Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malebnou českou krajinou projíždí motoráček. Lidé uvnitř sedí, švitoří, nebo naopak mlčí, pokukují z oken nebo pospávají. Vlak se náhle porouchá a strojvůdce Miloš musí vystoupit z vlaku, aby poruchu napravil. Vlak stojící v mírném spádu se však samovolně rozjede zpět do výchozí stanice a vyděšenému Milošovi nezbývá než se poklusem vydat za ním. Cestující ocení, že zase jedou, ale záhy si uvědomí, že špatným směrem. Hlasitě protestují a dožadují se informací. Kabina strojvedoucího je neprodyšně uzavřená a nikdo se zpoza dveří neozývá. Mezi cestujícími se šíří první ataky paniky – že by to byl únos, pomsta nebo naprosté selhání systému? Kontakt s okolím prostřednictvím mobilních telefonů selhává a nepomáhá ani zoufalý křik z oken. Cestující za pomocí brutálních prostředků a myslivcovy pušky otevřou dveře obou kabin strojvůdce, ale dosáhnou pouze potvrzení svých nejhorších očekávání, a to - že motoráček nikdo neřídí… (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (605)

Eliott 

všechny recenze uživatele

Je fajn si čas od času pustit něco jednoduchého a u toho si odpočinout. Tím nechci dílo nijak zlehčovat, neboť je to do detailu promyšlené konverzační drama, jenž velice vtipně odkazuje na nejrůznější události televizních novin a podobné nevšední události na České půdě. Prvky komedie jednoznačně převládají a možná i proto, jsem byl tak potěšen. Drtivou většinu případů jsem totiž v minulosti zaznamenal a královsky jsem se při této rekapitulaci pobavil. Opět velice kladně hodnotím fakt, že se vlastně cely snímek odehrával především v jediné místnosti, konkrétně tedy ve vagónu jedoucího vlaku, a přesto děj krásně rychle plynul. A co víc, dokonce si uchoval počáteční dynamiku a rozhovory nepřestávaly být pestré, ani zábavné. Tomu samozřejmě dopomohlo důmyslné zabarvení charakterů hlavních postav a příhodné předkládání jednotlivých událostí. Ač mne to velmi překvapuje, nakonec skutečně nenacházím nic na co bych si mohl stěžovat. Rozhodl jsem se  proto udělit plný počet bodů a s radostí to celé v budoucnu podstoupím znovu. 88% PS: Velice dobře se dá ztotožnit s znechucením filmových postav ve vztahu k Českých dráhám. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Uz Vlastnici byly fajn komedie a tohle je jeste o level vejs. Konecne zase jednou slusna ceska komedie, ktera se obejde bez nejaky romantiky nebo vztahovejch sracek. Proste banda tu vice, tu mene posahanejch lidi, ktery jsou zavreny ve vlaku a postupne gradujici dej, kterej je misty dotazenej fakt az do absurdna a jedna hlaska strida druhou. K tomu naprosto perfektne obsazeny herci a celkove moc prijemnej vizual. Fakt jsem se pobavil. Lepsi 4*. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po tom, co se mě Jirka Havelka získal na poli divadelním (doporučuji Vraždu krále Gonzaga v DD ) mu to zjevně nestačilo a rozhodl si mě získat i na poli filmovém a opět více než úspěšně. Na příběhu, který ač působí úplně absurdně se skutečně stal a na velmi pestré skladbě postav (podle posledního titulkového záběru, jestli teda nebyl fejk soudím že i docela totožné ) opět dává svým jedinečně vtipným šarmem na dno duší českých povah. Dialogově hodně nabušená jizda vlakem ve který humor rozhodně nemá zpoždění a napsané postavy předvádí ve vlaku suverní jízdu zábavy. Velmi mě pobavilo i dění mimo vlak, které mě přišlo snad ještě vtipnější než v samotným vlaku. Moc se mě líbí i práce Jirky Havelky s herci, tady působí týmově, nikdo nevyčnívá, ale současně všichni mají výrazný podíl na vydařeném celku a to včetně dětských herců. V současné době není v kinech nic co by dokázalo rozesmát lépe a dalo tak alespoň na chvíli zapomenout na dění mimo kinosál. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Mimořádná blbost o přitroublé vlakové etudě a rádoby studie několika pitoreskních pacharakterů, kterou sice vytrhává povícero fuckt vtipných lingvistických bonbonmotů na hranici genitality, avšak její snaživě příjemný dojem kurví zejména to, jak je místy násilná. Tím mám na müsli zejména násilně prkenné projevy, naštěstí menšiny, kdovíproč angažovaných brutálních neherců, občasné zabijácky strojené až idiotské dialogy za každou cenu, hrstku opravdu vyp(e/i)čených smrtících trapkonevtipů a  několik terminálně atrofovaných metafor pro mongololidi. Podstatným kritériem, které dělá frajera, je konzistence, Jirko! To máš jako se spermatem. Uvážlivějším borcům s pečlivou přípravou to nestéká ani po skle, ovšem když exhibičně honíš příliš často, je z toho pak taková řídká a neadhezní žádnásláva, která akorát tak štípe v očích. Z Vlastníků i divadla vím, že tam toho míváš na solidně husté bukkake, tudíž příště prosím masturbuj, až když máš opravdu plný pytel pořádného matroše! Dneska dost žluklá trojka do indexu. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Filmů s vláčkama prostě není nikdy dost, zvláštně pak když je v Česku kvalita filmů na takový úrovni jako kvalita kupé ve vlakovým spoji mezi Třebíčem a Brnem...... Nový snímek Jiřího Havelky, Mimořádná událost, který je inspirován podle (ne)skutečné události, je pozoruhodný počin. Jiří Havelka sice tentokrát nedokázal napodobit onu mistrovskou teatrálnost a specifickou spontaneitu, s níž exceloval a zabodoval jak u diváků tak kritiků ve svým předchozím projektu Vlastníci, ale stále jde o velice komorní a "divadelní" film – akorát krom onoho divadelního rozměru (nebo chcete-li formálních proporcí) či dramaturgicky sevřeného konceptu pracuje s širší anekdotickou premisou, národními stereotypy, skečovým trapnohumorem (který má až nečekaně dobrý timing) a karikaturními postavičkami. To vše v celkové tvůrčí synergii utváří hodně jízlivý výsměch české povaze, společenskému skepticismu a mediální senzacechtivosti, který však chtě nechtě jede pouze na půl plynu (a k tomu všemu ještě pozpátku). Navíc vedlejší podzápletky a celková rovina politický satiry působí vcelku zbytečně, repetitivně (což jde jakž takž odpustit poněvadž zde figuruje jako leitmotiv) a jsou až moc velkou pěstí na oko, která nezapadá do mechanismu tohoto vláčku, který nikdo neřídí.... Vzhledem ke kvalitám tuzemský filmotéky je tedy trošku nefér Mimořádné události kdeco vyčítat, protože kvalitních českých filmů je v současnosti jak šafránu – jenže tuto kritiku si zkrátka zaslouží. To však nemění nic na tom že jde o hooodně zábavnou frašku s bezchybným hereckým ansámblem, která spíš funguje jako kolektivní zážitek (zda za to může právě letní kino asi hraje svou roli), a která je víc než svéráznou a neméně zajímavou kuriozitou v rámci český kinematografie – ta cynická a přesto pravdivá výpovědní hodnota tam prostě je a mnohdy umí provokativně tnout do živého. Nebudu ani lhát když řeknu, že lepší disstrack na Český dráhy a čecháčkovskou malichernost delší dobu neuvidíte.... Palec hore za cameo Lindy Bartošový, perfektní běžící džouky a popkulturní reference na Jardu Baldu a bábu pod kořenem. Vysočina je skutečně unikátní kraj. UŽ! ...... [VERDIKT: 8 jednokolejek z 10] ()

