Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna věc je bojovat proti otroctví, druhá zbavit se vlastních předsudků… Americká občanská válka, druhá polovina 19. století. Mladý kapitán federální armády Robert Gould Shaw přežije zranění v bitvě díky pomoci černošského hrobníka Johna Rawlinse. Po svém zotavení je povýšen a stane se velitelem první jednotky, složené výhradně z černošských vojáků. Na pomoc s velením 54. dobrovolného pěchotního pluku povolá svého přítele z dětství, majora Cabota Forbese. Válka Severu proti Jihu je v plném proudu a to mimo jiné znamená, že vojáci černé pleti, oblečení v unijní uniformě, budou nepřítelem bez milosti popraveni, stejně jako jejich bílí velitelé… (Česká televize)

(více)

Recenze (184)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na válku Severu proti Jihu. 1) Klasický americký patetický doják ukazuje, jak se tvořila americká duše. To Amíci umějí._____ 2) Přihoďte výbornou hudbu 36letého Jamese Hornera._____ 3) Příjemní 27letý Matthew Broderick (šéf pluku Shaw) i 35letý Denzel Washington (rebel) to jistí. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů o občanské válce? Spíš jeden z nejlepších (proti)válečných filmů vůbec. Strhující bitevní scény ukazují válku v celé její hrůzné nesmyslnosti, scénář pak krásně předvádí, jak může být boj s nepřítelem stejně obtížný jako boj s vlastními předsudky. Perfektní herci (když máte v takovém filmu Morgana Freemana a Denzela Washingtona, nemůže to snad ani být jinak) a krásná Hornerova hudba dělají z Glory přímo nezapomenutelný zážitek. Snažím si ale nepředstavovat, jak by to vypadalo, kdyby film vznikl dnes a kolik lidí by na něj nadávalo jako na obyčejnou agitku. Raději si budu říkat, že jsme se už vážně posunuli o kus dál. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Trochu toho patosu s nesením vlajky i historické nepřesnosti, které mají za úkol zvýraznit nerovnoprávnost (společenský status rekrutů, chybějící výstroj, bičování v armádě), připišme na účet silnému poselství boje za svobodu. Celkovou částku pak podtrhnou rebel na straně Unie Denzel Washington, rázné promluvení mu do duše v podání seržanta Freemana a Zwickovy řemeslně nadstandardní momenty z pekla válečných vřav. Dokážu si představit, že útok na Fort Wagner pozoroval někde za dunou schovaný Blonďák a s doutníkem v koutku úst u toho procedil: „I've never seen so many men wasted so badly..“ ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ještě v dobách, kdy byl Edward Zwick neznámý zelenáč, natočil válečný velkofilm z dob občasnké války, ve kterém předvedl všechny atributy, které jsou v jeho filmech dodnes. Ani by mi tolik nevadil hrdinský patos, potrhané americké vlajky a možná bych i přežil téma rasismu, vadí mi ale utahanost a taky fakt, že občanská válka je v mých očích nezajímavým konfliktem, který podle mě nejde natočit natolik dobře a zajímavě aby zaujal člověka, kterému je americká historie úplně ukradená. V tomto směru je totiž film nadstandardním, velkolepě vyhlížejícím bijákem s dobře natočenými bitevními scénami, slušnou hudbou ale bohužel nevýraznými herci. Pokud vás tento válečný konflikt zajímá a překousnete americký patriotsmus klidně si jednu nebo dvě hvězdy přidejte. ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Glory je zvláštní snímek. Na jednu stranu zapadá do kategorie poctivé filmařiny. Buduje postavy, vystavuje zápletku, hýčká si vaše emoce  a postupně se dostává k bodu, kdy má přijít vrchol. Až na to poslední se vše více či méně daří. Film obsahuje skutečně silné momenty, které vás nutí se zamyslet. Ale nedokáže z nich vytěžit maximum. Možná tolik ani nechtěl. Když bych si měl lehce protiřečit, tak vlastně Glory pochválím za to, že není povrchní a prvoplánový. Kde ale děj, v mém případě,  nevtáhl je závěrečná bitva. Bohužel jsem zůstal na gauči a neúčastnil jsem se ji.  Prostě mezi mnou a děním na obrazovce zůstal prostor. A to je škoda. Celkově, ale film rád doporučím. 70 procent v rámci dalšího povedeného filmového rande s IceQueen. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (14)

  • V závěrečné části soundtraku "Charging Fort Wagner" jsou použity slova ze středověkého hymnusu "Dies Irae" od Tommasa de Celano a hudba je složena na motivy kantáty "Carmina Burana" od Carla Orffa. (cego94)
  • Po ohlásení vzniku filmu sa k réžii prihlásil režisér Bruce Beresford, no nakoniec od toho sám upustil. (MikaelSVK)
  • Podle nekolika historických zdrojů byl plukovník Shaw střelen přímo do srdce a padl spíše uvnitř pevnosti Wagner než před ní. Jeho muži šli za ním a všichni do jednoho padli. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama