Reklama

Reklama

Stín samoty

  • Španělsko La bestia (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Rodinu žijící v 19. století na samotě navštíví zlá bytost, která se živí strachem. Podaří se malému Diegovi zachránit matku před netvorem a před ní samotnou? (Netflix)

Recenze (55)

Oxyuranus 

všechny recenze uživatele

Tvůrci filmu, anebo alespoň určitě scénáristé, nevěděli, o čem je film. A tak se tu mísí dvě témata. První je psychická nemoc matky, dá-li se to tak nazvat a druhé téma je čistě horor. Samotný námět mně zní velice dobře, bohužel ale není využitý. Určitě by se dalo vytěžit více ze střelby matky do někam a tak dále a tak dále. Proto je to nuda. To mělo parametry na to mě pořádně vyschýzovat. Leč jsem se jen nudil a podřimoval. Navíc mi neseděl ten prazvláštní filtr. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Izolovaný život v pustině a strach z neznámého. Temný příběh v plné jednoduchosti coby režisérská prvotina španělského filmového tvůrce Davida Casademunta, který si napsal i scénář, čímž se pustil do nejednoduché psychologické stránky jedné malé rodiny. Temná mysteriózní atmosféra je sice hlavní devízou příběhu, ale David Casademunt jde na všechno opatrně, čímž sice buduje atmosféru, ale vlivem očekávání, co se z čeho vyvrbí, i určité divácké zklamání. V celém aspektu děsivosti se sází na vzájemný vztah a respekt matky se synem, což nejvíce hýbe dějem. Vše, co je k vidění, cílí k pochybnosti v rámci strachu v osamělosti a zároveň vede k přesvědčení, že na místě je skutečně něco paranormálního v rámci psychického rozpoložení jedince, které společně s pevnou představivostí může s jedincem udělat divy. Vizuální stránka tedy vypadá skromně, ale ve skutečnosti je ohromná. Právě oním neuspěchaným tempem v dějovém vývoji se to místy může sice zdát až moc zdlouhavé, ale má to smysl právě v budování onoho strachu. Casademunt nic nepřepaluje do extrémnosti a naopak nechává vše ze všeho jen lehce vyplynout. Že nějaká děsivost nefunguje? Přijde na to, kdo má kde svou hranici strachu. Jednoduše řečeno, kdo se lekne pavouka a kdo ne. V centru dění je chlapec, který má svou hranici přirozeně nízko, a tak se může zdát budovaný strach dosti slabý, či snad vůbec žádný. Snímek ve svém temném zápalu především využívá symboliku, na kterou diváci po ohromném množství nejrůznějších slasherů prostě už nejsou zvyklí. Snímek svůj potenciál má, jen ne takový, jaký by leckdo očekával. ()

Reklama

Beckett51 

všechny recenze uživatele

WTF. Parádně natočená a ohudebněná Babadookovina, kde v mnoha chvílích dost dře scénář (komín lol), ale jinak ve všech ohledech rozhodně nadprůměrně zpracovaná bubačka se skvělou závěrečnou scénou. Normálně bych zůstal na lepších třech, ale vzhledem k drastickýmu podhodnocení rád zaokrouhlím nahoru. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Až westernovo pôsobiaci mysteriózny horor, kde si vystačíme s troma a poväčšinou dokonca iba s dvoma postavami. Čo sa to pohybuje po okolí, to zistíme až v samotnom závere, nejde však o žiadne prekvapenie. Každopádne film skončí predsa len inak, než som niekedy v polovici očakával. Jedinou výraznejšou vadou je podľa mňa dĺžka, takáto story by vystačila pokojne aj s hodinkou. Španieli (a Hispánci) radi (aj metaforicky) kombinujú vojnové príbehy s tými strašidelnými, Tieň samoty je exemplárnym príkladom. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama, kde otec je nezodpovědný, matka pošuk a syn spratek. Matka se snaží syna před vším chránit, později ho však trápí a nadává mu do zbabělců. Synovi se to logicky také v hlavě pomotá. Pěkná kamera, šerosvitné scény jsou fajn, bouře a tma vítány. Mysteriózní nádech mohl být intenzivnější. Nevadí mi pomalé filmy, zde ale něco nefungovalo. Samozřejmě jde o snímek pro okrajové publikum, jenže to neznamená, že nemohl být lépe stravitelný. Monstrum jen v náznacích, což je někdy lepší, než doslovný digitální bubák. Závěr je psycho, bohužel divákovi budou osudy postav nejspíše ukradené. 2,5* ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama