Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (717)

H34D 

všechny recenze uživatele

Film o filmu, to je profláklá záležitost, ale film o režisérovi, to už se jen tak nevidí a navíc, tohle není ledajaký film a není ani o ledajakém režisérovi, je přímo o tom nejhorším režisérovi všech dob... Edward D. Wood, Jr, král nejhorších a nejdebilnějších horrorů pod sluncem (resp. měsícem) a přesto od něj nemusíte znát ani jeden film, abyste si dokázali Burtonova Ed wooda vychutnat. Škola hrou je totiž hadra, tohle je biografie v tom nejzábavnějším stylu, ale vůbec se nejedná o nějaké zesměšňování. Burton naopak Ed Woodovi vzdává spíše jakousi poctu a obdiv k jeho nadšení a entusiasmu, který nezná hranic. Komické jsou tak situace kdy např. Ed Wood na každý nepovedený záběr řekne s úsměvem "perfect", nebo když na osočení, že natočil nejhorší film všech dob reaguje, že ten příští bude jistě lepší. Je to milé a odhadnout přesnou míru tohoto inteligentního humoru určitě nebylo jednoduché, Burton to však zvládl a nebyl jediný, kdo prokázal svůj talent. Depp byl kouzelný a spolu s Landauem předvedli mistrný výkon... Nevím, co vytknout, ale zase na 5* se mi to jaksi nelíbilo. 8/10 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Tak, pane Weiss, už nehledejte. Jsem váš člověk! Pracuji rychle a vyplatím se. Píšu a režíruju. A jsem dobrý …. Životopisné filmy nemusím. Vzhledem k tvůrcům a hercům jsem se rozhodl udělat výjimku. Přes nízké hodnocení tvrdím, že T.Burton je pan režisér a J.Depp pan herec. Osobně mě však nejvíc zaujal ,,výstřední“ B.Murray a z toho plyne, že se fanouškem E.Wooda nikdy nestanu, i když jeho smysl pro absurditu je mi sympatický a dokázal bych s ním spolupracovat. Třeba zadarmo! Neplánujete někdo natočit strašlivý děsný film? ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Ed Wood nie je dokonalý. V poslednej štvrtine mu mierne dochádzajú baterky. Ale aj tak - pocity, ktoré vo mne vyvoláva každá spomienka naň, podnietená hlavne počúvaním roztomilého soundtracku, predstavujú zážeh tej najväčšej filmovo-fanúšikovskej nadšeneckej iskry. Tým, čím je pre Spielberga Schindler's List, je pre Tima Burtona Ed Wood. A pre mňa - fanúšika aj veľmi zlých filmov - je nakrásnejším vzdaním holdu filmárčine. Každou postavou, každým úšklebkom Johnnyho Deppa, každou kúzelnou a zároveň komickou scénou, ktorú Burton servíruje ako na horskej dráhe. It's a treasure! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Premiéra po ktorej Ed Wood nebude musieť utekať pred davom a uhýbať kameňom, je úspešná. Škoda, že sa takej nedočká. Neúnavnému režisérovi nechýba nadšenie a pracovitosť, no chýba mu to najhlavnejšie - talent. Tim Burton na to poriadne dupol už od prvých sekúnd, kde zaujmú už originálne úvodné titulky. Doba, keď hollywood kvitol, keď filmy o drákule už zapadali prachom a ľudia chodili do kina na veľké pavúky a inú háveď, vykreslil Burton naozaj výborne. Bill Murray poteší, ale jeho úloha je v podstate bezvýznamná. Naopak úloha bývalého slávneho maďarského herca v podaní M. Landaua je výborná a myslím, že pre mňa tu bol ešte väčším ťahúňom ako J. Depp. Napr. taký súboj s chobotnicou, ktorá sa nehýbe ma vážne rozosmial. Úsmevných i vtipných momentov je tu viac než dosť, tak aj preto by vás ta čiernobiela nemala odradiť. Babráci ako Ed Wood robia mizerné filmy. Dopozerať ich a porozumieť im vyžaduje takmer nadľudské úsilie, no film o babrákovi môže byť zaujímavý. Toto je on. 80%. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

75% - Upřímně řečeno nevím, jestli se tady Burton snažil navodit atmosféru okolo „slavného“ režiséra tím, že použil pár jeho „fíglů“, ale tento film jsem mu zkrátka nezbaštil. Vše při tom začalo slibně. Po teatrální ouvertuře skvělý začátek s parádním úvodním záběrem, a s velmi působivou hudbou Howarda Shorea. Film začínal splňovat má vysoká očekávání. Pak ale nastalo časté opakování téhož. Jak dějově, tak i hudebně. Logika citací Labutího jezera mi rozhodně ušla (viz diskuze). Díky různým nepřesvědčivým elementům scénáře na mě Johnny Depp po čase začal působit jako parodie sebe sama, a já přestal rozumět smyslu existence tohoto filmu. Nehodnotím tento film kriticky proto, že bych neměl rád transvestity, či holywoodské „legendy“. Ed Wood mě prostě kromě svých Burtonovsko-atmosferických triků, či Bélových strhujících monologů s náhle rozšířeným hudebním podbarvením prakticky ničím nezaujal. Na film se krásně dívá, stojí za shlédnutí, ale kdybych nebyl býval od něj tolik čekal, byl bych býval nebyl tak zklamán…Proto "jen" 4* ;o) ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Skutečný Conrad Brooks, jehož postavu hraje Brent Hinkley, ztvárnil ve filmu barmana. V barové scéně se objeví i Orson Welles (Vincent D'Onofrio), který si Edovi Woodovi (Johnny Depp) stěžuje, že po něm studio chce, aby natočil film s Charltonem Hestonem v roli Mexičana. Řeč je o filmu Dotek zla (1958). Orson Welles byl nejprve osloven studiem Universal, aby si ve filmu pouze zahrál. Heston nicméně trval na tom, aby Welles film také režíroval. Obsadit Hestona do role Mexičana byl ve skutečnosti Wellesův nápad (Hestonova postava byla v literární předloze „Badge of Evil“ Whita Mastersona americké národnosti). (don corleone)
  • Tim Burton přiznává, že byl vždy fanouškem Eda Wooda, a proto je jeho životopisný film natočen s velkou zaujatostí, která pramení spíše z jeho obdivu k Woodově práci než z posměšného postoje. Vztah mezi Woodem a Belou Lugosim ve filmu navíc odráží Burtonův vztah k jeho vlastnímu idolu Vincentu Priceovi, další známé hororové ikoně. (don corleone)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno