Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velkoměsto Gotham City je sužováno gangstery, které vede kyselinou děsivě znetvořený Joker. Policie se zdá být bezmocná. Mnohem větší respekt mezi zločinci budí maskovaný netopýří muž - Batman - objevující se vždy tam, kde je páchána nějaká nepravost. Reportérka Vicki Valeová, píšící o Batmanových kouscích, se seznámí s plachým milionářem Brucem Waynem a stráví s ním opojnou noc. Joker se snaží Vicki unést, ale dívka je v poslední chvíli zachráněna Batmanem. Novinářka začíná tušit pravdu. Wayne a Batman jsou jedna osoba. Mezitím běsnící Joker terorizuje město otrávenými kosmetickými přípravky a vyzývá Batmana na rozhodující souboj. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (887)

Gemini 

všechny recenze uživatele

První a zřejmě nejlepší story z ponurého Gothamu na filmovém plátně. Atmosféra comicsu dýchá ze všech koutů, Michael Keaton jako Batman je podle mě překonán jenom Christianem Balem (obzvlášť Val Kilmer a vůbec celý Batman Forever mu nesahá ani po kotníky), a Jacka Nicholsona coby padoucha už nikdo netrumfnul - ne, ani Heath Ledger;) Co ještě chybí....ano, jistě, Danny Elfman a jeho soundtrack. K tomu snad není co dodat... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento Batman byl ve své době suveréně nejlepším komiksovým filmem a i dnes se mu spousta nových adaptací nevyrovná. Batmana zdobí především estetika evokující německý filmový expresionismus, charismatický Jack Nicholson a parádní soundtrack Dannyho Elfmana, který patří k tomu nejlepšímu co tento skladatel stvořil. A tak jediná chyba téhle verze je ta, že zestárla. V porovnání s tím jaký propracovaný produkt nám dnes nabízí Nolan, působí Burtonovo dílo jako povrchní pohádka o netopýřím muži. Určitě se jedná o důstojnou adaptaci, její životnost je bohužel omezená na cca 20 let. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Joker v herecké kreaci Jacka Nicholsona bylo v celé sérii jediné opravdu čisté a nefalšované zlo (ti další už byli vedeni mstou). Batman v herecké kreaci Michaela Keatona byl v celé sérii jediný opravdový a nefalšovaný Batman (ti další už byli jen imitace). Batmanova partnerka v herecké kreaci Kim Basingerové byla jediná nefalšovaná a opravdová kočka (sorry Kočičí ženo Pfeifferová, ale ani tys ji nepřekonala, natož taková Nicole Kidman, nebo Uma Thurman a Alicia Silvestone). Tenhle film byl zkrátka z celé série jediný opravdový a nefalšovaný komiks. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Nádherne vykreslená špinavosť, bieda a strach, ktorý číha z ulíc Gotham City. Svkelé kulisy, efekty, batmanovsko-hrdinské nápady a o Nicholsonovi ani nehovorím. Asi jediný film, kde je záporákovi venované toľko priestoru na jeho psychologické vykreslenie. Trošku mi vadilo, že v pár scénach bola použitá až prehnaná comicsovosť. 80%. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Batman 89 přišel do kin po dlouhém období sucha od Batmana 66. Mezitím se stalo moře událostí na poli adaptací DC komiksů. V 70. letech se docela dařilo Supermanovi a Wonderce, v 80. letech už Superman nefungoval, neuspěla ani Supergirl. Tim Burton musel nejprve dokázat své kvality Beetlejuicem. Ale nakonec se vše potkalo a kult Batmana 89 žije dál, naposledy v moderním Flashovi. Michael Keaton, Jack Nicholson a Kim Basinger (hrající nově klasickou postavu Vicki Vale, známou už z Batman and Robin) kralují temnému příběhu z neogothického Gothamu. Příběh je inspirován tehdejšími knižními novinkami, The Dark Knight Returns (1986) a The Killing Joke (1988). Mnohé citace odkazují na německý expresionismus, na Kabinet dr. Caligariho a Metropolis. A dnes samozřejmě vychází nové komiksové pokračování příběhů ze světa Batmana 89. Žánrová klasika. ()

Galerie (320)

Zajímavosti (136)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 35 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Batmobil se velice špatně ovládal, jezdil si kam chtěl a jen zázrakem nedošlo k žádnému vážnému zranění. Kaskadéři ho posměšně nazývali Batpig (Netoprase). (Robbi)
  • Snímek byl ve své době propagován hračkami v menu Happy Meal v McDonald's, kvůli čemuž mnohé děti a rodiče nabyli dojmu, že půjde o veselý film pro celou rodinu. Údajně však byl tento snímek na mnohé děti příliš ponurý a tak často odcházely z kina s pláčem. (Nin)

Související novinky

Beetlejuice 2 přidává Jennu Ortegu

Beetlejuice 2 přidává Jennu Ortegu

10.05.2023

Je to oficiální, studio Warner Bros. schválilo legendárnímu Timu Burtonovi (Ospalá díra, Střihoruký Edward) sequel k jeho kultovní hororové komedii Beetlejuice, v němž se vrátí jak Michael Keaton,… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Reklama

Reklama