Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Realistické válečné drama nejdéle sloužící posádky bombardéru při denním náletu na Brémy. Kdysi mi trochu vadila jistá jednoduchost scénáře a absence velkých citů, nyní napotřetí však zvyšuji hodnocení - právě za tu strohou dobře vystiženou válečnou pravdu o letcích. Churchill o nich pronesl: "Ještě nikdy na poli lidského konfliktu nedlužilo tolik lidí tak mnoho tolika málo lidem." Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=gS3AQepBW-g ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

S prominutím si neodpustím menší polemiku. „V létě roku 1943 zuřila na obloze nad Evropou krutá bitva. Každý den čelily stovky mladých mužů smrti, když na svých bombardérech pronikaly hluboko nad nepřátelské území. Zpátky se jich vracelo čím dál méně“ Nálety zaměřené proti civilnímu obyvatelstvu. Starci, ženy a děti byli po stovkách a po tisících mrzačeni, umírali v ohni, v troskách domů. Jsem rád, že lidé myslí i na ně!!! Na druhou stranu chovám obrovský respekt i vůči posádkám a všem, kteří nasazovali životy, k těm, kteří přišli o své nejbližší - pro nás, za lepší zítřky. Tento film se snaží poukázat na vypjatý život amerických letců a tvoří jaksi další pomník jejich hrdinství. Bohužel mě ale tyto americké výtvory tolik nedojímají. V porovnání s druhou stranou - pro vojáky - ta strávená doba, podmínky, technika, poměr sil - toto je "procházka růžovým sadem". ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Válečný snímek vzdávající holt všem letcům z období 2. světové války. Nebyli to jen letci RAF, ale i bojovníci používající tzv. létající pevnosti. Příběh inspirovaný skutečnými hrdinskými činy je jeden z nejlepších filmů roku. Napětí dokáže vtáhnout do děje a vytvořit představu složitého válčení ve vzduchu v tak ohromném stroji. Mohou přežít konflikt, mohou se vrátit, ale nemusí bezpečně přistát. Paradoxy, které se nedají vymyslet. To je prostě válka. Hvězdné obsazení většinou przní reálnost díla, ale tady se jedná o světlou výjimku. Všichni pochopili jednotlivé charaktery svých postav a tak to mnohdy vypadá, jako přímý přenos. Ani na výpravě se nijak nešetřilo, i když je fakt, že nijak složitá není. Nezapomenutelný divácký zážitek je pro znalce oné doby zaručen. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Slušný válečný snímek s řadou známých tváří, zde ještě značně mladých a snad i v té době neznámých či velmi málo známých. Nejpodstatnější část filmu se odehrává během jedné mise, bombardování Brém, takže má divák možnost nahlédnout do zákulisí vzdušné války - co posádka bombardéru prožívá a řeší během letu k cíli, během náletu, ale i návratu na základnu. Příběh má napětí a docela i spád, takže výsledný dojem je na příjemné 4*. ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Na Memphiskou krásku mám dva názory. První je ten že se film odehrává z větší části ve vzduchu, v jednom utěsněném prostoru, s pořád opakovanými efekty a záběry. Na druhou stranu i přes to všechno jsem se ve filmu nenudil, a až na ten trošku bídný začátek se to docela rozjelo, a když se podívám na rok tohoto filmu tak zjišťuji že to vůbec není špatné. 55% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (19)

  • V záběru, kdy je vysouván podvozek, je možné spatřit dolní otočnou kopuli, která však upadla již dříve během souboje s německým letadlem. (N...N)
  • Skutečný pilot Memphiské krásky se jmenoval Robert Morgan. Jeho jméno bylo změněno stejně jako mnoha dalších mužů z letky (liebgott)
  • K natáčení byly použity dvě z osmi funkčních B-17 Flying Fortress, které byly v té době k dispozici. Jedna z nich nesla jméno "Sally B". (Foxhound#1)

Reklama

Reklama