Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(3)

Obsahy(1)

Docent Stehlík (I. Trojan) se téměř administrativním omylem dostává z policejní akademie na oddělení vražd. Padne do týmu hned poté, co kriminalisté začínají vyšetřovat brutální vraždu mladé dívky v lese u Prahy. Snaží se být užitečný jako specialista na psychologické profilování vrahů, ale na oddělení ho mají všichni za blázna, a tak ho neúprosný šéf tvrďák Šera (O. Vetchý) posadí do kanceláře s extrémně problematickou Fousovou (T. Ramba). Věří, že si navzájem znechutí práci natolik, že z oddělení odejdou. Netuší, že stejně jako jeho áčkový tým přezdívaný „Dvojčata“ (M. Taclík a M. Hádek) budou nakonec tito dva notoričtí potížisté velmi cenní nejen v kanceláři, ale i v terénu a možná, že nejen u jedné vraždy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (196)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Scenáristicky odbytá minisérie. Vypadá, jakoby byla založena na postavách, ale obě hlavní jsou definovány pouze vztahem se svými otci, jinak se o nich nedozvíme nic. A v zaměstnání? Při vyšetřování dělají všichni takové chyby, že tam jako profesionál nevypadá nikdo. A pokud mě v prvních dvou dílech bavila prořízlá pusa Terezy Ramby, tak jsem po cliffhangeru druhého dílu ani neměl chuť si ten poslední pouštět. (50%) ()

William_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nic nového seriál nepřinesl, ale že by se jednalo o špatné dílo? To ani náhodou! Po dlouhé době česká krimi série, u které jsem vydržel déle jak 40 minut. Možná by slušelo o pár minut dílům ubrat, ale i tak se jedná o slušně odvyprávěnou kriminálku se skvělým hereckým obsazením, avšak chybělo mi k tomu něco navíc, taková ta přidaná hodnota. Snad se jí autorům podaří najít v nadcházejících sériích. ()

Reklama

Lischai 

všechny recenze uživatele

Na scénáři je znát Marešova ruka, takže je tu dost takového toho "1. oddělení" feelu, ze kterého máte pocit, že takhle to asi mezi policajtama chodí. Případ mě vlastně taky bavil, překombinované mi to nepřišlo - taková klasická současná česká krimi. Dolů to za mě ale hrozně táhla postavy Terezy Ramby, která bez řvaní neumí ani odpovědět na pozdrav, krade klíčové důkazy, neví co je entomologie, lepí žvýkačky v domě svědků a při zatčení řve "pracky nahoru". Radši bych se díval jak vyšetřují pohodáři Hádek ("Chlapi, pučte mi ty sikovky...") a Taclík ("Není to vod tvýho auta?"), kteří jsou místy neironicky fakt vtipní. Poslední díl je na jednu stranu výrazně napínavější než ostatní, ale má taky mnohem víc WTF režijních momentů, kdy nevíte, jestli pořád mluvíme vážně (Trojan vniká do bytu vraha ozbrojen lžící na boty, jaj!). 2-3*, ale vlastně jsem se bavil. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Trojan to tu dal na Svěráka, tá podoba s jeho mladším JA bola celkom príjemná. Vcelku zaujímavé krimi, ktoré sa síce nevyhlo chybám, ale dobre zahrané, napínavé, až na príliš rýchly záver. Jedna z vecí, čo naozaj udrela do očí, je to unikajúce modré suvečko, ktoré policajnú dvojicu nijak nerozhodilo, aj keď práve také už niekoľko dní hľadali. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jiří Strach není neschopný režisér, rozhodně se ale už proměnil v rutinéra. A na scénáři je poznat, že ho píše bývalý polda s novinářem, který nemají naprosto žádný cit pro vyprávění. Tak ukrutná nuda se jen tak nevidí a neexistuje tu žádná snaha vykřesat z toho nějak tematicky nebo emocionálně soudržný příběh. Zaláskovanost to policejního aparátu je pak už na hraně strašidelnosti. ()

Galerie (146)

Zajímavosti (22)

  • Když lékaři sdělují docentu Stehlíkovi (Ivan Trojan) zdravotní stav jeho otce, tak je za jedním z doktorů vidět v televizi předpověď počasí České televize. (Anglicankaaa)
  • Impulsem ke vzniku seriálu Docent byla skutečnost, že Jiří Strach se nestal režisérem Případů 1. oddělení (od r. 2014). Přitom to byl právě on, kdo dvěma neznámým scenáristům k realizaci Případů 1. oddělení výrazně pomohl. „To on nám dvěma píšícím amatérům dal na podzim 2011 tip, za kterým správným člověkem v televizi máme s Případy jít, aby se to hnulo,“ říká Jan Malinda. „A i když Jirka potom Případy nerežíroval, vzal to s nadhledem granda a pravil: ‚To nevadí, kluci. Až si ty vaše Případy jednou doděláte, tak pro mě napíšete třídílnou detektivku pro Ivana Trojana.‘“ (fallrock)
  • Postava docenta, kterého hraje Ivan Trojan, dostala jméno Otto Stehlík, a to po kamarádovi obou scenáristů. (fallrock)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno