Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1993. Obávaný bodyguard je zastřelen v tiché ulici. Další nájemná vražda, kterou musí vyřešit pražské 1. oddělení. Vyřizují si tu účty vládci podsvětí? Zločinů přibývá, každý týden další mrtví, mafiáni mají pocit, že tahají za delší konec provazu, a mnohý z policistů přemýšlí, jestli nemá přejít na druhou stranu zákona. (Česká televize)

(více)

Recenze (147)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemohl jsem si nevšimnout mnohých pozitivních reakcí na tento český seriál. Řekl jsem si, že by stál za shlédnutí, ale nedělal jsem si velké naděje, protože se mi docela často stává, že se nedostanu na vlnu většinového nadšení. V tomto případě jsem se ale už po první epizodě poslušně zařadil do davu spokojených diváků, protože mě ani nenapadlo, abych tvůrcům něco vytýkal. Na rozdíl od Případu Roubal, který mě dost rozladil, tady všechno šlapalo jako švýcarský časoměr a já jsem mohl opět naplno zažít devadesátkovou atmosféru, která podkreslovala nezáviděníhodnou práci kriminalistů. Pokud bude seriál pokračovat ve stejném duchu, bude to paráda. / Poučení: I za svobodu se platí daň. ()

Gig 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu jsem měl strach před uvedením prvního dílu. Člověk má tendenci srovnávat s jeho nástupcem, tedy předchůdcem, Případy 1.odděleni. Když to začalo těmi vhs záběry z devadesátek, tak jsem měl takový zvláštní pocit. Hned do mě udeřila doba a mrazení, ale také jsem si říkal, co to je? Čekal jsem podobný rozjezd jako u Případů. Tj něco se stane a poté titulky a vyšetřovatelé. A ono nic. Jen informace o co jde. Poté se objeví staří známí, ale mladí nebo mladši. Z toho jsem měl největši strach. Korejs, Kozák, Plíšek. Každý má zafixované původní herce a jejich typické projevy. Ztěži si člověk zvyká, ale daři se to. Co mě dostalo, to je podoba vyšetrovaných a jejich gesta. Novotný byl skvěly. Ale to už tu bylo řečeno. Samozrejmě nechybí posun v časech a dovětky. Někomu se to zdá unáhlené. Dokonce je chápu. Člověk je namlsaný, když vidí oživlé celé to podsvětí. Tak je nechce hned tak uspat. Ale ti, co jdou zvyklí s dovětky v Připadech, něco takového tušili. ()

Reklama

Eire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Keby som to nezazil V SKUTOCNOSTI , tak poviem ze: je to prekombinovane,  umele, vymyslene, nerealne, prehnane.... bla bla... Teda zaciatok tohoto postkomunistickeho trhoveho kapitalizmu som zazil este v Spolocnom state a potom pokracovanie v Meciarovsko-Lexofsko-Sviechtofskou Mafianskom Slovenskom State  Mikulasa Kocnera Cernaka. Ale v podstate to bolo ako cez KOPIRAK. kopirovaci papier cierny alebo niekedy aj modry si PLISEK daval medzi kancelarsky papier., ked potreboval "vytlacit" kopiu z mechanickeho pocitaca. Pre teenagerov to bola klavesnicA... :-D zvana pisaci stroj... Ale k veci. bal som sa tohto serialu lebo 1.oddelenie je moja SRDCOVKA. Ale po prvych 3 castiach spokojnost 85% ()

helraiser 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto neskutečně parádní retro. Stylizace do divokých devadesátých let se povedla na výbornou. Vyšetřovatelé ok a gauneři naprosto dokonalý. Běla, Mrázek, Jonák. Tohle se prostě povedlo a exkurze do divokých devadesátek má sakra koule a opravdu se na to super kouká. Pro mě osobně hodně velké prekvapení a opravdu spokojenost. Plíšek je vážně zabiják. ()

brzozin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám z toho smíšené pocity. Atmosféra a výprava sedí dokonale. Takhle přesně si devadesátky pamatuji. Ale samotný děj a postavy mi moc nesedly. Na to, jaký to má olbřímí marketing, kdy snad nemine den, aby o tomhle seriálu nepsala všechna online média, je to taková průměrná detektivka. Neurazí, nenadchne. Když to srovnám s fantastickými Případy 1. oddělení, tak tady v podstatě úplně chybí charaktery. Všichni jsou takoví jakoby šediví, bez tvaru, chuti a zápachu. Jediné výrazné postavy, které nemizí v té šedi svetrů a manšetráků jsou Jonák a Mrázek. Oba se tu ale jen mihnou. Zejména u Mrázka, ktereho tvůrci absolutně nedokázali vytěžit, je to škoda nevyužitého potenciálu. A obávám se, že se to do budoucna moc nezmění. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (19)

  • Tento díl se vrací k nájemné vraždě Jiřího Vrby v roce 1993 v Praze. V seriálu je vtipně „botanicky“ přejmenován na Jívu. (rakovnik)
  • Byt poručíka se nachází na sídlišti Vlasta v Edenu. Za okny jsou mimochodem vidět novostavby, které v devadesátých letech ještě nestály. Policejní popíjení se odehrává v Café Nona ve 3. patře Nové scény Národního divadla v Praze. Potyčka mezi dvěma partami Číňanů, kam jede policejní výjezd, se natáčela před restaurací Peking na Praze 4 v ulici Milevská 1097/20, jenž má nepřehlédnutelný exteriér a byla otevřená v roce 1993. Vila Antonína Běly se nachází v ulici Nad Parkem 1347 v Praze-Zbraslavi. Vilu Jana Janovského najdeme v ulici Na viničních horách 46 v Praze-Dejvicích. Konference v hotelu Orlík se točila na adrese Vystrkov 179. Zde se koná celostátní setkání kriminalistů. Místem natáčení firmy Auto Plavec se stalo Depo Hostivař v Praze. (formelin)
  • Mafiána Ivana Jonáka si zahrál Michal Novotný, který v seriálu Kriminálka Anděl (od r. 2008) tak říkajíc na opačné straně barikády hrál jednoho z hlavních vyšetřovatelů. (Brain)

Reklama

Reklama