Galerie (21)

Zajímavosti (27)

  • Most, který se ve filmu objevuje, ve skutečnosti vůbec neleží na trati mezi Kolešovicemi a Chřášťanami. Jedná se o Strachovický most a leží na trati 162 (vzdušnou čarou cca 15 km od Kolešovic). Také tunel, kterým vlak projíždí, se na trati Kolešovice–Chřášťany nenachází. (Krabroz)
  • Scéna, kdy muž před vlak dával větev a měl u sebe papírky, z nichž i jeden byl s textem „Allah Akbar“ ukázaným ve filmu, je podle skutečné události, kdy v roce 2019 se senior snažil vykolejit vlak kládou s papírky kolem, které měly usvědčit muslimy jako viníky. K tomu nakonec nedošlo a byl odsouzen. (AhojTuHanka)
  • Příběh veterána RAF (Alois Švehlík) je inspirován skutečnou postavou, a to válečným veteránem Janem Horalem (1923–2011), který si na besedách a v rozhovorech vymýšlel příběhy ze své minulosti v RAF, u které však nikdy nepůsobil. (jk78)

Související novinky

Květnové Kino na hranici se vrací

Květnové Kino na hranici se vrací

21.04.2022

Letošní 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici, která se koná na obou stranách řeky Olzy, v Českém Těšíně a Těšíně, proběhne 29. dubna až 3. května 2022. Organizátoři se vrátili k původní… (více)

Reklama

Reklama