. Koncept kdy se střetne kriminalistická teorie, kterou zde symbolizuje postava Docenta coby Ivan Trojan, a ta druhá strana tedy kriminální (profesní) praxe, jež zase ztělesňuje postava Terezy Ramba jako neurvalá policistka Fousová, je docela zajímavý nápad, který by v jiném podání mohl vypadat o hodně lépe.. Z čistě arogantních důvodů se Docent dostane na oddělení vražd a "řeší je od stolu" pomocí psychologických profilů. A aby to mělo nějakou dynamiku, tak ho právě spárují s malinko problematickou policistkou Fousovou.. Negativita čišící z její postavy je tak velká, že mě vyloženě otravuje a říkám si, že by ji měl jednou někdo pořádně srovnat, takový lidi musí být na pracovišti peklo. Vrcholem pak budiž postava jejího šéfa Šery, který působí, že Ondra Vetchý prakticky hraje stejnou postavu jako v PPO, ale ne, zde kromě neustálého křiku a buzeraci nepřidává žádné vyšetřovatelské koření. Všechno by ale nějak šlo pokud by postavy, a vůbec epizody, dostaly zajímavý kriminální případ, který působí natolik atraktivně, že budete mít chuť dojít jeho rozuzlení a při cestě k němu vás dokáže nejednou překvapit, ale to se zde zase nekoná. Tohle považuji za největší neduhu projektu. Dostali jsme tři epizody, kdy ani jedná nemá parametry obstát jako povedená kriminálka. Jednoduchý případ nějakého zavražděného chlapíka, který by třeba hoši z PPO vyřešili za jednu televizní půlhodinku a i tak bychom asi remcali, jak banální to nakonec byl zločin.. Trojnásobná délka tak znamená větší zabrouzdání do všedních životů hlavních aktérů, ale ani tam nejde o nic hlubšího a k nějakým mini příběhům to má daleko.. Samotné vyšetřování mi nepřijde moc napínavé a několikrát poněkud nepřehledné a navíc v samotném rozuzlení nepřijde s ničím poutavějším. Divák u toho nemá pocit, že by něco nečekal, a to přesto že přehlednost vyšetřování není zrovna největší.. Závěrem dodám, že hláška "pracky vzhůru" už tomu navždy dá razítko.. Průměrná kriminálka, nabitá nejlepším možným castingem, která od začátku do konce drží podobné tempo a nepřílišný zájem diváka.. Ale pořád si to pustím radši než kdejaký žánrový pokus u konkurence. 60% ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

No, tak detektivku si seňor Strach zkusil a teď už hurá zpátky do pohádky. Takle ne čoveče... Ještě ten první díl tomu dal docela atmošku a jakousi naději lepších zítřků. Ale poslední díl to uplně zazdil, zpomalil a odnapnul :o). Trochu mi přišlo zbytečný, že se to mělo tendenci podobat Případům 1 odd. Tím Vetchým to byl prodle mě špatnej tah, i když to zahrál jako dycky suprově, ale měli tam šoupnout někoho jinýho. Proti Trojanovi nic nemám, i když tohle si podle mě za rámeček uplně nedá. No, ale co mi pije krev od začátku, tak Ramba, já tu ženskou prostě nemůžu ani cejtit v jakýmkoli filmu... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když se na Docenta podíváte optikou člověka, který má rád novinky na České televizi, tak se zákonitě musíte těšit. Herci v hlavní roli super, pod scénářem podepsaný Josef Mareš, režie Jirka Strach. Všechno je dobře, tedy až do momentu, než si pustíte první díl a scénáristi na Vás vytasí dvě chyby v systému, jak ostatně uvádí sama postava Ivana Trojana. Těmi chybami je právě postava docenta, kterou tu hraje Ivan Trojan, a který coby profesor přišel o práci na škole a tak ho uvrtali do vražd, a postava Terezy Ramba, která se k vraždám dostala taky hodně omylem a její postava by zasloužila spíš pár facek na srovnání. Nicméně Docent působí jako další příběh z Případů 1. oddělení, třeba Ondra Vetchý je tu na totožném fleku. Jen zde se jeho postava chová jak hovado, což je srovnatelné s rolí Terezy. Jejich postavy tu tak strašně kazí to dění, že mě první dva díly dost otrávily. Terezy hláška „pracky vzhůru“ musí rozesmát snad každého policajta ve službě. Naštěstí třetí díl ubral postavu Terezy, přidal solidní napětí a dotáhl příběh do výsledné tří hvězdičky. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vývoj mého hodnocení dostatečně okomentován u jednotlivých epizod, nakonec vcelku vratká trojka. Očekávání velká, pachuť z jejich nenaplnění větší. Lehká naděje plynoucí z podařené prostřední části nakonec pohřbena tou poslední, jež mi  opět nepříjemně připomenula karikatury kriminálních seriálů, jaké neustále chrlí další české televize bez velkého "č". ()

Galerie (146)

Zajímavosti (22)

  • Natáčelo se mj. v kavárně Místo v pražských Dejvicích. (Winster)
  • Elitní dvojice kriminalistů, kterou v seriálu hrají Matěj Hádek a Marek Taclík, se jmenují Jaroslav Málek a Daniel Plesl. Není náhodou, že novinář Jan Malinda v době natáčení seriálu pracoval v redakci MF DNES, kde jeho nadřízenými byli šéfredaktor Jaroslav Plesl a vedoucí redakce Daniel Málek. (fallrock)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno