Reklama

Reklama

Nepřivolávej nic zlého

(festivalový název)
  • Dánsko Speak No Evil (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Dve rodiny sa stretávajú počas letnej dovolenky v Taliansku a zostanú v kontakte aj naďalej. Rodina z Holandska pozve rodinu z Dánska na návštevu a oni sa rozhodnú vyraziť. V žiadnom prípade ale nepôjde o príjemný víkendový pobyt. (Marceloo)

Videa (4)

Trailer 5

Recenze (180)

bourec 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film. Stupňuje se v něm napětí, a fakt sem si myslel, že konec bude trochu jinej. Režisér mě navíc připravil o větší zážitek, protože ta dánská rodina byla až k nesnesení nesympatická. A to koneční vyyustění bylo nechutný, mě ale nějak minulo. Ani v tom nevidím větší smysl, proč to dělali. Snad jedině v hospodě smažený jazyk s bramborem a tatarkou. 50%. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak nevím. Povahové rozdíly jistě, ale ty kulturní, o kterých se zmiňuje perex i řada komentujících, ty jsem tu nějak nepostřehl. Ostatně z Dánska do Nizozemí je to kousek, takže čekat něco zásadního není na místě. V tomto ohledu se to klidně mohlo odehrávat výhradně v dánských kulisách. Ze samotného filmu jako takového jsem poněkud rozpačitý. Na jednu stranu jsou tu fajn herci a režii se daří budovat plíživé napětí s vrcholem v podobě sice poněkud samoúčelného, ale i tak příjemně drastického finále. Na druhou stranu si nemohu pomoc, ale dánská rodinka se chová občas až neskutečně idiotsky a i když několikrát balí kufry, tak nakonec nepochopitelně zůstávají. Navíc tvůrci zůstali dlužni motivaci, což je v posledních letech móda, za kterou bych většinu filmařů nejradši nakopal. Kouknout se na to dá, ale druhé Hereditary se nekoná ani náhodou. 50% ()

Reklama

Eliott 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavé dílo, obzvláště tedy z psychologického hlediska. Nádherně je zde znázorněno, jak všichni vnímáme různé varovné signály. Náš šestý smysl nám tímto sděluje, že něco není v pořádku. Zároveň však slušné vychování často zabraňuje adekvátně reagovat na podobné podněty. Zmiňuji to, jelikož je to přesně náplní tohoto filmu, kdy se manželský pár i přes zjevné podivnosti svých hostitelů, pokaždé nechá uchlácholit a setrvá v nepříjemném prostředí jejich domu. Ti se navíc eskalací celé situace zjevně baví a testují tím, co všechno jim druhá dvojice dovolí. Tímto způsobem se všichni zúčastnění ocitají v začarovaném kruhu, až by nakonec předčasný odjezd působil společensky velice trapně. To ovšem vede k nevyhnutelnému konci. Přiznávám, očekával jsem výraznější vzdor a určitě bych měl z finále, ve kterém jim kladné postavy dají v boji více zabrat mnohem lepší pocit. Na druhou stranu, nutno uznat, že je přesně tento průběh pro netrénovaného a následně zlomeného člověka vcelku pravděpodobný. Nikdo si nemůže být jistý, jak by v podobné situaci reagoval a přesně proto, tento pro horor netradiční průběh tolik cením. Naprosto unikátní filmový zážitek hodný zamyšlení! ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Strašne nepríjemný film. Myslím v dobrom. Svojou intenzívnosťou je v závere takmer na 5*, keď sa nad ním ale zamyslíte, nedáva na veľa miestach takmer zmysel. SPOILERy! Keby čokoľvek, ale s tým opatroveteľom by u cudzích ľudí deti nenechali. A hlavne, keby tí záporáci chceli robiť, to čo robili, snaď všetkými ďalšími možnosťami by to dokázali zariadiť jednoduchšie. Pokiaľ by to ovšem nemali byť zas nejaké Funny Games, k čomu nás ale scenár s istotou nevedie. Okrem toho, to ich ako zavolali do vlastného domu? Koniec SPOILERu! Takto to skrátka pôsobí nedomyslene, aj keď je zážitok silný. ()

baruss 

všechny recenze uživatele

Pozerať sa to dá, ale je to pasca na diváka. Spoiler alert: Možno existuje nejaký logický dôvod prečo by mali dávať svojim hosťom 100 dôvodov odísť, ja osobne ho však nevidím. Nemalo by to byť práve naopak v zmysle: keď vtáčka lapajú pekne mu spievajú? Asi ako film by to nefungovalo, takto to funguje, za cenu toho, že je to len lacný trik na diváka. Funguje tá scéna v bare, celá tá pasáž asi áno. Niektoré sú tak divné, že nechápem prečo sa nezobrali v momente domov. Neviem sa zbaviť pocitu oklamania. Síce pozerateľné ale nelogické. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (2)

  • Režisér Christian Tafdrup prohlásil: „Film vychází z mých vlastních zkušeností, hodně jsem cestoval a potkával spoustu lidí, o kterých jsem si myslel, že jsou cool, ale ukázalo se, že nebyli.“ (Homerking)
  • Natáčení filmu probíhalo v Dánsku, Nizozemsku a Itálii, ale muselo být dočasně přerušeno kvůli pandemii covid-19. (Homerking)

Reklama

Reklama