Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak si jedna z nejpopulárnějších videoher na světě našla cestu k hráčům po celém světě. (mikki089)

Videa (1)

Trailer

Recenze (233)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná záležitost, která až na pár menších zádrhelů ubíhá přesně tak jak se od ní očekává. Tak zhruba nějak takto lze v jedné větě popsat snímek Tetris, který nám dokazuje, že na pozadí této legendární hry se odehrávaly zcela nepředvídatelné politické machinace, které byste zde rozhodně neočekávali. Na první pohled vás zde zaujme atraktivní osmibitová ikonografika, hravá režie a přesvědčivé herecké výkony, které celému tomuto koktejlu dodávají ten patřičný dobový nádech. Za zmínku rovněž stojí i jedna nečekaná automobilová honička a precizní soundtrack, na jehož vlnách se vrátíte nostalgicky zpátky v čase. Snad jediným neduhem tedy bohužel zůstává olbřímí stopáž, v níž lze najít několik hluchých a zbytečných scén. Avšak až na tento detail se stále jedná o perfektní filmovou jízdu na volné odpoledne, po níž budete mít neodolatelnou chuť jít a znovu si tuto herní klasiku zahrát. Skvělá práce! (Apple TV+) „Good ideas have no borders.“ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Každý začátek je těžký, ovšem pochopit princip Tetrisu nikoliv. Padajícími dílky o čtyřech čtverečcích se hráč otáčením kolem osy snaží zkompletovat řádek, který následně zmizí a přičte se určitý bodový zisk. S přelomovou hrou přišel počítačový vývojář Alexej Pažitnov. Jenže v Sovětském svazu. A to je pro všemožné herní společnosti ve světě solidní překážka. Urvat si tuhle dojnou krávu snaží i podnikatel s ksichtem Tarona Egertona a s býčí náturou, nicméně u soudruhů z KGB člověk nikdy neví, co mají za lubem. Netuším, zda je to historicky přesné (a je mi to vlastně šumák), každopádně tvůrci kouzelně nastiňují ustrašenou atmosféru totality v tehdejším Sovětském svazu. No, něco o tom víme... Vizuální stránka je moc fajn, příznivce klasických videoher musí těšit. Egerton už poněkolikáté (Rocketman, série Volavka) dokazuje, že má kromě ramen a hezké tváře i obrovské charisma, tvůrci si pohlídali tempo, ačkoliv jde od začátku o jasně nalajnovanou feel-good jednohubku s očekávatelně košatým happy-endem. ()

Reklama

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Příběhy prohnaných podnikatelů jsou vždycky zajímavé, ale Tetris nemá to správné tempo. Celý příběh jeho distribuce do světa je pochopitelně zajímavý, ale některé pasáže podle mě celou zápletku brzdily, případně se daly odvyprávět jinak. Celkem klišovitá zápletka, kdy otec nestihne besídku své dcery, působí na sílu a i onen závěrečný únik z Ruska nebyl něčím, co bychom tu již 100x neviděli. Souboj jednotlivých politik, ať už firemních nebo mezistátních ale zpracován špatně nebyl a celé obsazení bylo taktéž povedené. Osobně bych to zkrátil o 15-20 minut, aby to bylo o trošku svižnější. Takhle tomu dávám 70 % ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Celý film je o třech stranách, které se v Sovětském svazu přetahují o získání licencí na Tetris. Rusáci jsou tam vyobrazení poněkud skanzenovitě. Není to úplně navážno, ale ani ne přímo řachanda, takže jsem nevěděl jestli se jich bát, nebo se jim smát. Navíc Taron Edgerton v hlavní roli mi na to nějak neseděl. Vůbec jsem mu nevěřil, že je to fotr od rodiny někde v Japonsku. Prostě je to celé tak nějak mezi, tak hodnotím stejně tak. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tento film mě skutečně zaujal. Ani bych neřekl, že má tato legendární hra tak zajímavý příběh. Snaží se zmapovat její cestu, a to hlavně po té právní stránce. Získat na ni práva nebylo totiž vůbec jednoduché, protože byla z Ruska. Taron Egerton tu skvěle hraje obchodníka, který se snaží práva na hru získat. Není to jednoduchý úkol, protože má o hru zájem víc společností. Většina filmu se odehrává právě v Rusku, kde probíhá vyjednávání, které jim tajná služba zrovna moc neulehčuje. Je tam i občas hezky použitá 8bitová grafika. Programátoři si jistě přijdou na své. I hudba je tam dobře zvolená. "Co je Nintendo?" :D ()

Galerie (6)

Zajímavosti (20)

  • Skutočný Henk Rogers (Taron Egerton) povedal, že film neodráža celkom skutočnosť a mnoho vecí je prikrášlených či vymyslených: "Je to hollywoodsky scenár, je to film. Nie je to o histórii, takže veľa z toho, (čo je vo filme) sa nikdy nestalo. Filmári sa nás často pýtali, ako to naozaj bolo... Pokiaľ šlo o autentickosť, snažili sa čo najviac akceptovať naše zmeny. Ale keď sa to začalo dostávať do [kreatívneho rozmachu ako] automobilová naháňačka a tak ďalej, tak to už bolo o tom, že: 'OK, teraz je to už len na nich.' Nemohli sme nič zmeniť." (Arsenal83)
  • Henk (Taron Egerton) na začátku filmu říká, že vidí kostky i ve snu. „Tetris effect“ je skutečný fenomén popsaný v roce 1994 novinářem Jeffrey Goldsmithem, který odkazuje na nedobrovolné „halucinování“ nebo denní snění. (HellFire)
  • Film se natáčel ve Skotsku ve městech Edinburgh, Ayrshire, Glasgow a Aberdeen. (Trajektt)

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Reklama

Reklama