Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1993. Obávaný bodyguard je zastřelen v tiché ulici. Další nájemná vražda, kterou musí vyřešit pražské 1. oddělení. Vyřizují si tu účty vládci podsvětí? Zločinů přibývá, každý týden další mrtví, mafiáni mají pocit, že tahají za delší konec provazu, a mnohý z policistů přemýšlí, jestli nemá přejít na druhou stranu zákona. (Česká televize)

(více)

Recenze (147)

JosefTomas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opatrné nadšení, hlavně pro naprosto skvělé kulisy a reálie. Těžko ovšem říct, jak seriál podstoupí diváckou zkoušku kvůli týdenní odmlce, zvlášť pokud půjde o takovouto minisérii. Devadesátky ani neobstojí s informovaným divákem, který pokud o kauzách ví, přijde o moment překvapení v podobě rozuzlení děje a zbyde mu sice solidní, ale ne moc uspokojivá kriminálka, jejichž atraktivní prostředí nemůže udržet pozornost neustále. Naopak divák neinformovaný se ve jménech může ztrácet a nechápat, proč zrovna tahle figura v seriálu je a co v realitě znamenala. Proto pokud dokážete přijmout fakt, že Devadesátky jsou čistě rekonstrukcí policejní práce a doby, nikoli divácky přívětivým zážitkem a očekávanou zábavou, kterou zvládly Případy 1. oddělení, budete zajisté spokojeni. PS: Občas je v jednoduchosti krása. Případy ukazovaly počet dnů od spáchání zločinu, ale Devadesátky ukazují datumy. Chápu to v souvislosti s delší dobou řešení případů, ale třeba napsat 4 měsíc, místo 7. duben 1994, by pro mě jako diváka bylo příjemnější. ()

jefff 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to jiné než Případy 1. oddělení a asi to tak má být. Na straně druhé si z "Případů" převzali opravdovost, policejní dřinu a autentičnost. Bál jsem se, že v přemíře devadesátkové stylovosti se utopí příběh, ale případ má hlavní pozornost a vizuál jen dokresluje atmosféru. Tak to má být a tak to většinou ve "stylově" orientovaných seriálech nebo filmech u nás nefunguje. Sokola úplně rád jako herce nemám, ale tady nemá prostor pro strhávání pozornosti a jeh civilní projev funguje. Líbí se mi správnější šéf Vasil Fridrich. Paráda. Konečně zase peckový seriál. ()

Reklama

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak na rozjezd to vůbec není špatný. Co mě baví je casting jednotlivých postaviček 90. let, "Bohouš" Novotný jako Jonák je pecka, stejně tak Bertík Čuba jako Mrázek. A hned v úvodu se pomalu dostáváme na stopu orlických vražd. Pokud budou i zbylé díly na stejné úrovni, máme tu konečně novou kvalitní kriminálku. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když se začalo mluvit o pokračování , měla jsem za to, že půjde skutečně o pokračování.  Pokud se točí pokračování něčeho úspěšného, smrdí to často průs...švihem. Když se ale točí něco, co předcházelo úspěšného filmu nebo seriálu, je to průšvih skoro zaručený. Devadesátky mají bohužel zcela jinou dynamiku, než Případy 1 oddělení. Nevím, jestli bylo nutné zapojit stejné postavy. Tak třeba Plíšek se nám nějak zmenšil ... Nebo že by se ke stáru protáhnul? Kozák za mlada je charakterově úplně jiný než Kozák v nejlepších letech. U mě fungovalo podvědomé dosazování postav a působilo to na mě rušivě. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

90. roky vierohodne, tam výhradu nemám. Jonák vizuálne akoby z oka vypadol obéznej diskoguli s mafo afro a Mrázek, ten pôsobí mrazivo. Lenže: obaja, vlastne obitraja (aj ten Cigán) sú v obraze primálo. A dôvod sa ozrejmí scenárom: vyšetrovateľov pri stretnutí s bossmi podsvetia triafa šľak, nechcú moc za nimi. Radšej než sa obslúžiť vyberanými nápojmi u Jonáka, sedia hrdí muži zákona v zafajčene potemnených kanceláriách. S otrasným nábytkom za chrbtami, i pred sebou, a dumajú, ptrehrabávajúc sa notesmi a prišpendlenými fotkami,  kto za to môže.. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (19)

  • Podobně jako v Případech 1. oddělení (od r. 2014) se i tady na začátku prvního dílu mihne v epizodní miniroličce scenárista Josef Mareš, a to jako policista, který přijel vyzvednout poručíka Kozáka. (viktor.s)
  • V epizodě je zmiňován střelec v Liberci Ludvík Černý, jeden ze skupiny tzv. Orlických vrahů. (Apollo_8)
  • Když v 53. minutě Plíšek (Martin Finger) s Tůmou (Ondřej Sokol) jedou obhlédnout posilovnu „v Podolí“, je v pozadí opakovaně vidět věž Husova sboru ve Vršovicích. (ladyViolet)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno