Reklama

Reklama

Nepřivolávej nic zlého

(festivalový název)
  • Dánsko Speak No Evil (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Dve rodiny sa stretávajú počas letnej dovolenky v Taliansku a zostanú v kontakte aj naďalej. Rodina z Holandska pozve rodinu z Dánska na návštevu a oni sa rozhodnú vyraziť. V žiadnom prípade ale nepôjde o príjemný víkendový pobyt. (Marceloo)

Videa (4)

Trailer 5

Recenze (185)

baruss 

všechny recenze uživatele

Pozerať sa to dá, ale je to pasca na diváka. Spoiler alert: Možno existuje nejaký logický dôvod prečo by mali dávať svojim hosťom 100 dôvodov odísť, ja osobne ho však nevidím. Nemalo by to byť práve naopak v zmysle: keď vtáčka lapajú pekne mu spievajú? Asi ako film by to nefungovalo, takto to funguje, za cenu toho, že je to len lacný trik na diváka. Funguje tá scéna v bare, celá tá pasáž asi áno. Niektoré sú tak divné, že nechápem prečo sa nezobrali v momente domov. Neviem sa zbaviť pocitu oklamania. Síce pozerateľné ale nelogické. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Jeden z hororov, pri ktorom je po celú dobu jasné, že tí dvaja Holanďania normálni nie sú, taktiež je jasné, že sa to celé bude len stupňovať a vyhrocovať, a že to asi nedopadne dobre. Presnejšie som tak nejako vycítil, ako presne by to mohlo skončiť, iba som dúfal, že to tak naozaj neskončí. Musím uznať, režisér ma nasral, a to nemám rád :-) Pretože po celý zvyšok večera som mal depku. Veľmi krutý film, veľmi uveriteľne nakrútený, až som rozmýšľal, či by sa niečo také naozaj mohlo stať. V najbližšej dobe si na upokojenie radšej pustím Ľudskú stonožku 2 a podobné srandy, kde strieka krv a lietajú vnútornosti, lebo tam sa človek aspoň zasmeje a nemá tak blbé pocity. A to som precitlivený v živote nebol. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Často se v životě stává, že první dojem je úplně jiný než ten poslední.. Dokud Tafdrupova cyklící se procházka mezi toskánským nebem, dánským limbem a holandským peklem může stavět na napětí z neznámého vývoje, má předpoklad znepokojovat, jenže když mladší verze Rhys-Daviese a jeho manželka naplno odhalí své tendence, ta snaha odvést diváka z komfortní zóny už prohrává se slabinami konstruktu. Co na tom, že táhnoucí se tenká nit ohledně neschopnosti postavit se adekvátně zlu či třeba odbočka k svazující politické korektnosti (cizinec babysitter) to chtějí dostat někam výš.. Předpokládám, že stejně jako u letošního Molochu se na produkci podílela nizozemská Agentura pro rozvoj cestovního klidu.. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavé dílo, obzvláště tedy z psychologického hlediska. Nádherně je zde znázorněno, jak všichni vnímáme různé varovné signály. Náš šestý smysl nám tímto sděluje, že něco není v pořádku. Zároveň však slušné vychování často zabraňuje adekvátně reagovat na podobné podněty. Zmiňuji to, jelikož je to přesně náplní tohoto filmu, kdy se manželský pár i přes zjevné podivnosti svých hostitelů, pokaždé nechá uchlácholit a setrvá v nepříjemném prostředí jejich domu. Ti se navíc eskalací celé situace zjevně baví a testují tím, co všechno jim druhá dvojice dovolí. Tímto způsobem se všichni zúčastnění ocitají v začarovaném kruhu, až by nakonec předčasný odjezd působil společensky velice trapně. To ovšem vede k nevyhnutelnému konci. Přiznávám, očekával jsem výraznější vzdor a určitě bych měl z finále, ve kterém jim kladné postavy dají v boji více zabrat mnohem lepší pocit. Na druhou stranu, nutno uznat, že je přesně tento průběh pro netrénovaného a následně zlomeného člověka vcelku pravděpodobný. Nikdo si nemůže být jistý, jak by v podobné situaci reagoval a přesně proto, tento pro horor netradiční průběh tolik cením. Naprosto unikátní filmový zážitek hodný zamyšlení! ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Jehňátko jazýček plazí, snad tím výlet nepokazí. Ovce tupé, až mě mrazí, blbí bohužel i vrazi." Ach jo. Příběh s pětihvězdičkovým potenciálem, bohužel zabitý tupým scénářem a naprosto nevěrohodným jednáním postav. Ale asi je dobře, že se Christian Tafdrup dal na psaní scénářů a režírování, protože jako profesionální psychopat by se neuživil. Oběti by imrvére svobodně odjížděly pryč nebo svévolně couraly po baráku, nacházely sbírku předmětů po předchozích obětech a v bazénu zakopávaly o plavající mrtvoly, zatímco Tafdrup by bez obav chrněl v podkroví, protože v Holandsku mají policajty jen na leštění lopatek větrných mlýnů, kvůli podpoře turistického ruchu [sic!]. Co mě ale nasralo nejvíc byl páreček dánských "rodičů". Taťka Idiot Dánský, řečený Poslední, všech odevzdaných ovcí král. Maminka zvaná "škodajazykalomímrukama", která pak jen ukázněně seděla vedle stvůry a aby se neřeklo, tak v slzách lomila rukama, místo aby se, vedena pudem mateřským, na ni vrhla a pokusila se ji uškrtit nebo vyškrábat  oči. Takhle blbý, nereálný a nasírací film jsem už dlouho neviděl. Kameny nekameny. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení filmu probíhalo v Dánsku, Nizozemsku a Itálii, ale muselo být dočasně přerušeno kvůli pandemii covid-19. (Homerking)
  • Režisér Christian Tafdrup prohlásil: „Film vychází z mých vlastních zkušeností, hodně jsem cestoval a potkával spoustu lidí, o kterých jsem si myslel, že jsou cool, ale ukázalo se, že nebyli.“ (Homerking)

Reklama

Reklama