Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdejší dětská herecká hvězda Ron Howard (nar. 1954) dnes patří k předním americkým režisérům (Rodičovství, Oheň, Apollo 13, oscarová Čistá duše, Šifra mistra Leonarda aj.). Pohybuje se ve všech žánrech a jednou si vyzkoušel i western, přestože jeho obliba je v posledních letech mizivá. Podle románu Thomase Eidsona "Poslední jízda" (1995), který je součástí trilogie o osudech žen na americkém západě, natočil příběh rančerky Maggie (Cate Blanchettová), jež s pomocí navrátivšího se otce Samuela (Tommy Lee Jones) pátrá po dospívající dceři Lilly (Evan Rachel Woodová), unesené krutým apačským válečníkem (Eric Schweig). Vedle vlastního pátrání je v popředí děje napjatý vztah mezi životem v divočině zocelenou dcerou a nehodným otcem, jenž se po letech odloučení vynoří odnikud a očekává aspoň trochu vlídné zacházení... Ztracené (2003) nejsou „hezkým“ westernem, dodržujícím zavedená klišé, ale pokusem o realistické zobrazení života v pohraničí, jak to o pár let později udělal televizní seriál Deadwood. Znalci žánru poznají, že tvůrci čerpali inspiraci u klasického díla Johna Forda Stopaři (1956), v němž John Wayne neúnavně pátrá po své unesené neteři. Snímek se odehrává v Novém Mexiku, kde se také natáčel. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (181)

gogo76 

všechny recenze uživatele

V dnešnej dobe sa točí pomerne málo westernov. Je to môj obľúbený žáner, aj keď to nie je typický western s drsnými chlapmi a koltami "proklaťe" nízko. Príbeh je napínavý, miestami dosť drsný a s príjemne nečakanými zvratmi. Hudba od J.Hornera skvelo poháňa celý film a mne nevadilo , že tak trochu vykráda sám seba a pripomína Legendu o vášni. Určite stojí za to si ho pozrieť, keď už kôli ničomu inému, tak určite kôli skvelým hereckým výkonom C. Blancheta Tomyho Lee Jonesa, ktorému táto úloha sadla asi najviac za posledné roky. Myslím, že podľa slabého hodnotenia ide o dosť nedocenený film, ktorý vo svojom žánri predstavuje nadštandart. 90%. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná indiánka, mísící klasický příběh s lehce psychologickými aspekty. Nádherné reálie vystřihuje vynikající výprava, scény ozvučuje standadrní, ale jako vždy skvělá Hornerova hudba a herecké výkony jsou v rámci naskytnutých možností. Howard správně vsadil spíše na naturálnější zobrazení krvavosti vzpurných indiánů, vynechal nepříjemné vtipkování zobrazených osob (film je servírován spíše jako seriózní drama) a třebaže je příběh celkem předvídatelný a je již od začátku jasné, že někdo z klaďasů to se zdravou kůží do finále nedotáhne, já se dobře bavil. Přestože film rozhodně nepřináší nic nového a v podstatě je jen standardní fuškou v rámci žánru. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Pohříchu nepříliš známý snímek, který se úspěšně vyhýbá vžitým žánrovým stereotypům a černobílému vidění světa a naopak disponuje silným příběhem, výbornou kamerou, skvělou atmosférou, značnou dávkou napětí a především nadprůměrnými hereckými výkony - a to i na obvykle vysoký standart obou hlavních protagonistů. "Ztracené" jsou zkrátka dalším důkazem, že western - navzdory po celá desetiletí omílaným tvrzením škarohlídů - ještě zdaleka není mrtvý žánr. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Musíš byť na svoj kmeň hrdý.“ – „Ty tiež.“ Ron Howard (OHEŇ, APOLLO 13, GRINCH, ČISTÁ DUŠA) sa s rozpakmi snaží o (anti)western a ak sa na NEZVESTNÉ dá pozerať, je to skôr zásluha prírody, kameramana, skladateľa a scenáru, ktorý podáva Divoký západ bezcitne, surovo a reálne (zub, Blanchettová na záchode). Blanchettová však nestíha a Tommy Lee Jones ponúka iba entú variáciu na zjazveného mlčanlivého muža, ktorému na nikom nezáleží, ale napriek tomu má dobré srdce. Prekvapivo najlepšie výkony podávajú Val Kilmer (ktorý s Howardom spolupracoval už na WILLOW) a Aaron Eckhart (na ktorého scény s „údeným vrecom“ nezabudnete). Snímka nemá amatérske chyby, ale jednak je hrozne dlhá a jednak nudná a jednak napriek neochote byť priemernou je priemerná až-až. Napriek tomu je potešiteľné, že tu konečne máme western, v ktorom všetci vedia jazdiť na koňoch (vrátane detí) a je úsmevnou zaujímavosťou, že sa tu stretli dvaja predstavitelia Harveyho Denta. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Dobrých westernů je jako šafránu, a proto jsem ke Ztracené přistupoval s nic nečekající náladou. Odměnou mi za to byla dobrá zápletka, solidní herecké výkony a kouzelná, ikdyž nehostinná krajina, podbarvená líbivou hudbou. Jo a nesměl bych zapomenout klasické přestřelky, ty jsou tu taky :-) 70% ()

Galerie (90)

Zajímavosti (8)

  • Natáčení probíhalo v Novém Mexiku. [Zdroj: Týdeník televize] (M.B)
  • Pracovným označením snímky bol názov The Last Ride. (MikaelSVK)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "The Last Ride", který napsal Thomas Eidson. (Terva)

Reklama

Reklama