Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak si jedna z nejpopulárnějších videoher na světě našla cestu k hráčům po celém světě. (mikki089)

Videa (1)

Trailer

Recenze (233)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

značně přikrášlený a notně zdramatizovaný příběh vzniku jedné z nejslavnějších videoher a jeho následné cesty na konzole Gameboy.  V tomhle případě je úplně jedno, že 99% věcí co se tady dějí se v realitě vůbec nestaly, protože tohle není historický dokument a kdyby se jelo čistě podle skutečnosti, byla by to nejspíš dost nuda. Takhle je to dost zábavný skoro až thriller z konce studené války a svůj účel v tomhle směru plní skvěle. A takovou automobilovou honičku Žigula s Volhou sme tu neměli od Malého pitavala z velkého města...80% ()

Vidly10 

všechny recenze uživatele

Tetris je výborným příběhem o fungování SSSR, Ruska a podobných totalitních zemí. Táhne hereckým výkonem Tarona Egertona, hravým art-stylem, kreativní režií, střihem a hravou tetrisem obohacenou hudbou. Ani nevím, kde je problém, proč tomu nedát plné hodnocení, ale asi to bude málo dořešených linek a málo prostoru. Upřímně nevím, tuhle recenzi píšu ve dvě ráno asi 14 hodin po tom, co jsem film viděl. Co vím je fakt, že tenhle film si zaslouží pozornost a nedivil bych se, kdyby skončil v mé topce na konci roku. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Pokud někdo hrál kdy nějakou hru, tak se snad Tetrisu vyhnout nemohl, a proto z nostalgie není špatné tento film vidět. Autoři použili odlehčenou formu zpracování skutečného příběhu pro široké publikum, takže divák znalý tehdejších reálií, musí občas skřípat zuby. Ale naštěstí je z něj cítit nadhled a tak jsem si tuhle zábavnou jízdu mohl užít i já. Hvězdičkami to tentokrát přehánět nebudu a i když je to na hraně mezi 3 a 4, tak se přikloním k nižší známce. A teď je na řadě ještě Rusko, aby natočilo svoji verzi tohoto příběhu a ani bych se tomu nedivil ;-)  [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Claw 

všechny recenze uživatele

„Tetris“ je fascinující film, který se inspiruje skutečným příběhem Henka Rogerse a ikonickou videohrou, kterou pomohl přivést na svět. Film režírovaný Jonem S. Bairdem je chytrou směsí faktů a fikce, která vnáší vzrušení a drama v hollywoodském stylu do příběhu, který by se jinak mohl zdát suchý nebo všední. Postavu Henka Rogerse skvěle ztvárnil Taron Egerton. Jako zakladatel společnosti Bullet-Proof Software, průkopnické videoherní společnosti, neustále hledá další velkou věc v oblasti hraní. A když vidí ukázku Tetrisu na kongresu v Las Vegas v roce 1988, ví, že ji našel. Zbytek filmu se točí kolem Henkových pokusů získat mezinárodní práva na Tetris, což je úkol, který se ukazuje být mnohem složitější, než si kdy dokázal představit. Při cestě, musí proplouvat zrádnými vodami mezinárodního obchodu, čelit ruským vládním úředníkům, mazaným miliardářům, a dokonce i agentům KGB, kteří jsou odhodláni udržet hru pod kontrolou. Navzdory někdy hutnému tématu je film přinejmenším poutavý. Baird používá chytrou směs napětí, humoru a nostalgie, aby diváky vložil do příběhu, a film je tak plný překvapivých zvratů, které nás nutí hádat až do samého konce. Jednou z nejpůsobivějších věcí na filmu je způsob, jakým dokáže zachytit ducha samotné hry. Film je plný odkazů a přikývnutí ke klasické logické hře, od ikonické hudby až po hranaté vizuální prvky, které jsou okamžitě rozpoznatelné. Ale co víc, film dokáže zprostředkovat stejný pocit posedlosti a nutkání, jaké hráči cítí, když jsou hluboko ve hře. Vidíme Henkovu vášeň pro Tetris a jeho ochotu riskovat všechno, aby ho přinesl světu, a je těžké nenechat se strhnout jeho nadšením. Velkou zásluhu na úspěchu filmu má samozřejmě Taron Egerton. Herec vnáší do role Henka Rogerse hloubku a lidskost, díky čemuž nám na jeho postavě záleží, i když je zapletený do složité a často matoucí obchodní dohody. Většina ostatních rolí má danou svoji typologii, což je případ vrchního komunistického padoucha Valentina Trifonova (Igor Grabuzov), takže druhým výborným výkonem, a je škoda, že tato postava nedostala více prostoru, je Toby Jones coby Robert Stein. Jako osvěžující lze vnímat archaickou počítačovou grafiku a členění filmu do jednotlivých levelů, i když závěrečné Game over nedává smysl - Tetris totiž patří do nekonečné hry. Už od počátku je jasné, že jde o filmovou licenci, ale nelze tvůrcům upřít, že pohled na ni - při zachování rozumného náhledu - je příjemný a určitě se během těch dvou hodin přistihnete, že držíte palce. Ať už jste fanouškem Tetrisu nebo prostě oceníte dobrý příběh, tento film rozhodně stojí za zhlédnutí, protože ona ta historie kolem padajících kostiček tak důvěrně známá není. /75%/ ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

To by jeden nepovedal, že toto bude vlastne napínavý politický thriller ... s výbornou dynamikou, so zaujímavým (aj keď prikrášleným) príbehom, s veľmi slušným vizuálom a skvelou hudbou. Ja som síce nikdy nebola fanúšikom videohier, ale pamätám si keď v 90-tych rokoch na tetrise frčal môj muž. Dobré nápady nepoznajú hranice.  ()

Galerie (6)

Zajímavosti (20)

  • V 59. minutě, když se Henk (Taron Egerton) se svým průvodcem ocitne na diskotéce, můžeme slyšet skladbu „The Final Countdown“ od švédské rockové kapely Europe, která vyšla v roce 1986 na stejnojmenném albu. (Trajektt)
  • Ke konci filmu, kdy Henk (Taron Egerton) s ostatními přijíždí autem k letištní hale, můžeme vidět letadlo s českou vlajkou. (Čulo)
  • Prezident Nintenda Hiroshi Yamauchi nebyl nikdy náruživým hráčem videoher, proto požádal svého dvorního programátora Shigeru Miyamota, který pracoval na hrách jako „Super Mario“ a „Legend of Zelda“, aby vyzkoušel „Tetris“ a řekl mu, jestli je hra dobrá. O pár dnů později Miyamoto potvrdil, že „Tetris“ bude hit, protože „hry se nemohli nabažit sekretářky ani účetní“. (HellFire)

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Reklama

Reklama