Reklama

Reklama

Dobrodružství kriminalistiky

(seriál)
  • Západní Německo Täter unbekannt - Sternstunden der Kriminalistik (více)
TV spot 12
Československo / Západní Německo / Francie, (1989–1993), 21 h 36 min (Minutáž: 49–52 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Boris Rösner, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Ondřej Havelka, Vlasta Fabianová, Nelly Gaierová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Luděk Munzar (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(26)

Oblíbený detektivní seriál v režii A. Moskalyka o boji práva se zločinem, ve kterém se rodila vědecká kriminalistika. Každá epizoda je věnována jedné kriminalistické disciplíně, jenž se uplatnila u soudu a později byla uznána jako nezvratný a usvědčující důkaz. (Česká televize)

Videa (24)

TV spot 12

Recenze (355)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tady máme třicetileté výročí natočení první řady tohoto seriálu, a i po těch letech je pořád na co se dívat. První série u mě jasně dominuje nad ostatními řadami, ty už nepřinesly tak dokonalou souhru mezi vyšetřováním a vědeckým pokrokem, v čem byly ale srovnatelné, to bylo obsazení jednotlivých epizod a s tím související herecké výkony. Uživateli nascendimu seriál připomínal knihu Století detektivů, a v tom se rozhodně nemýlil. Thorwaldova kniha mě svého času úplně fascinovala a první řada z ní naprosto jasně vychází, pozdější série už se knihou neinspirovaly a bylo to znát. ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

SPOILEROIDNÍ HLÁŠKY Z EPIZODY VLAS: "Jestli mě policie bude potřebovat najde mě v kuchyni." // "Láska je hezká věc, dokud nedojde na peníze." // "Klamat úřady se nevyplácí a dělat z nás blbce už vůbec ne." // "Vlasy nejsou u soudu nezvratným důkazem." "Tak se jím musejí stát." // "Ale jestli je to vaše další hovadina, tak si mě nepřejte." // "Vám se přirozeně omlouvám, což nadřízení nedělají často." // "Nechtěl jsem jí zabít, ale ona byla mrcha!" ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ukázka filmové a televizní profesionality. Kompletní špička české herecké školy plus peníze z tehdejšího Západního Německa spolu dohromady se šťastnou hvězdou udělaly z tohoto seriálu skutečně vrchol žánru. Nevím, co bych téhle ,,detektivní" sérii (Nejde ale spíše o svého druhu hraný dokument? Něco co známe obvykle z produkce BBC?) vytkl. Dá se jen chválit a chválit... ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný seriál o začátcích kriminalistiky, o dobrodružném objevování nových postupů a metod k odhalení pachatelů. Na velmi vysoké kvalitě zpracování seriálu se jistě podepsala mezinárodní koprodukce (kteroužto připomenou zahraniční herci v českém dabingu). Poutavá titulní znělka mne i po letech přiláká k zhlédnutí reprízy napínavých kriminálních příběhů. >95% ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vedle BABIČKY představuje DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY další špičkové Moskalykovo dílo. Sloučení populárně vědného dokumentu, detektivky a průřezu různými historickými epochami od XVII. po XX. století, které vychází ze stejnojmenné literární předlohy německého spisovatele literatury faktu Franka Arnaua, je jedinečné. Fakt, že u tak náročného seriálu nebylo možné zachovat lékárnicky vyváženou úroveň všech dílů, je zřejmý; v případě koprodukce i tak jde o zázrak. Galerie vesměs kvalitních hereckých výkonů, adekvátní, nikoliv šizená nebo naopak hýřivá a rozhazovačná výprava, jasný režisérský i scénáristický rukopis naznačují až příliš jednoznačně, proč kvalitativní odstup před- a polistopadové tvorby bývá někdy až propastný. Otazník na místě plakátu je i otazníkem po otázce, jak je možné, že dílo tak kvalitní a divácky vděčné není dostupné na DVD nosičích? Řečnická otázka je nejen v tomto případě současně i řečnickou odpovědí. ()

Galerie (409)

Zajímavosti (120)

  • Natáčelo se na hradě Pernštejn, Olomouci, Klášteru Doksany, zámku Dobříš, Pražském hradě - Rodolfově galerii, Praze - Vyšehradě. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Natáčelo se v Králově Dvoře, Nalžovicích, u vodní nádrže Suchomasty a v Praze Střešovicích. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Obhájce (Viktor Preiss) při zpochybňování věrohodnosti metody, použité při zjišťování arseniku v těle oběti, uvádí a několikrát to i opakuje, že byla použita metoda z roku 1806, tudíž stará 44 let. Epizoda se však odehrává v roce 1840, což znamená, že metoda je stará pouze 34 let. (cundak)

Reklama

Reklama