Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Na Memphiskou krásku mám dva názory. První je ten že se film odehrává z větší části ve vzduchu, v jednom utěsněném prostoru, s pořád opakovanými efekty a záběry. Na druhou stranu i přes to všechno jsem se ve filmu nenudil, a až na ten trošku bídný začátek se to docela rozjelo, a když se podívám na rok tohoto filmu tak zjišťuji že to vůbec není špatné. 55% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Standardní "letecký" film o vzletech a pádech skupiny mladých amerických pilotů. Poměrně dlouho se drží na zemi, ale když konečně vzlétne, s opětovným přistáním dost otálí, z větší části se tak nakonec odehrává vysoko v oblacích. Vzdušné scény jsou na svou dobu velmi slušně a realisticky zrežírované, létající věci mě však nikdy příliš nebraly. Film navíc nedokáže přenést na diváka něco z děsivosti druhé světové i jakékoliv jiné války a přimět jej k vážnějšímu zamyšlení. Je to vlastně taková pohodová akce v oblacích, při které jenom sem tam někdo schytá zásah. 60% Zajímavé komentáře: maxi6, Lichty ()

Reklama

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Je pěkné vidět, že jsou místa, kdy český film svou kvalitou přesáhne hollywoodskou produkci. Toto je přesně ten případ. Nenechte se zmást - Memphis Belle je kvalitní film, ale gradací ani postavami zdaleka nedosahuje Tmavomodrého světa, nebo Nebeských jezdců, kteří jsou z mého hlediska také o něco bližším subžánrem, neboť se na rozdíl od Tmavomodrého světa jedná o posádku bombardéru, nikoli stíhače. Nejvíc mě asi mrzelo, že žádná z postav nedostala tolik prostoru, abyste si ji mohli pořádně zapamatovat, vytvořit si k ní pouto, soucítit s ní, "prožít" s ní ten poslední a sakramentsky složitý nálet na Brémy. Amerického patosu se sice samozřejmě také dočkáme, ale v nijak škodlivé míře ;) Nicméně kolem a kolem dávám slabší 4, čili 70%. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Top komentář golfisty je stručný, tentokrát ale trochu nepřesný - jednalo se totiž o bombardér amerického letectva (jejichž základna byla v Anglii). Co se filmu týče, je to dobrý a trochu i dojemný válečný letecký film, který je však v dnešní době už trochu vousatý. Ale zase je to příležitost shlédnout spoustu velkých herců v dobách jejich začátků (včetně Samvěda Křepelky :)) ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Takové trošičku jiné, zvláštní válečné drama o tom, jak se letka Boeingů B-17 vypravila na cestu nad německé Brémy, aby tam zničila jednu továrnu. Memphiská kráska je tedy B-17 – Létající pevnost, jejíž posádka má za úkol splnit 25 misí, aby dokončila svou službu. Nyní má posádka za úkol zničit továrnu na výrobu letadel Focke-Wulf Fw 190 v Brémách. Letecká skvadra je nejprve doprovázena P-51 Mustangy, ale pak zůstanou bombardéry samy, zranitelné proti německé protiletecké obraně a Flakům. Úspěch Krásky by byl v tom, že by se jednalo o první misi, která splnila svůj cíl. Armádní publicista, podplukovník Bruce Derringer chce využít Bellinu slávu k prodeji válečných dluhopisů. Nad Německém mají bombardéry ztráty kvůli Flakům a německým stíhačkám Messerschmidt, a také je zde obrovský mrak, díky kterému nejde dobře vidět na cíl – na továrnu, okolo které se nacházejí školy a civilní objekty. Proto je třeba provést druhý přelet a ten je úspěšný – cíl je zasažen. Po cestě zpátky je posádka Krásky obtěžována německými letadly a radista Danny Daly je těžce zraněn, navíc dojde k požáru jednoho z motorů, a proto musí kapitán Dearborn nařídit ponoření letadla, aby byl motor uhašen. Jsou také zničeny elektrické systémy, a tak je třeba vysunout podvozek ručně. Nakonec to ale dobře dopadne a podplukovník Derringer oslavuje s posádkou Krásky vítězství. No a na konci se dozvíme, kolik letců přišlo během druhé světové války o život, a že tento film je věnován všem letcům, kteří za války sloužili. No, byl to celkem zvláštní film, ať už se jedná o střih, výpravu a také některé scény, a díky tomu mě to úplně nebavilo a dávám jenom 3*. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (19)

  • Skutečný pilot Memphiské krásky se jmenoval Robert Morgan. Jeho jméno bylo změněno stejně jako mnoha dalších mužů z letky (liebgott)
  • Ve filmu je poslední misí Memphiské krásky útok na leteckou továrnu v Brémách. Ve skutečnosti byl útok na Brémy její 21. misí a poslední, tedy 25., byl útok na přístav v německém Wilhelmshavenu. Některé zdroje pak uvádí jako poslední cíl ponorkové doky ve francouzském Lorientu, na každý pád však nikoliv Brémy. (Foxhound#1)
  • Do role německých Messerschmittů Bf 109 byly použity jejich španělské verze HA-1112 Buchón, použité například i v Bitvě o Británii z roku 1969. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama