Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velkoměsto Gotham City je sužováno gangstery, které vede kyselinou děsivě znetvořený Joker. Policie se zdá být bezmocná. Mnohem větší respekt mezi zločinci budí maskovaný netopýří muž - Batman - objevující se vždy tam, kde je páchána nějaká nepravost. Reportérka Vicki Valeová, píšící o Batmanových kouscích, se seznámí s plachým milionářem Brucem Waynem a stráví s ním opojnou noc. Joker se snaží Vicki unést, ale dívka je v poslední chvíli zachráněna Batmanem. Novinářka začíná tušit pravdu. Wayne a Batman jsou jedna osoba. Mezitím běsnící Joker terorizuje město otrávenými kosmetickými přípravky a vyzývá Batmana na rozhodující souboj. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (885)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Výborné filmové spracovanie o jednom z mojich najobľúbenejších superhrdinov, od jedného z mojich najobľúbenejších režisérov. Píše sa rok 1989 a Tim Burton natočil "Batmana". Skvelá práca. Komiksová atmosféra a vizuálne nápadité scény. Ku tomu diabolsky charizmatický záporák - Joker, v podaní Jacka Nicholsona. Taktiež Kim Basingerová v najlepších rokoch. Super. Len jediná podstatná maličkosť mi tam trocha nepasuje - Michael Keaton. Titulná postava v tomto filme nebola dobre obsadená. Keaton nebol presvedčivý "Batman". **** ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

První, rozhodně ne nejlepší, ale pořád skvělý Batman. Burton svým charakteristickým filmovým rukopisem nastartoval filmového "Netopíra" přesně tím směrem, který byl pro něj nejlepší a nedokážu (a ani nechci) si představit, jak by série asi dopadla, pokud by ji místo něj startoval rovnou Schumacher. Vystylizovaná vizuální stránka efektně překrývá i poněkud jednoduchoučký a nevýživný děj a skvělý Nicholson je pro mě doposud nejlepší batmanovským záporákem vůbec. ***Věděli jste, že: Když Tim Burton vstoupil do ateliéru určeného pro továrnu Axis Chemicals, kde se Joker stane Jokerem, ocitl se v kulisách, jež tu zbyly po Cameronových "Vetřelcích" - britské studio poskytlo jejich hnízdu útočiště o tři roky dříve. Vetřelčí sliz a podobné rekvizity musely sice pryč, přesto si nemůžete nevšimnout nápadné podobnosti kovových lávek a schodišt, po nichž se protagonisté obou filmů pohybují.*** ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

"VYypadám, že vtipkuju?" Jedenáct let poté, co Donnerův Superman definoval superhrdinský velkofilm, se toho svého dočkal i Batman v režii Tima Burtona. Burton ho pojednal jako výpravnou ateliérovou komiksovou pohádku s pro něj typickou temnou a groteskní atmosférou a několika až hororovými momenty, tedy jako protipól úsměvně pitomoučkého parodického seriálu ze 60. let. A jako takovému není jeho filmu prakticky co vytknout. Přesto mě ale nikdy moc nebavil (i když se mi Burtonovo Gotham City moc líbí) a mnohem víc mi vyhovuje Nolanovo realistické pojetí vycházející z komiksových Batmanů od Franka Millera. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

První Batman sice v době premíéry vyvolal nadšené ohlasy a dodnes se o něm sáhodlouze básní, já se ovšem s oslavnými názory neztotožňjuji. Batman sází všechny karty na atmosféru, kterou doluje pomocí skvělé výpravy a sní spojené výtvarné stránky (při pohledu na Gotham city vyvstávají na mysl klíčová slova jako: temnota, gotika, pohádka, či horor), parádní hudby a pochopitelně režie. Batman je skvělý tam, kde stylovost stojí v popředí i v pozadí - vražda Bruceových rodičů, průlety Gothamem, nebo famózní závěr v katedrále jsou nezapomenutelnými perlami. ale aby mohli znít oslavné famfáry, bylo by třeba ještě HODNĚ zapracovat na struktuře a vývoji děje, uchopit Batmanovu postavu jinak než profláklým schizofrením způsobem (v civilu ňouma, v superhrdinském kostýmu drsňák největší) a nemilosrdně odstřihnout zdlouhavé a nudné pasáže zachycující debaty gothamských hlavounů. Ač se vyjmenované nedostatky jeví jako méně závažné není tomu tak - jsou srmtící stejně jako pistole, kterou Joker sestřelil na pohled nadupanou bat-stíhačku. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Největším problémem pro mě byla asi volba režiséra. Nemohu si pomoci, ale Tim Burton má strašně nudný styl a jeho Batman postrádá tempo, nadhled a všechno ostatní co o 15 let později zdobilo Nolanovu dynamickou podívanou. Michael Keaton byl nevýrazný a démonický, bezchybný výkon Jacka Nicholsona také na všechno nestačí. Alespoň na Kim Basinger se dobře koukalo....60% ()

Galerie (320)

Zajímavosti (136)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 35 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Batmanův (Michael Keaton) kostým představovalo několik slupek černého latexu, který vyhnal jeho váhu na 12 kilogramů. Byl navíc neprodyšný, špatně se v něm dalo hýbat a latex se navíc v drobných kuličkách drobil. Všechny vrstvy se spínaly dohromady speciálním zámkem umístěným pod znakem na hrudi. (Robbi)

Související novinky

Beetlejuice 2 přidává Jennu Ortegu

Beetlejuice 2 přidává Jennu Ortegu

10.05.2023

Je to oficiální, studio Warner Bros. schválilo legendárnímu Timu Burtonovi (Ospalá díra, Střihoruký Edward) sequel k jeho kultovní hororové komedii Beetlejuice, v němž se vrátí jak Michael Keaton,… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Reklama

Reklama