Reklama

Reklama

Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic

(TV film)
  • Velká Británie Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts
Trailer

VOD (1)

Daniel Radcliffe, Rupert Grint a Emma Watson spolu s režisérem Chrisem Columbem a dalšími herci ze všech osmi filmů o Harrym Potterovi putují zpět do Bradavic a společně oslavují dvacáté výročí od uvedení prvního filmu Harry Potter a Kámen mudrců. Retrospektivní dokument Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic vypráví okouzlující příběh o natáčení prostřednictvím zcela nových rozhovorů s herci, zvoucí fanoušky na magickou cestu z pohledu první osoby na jednu z nejoblíbenějších filmových franšíz všech dob. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (297)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Výroční návrat do Bradavic v poměrně klasické dokumentární formě. Až mě trochu zamrzelo, že to svou formou přece jenom malinko nevybočuje a nepřináší to třeba nějaké "bradavicky" kouzelné překvapení pro diváky (naopak při nedávném sledování Friends Reunion jsem vnímala zcela opačný problém - tam těch "třešniček" bylo zase zbytečně moc a kvůli balastu výsledný dojem utrpěl). Přesto si dokument se standardními výpověďmi a rozhovory herců i režisérů docela vystačil. Vyslechneme si pár historek z natáčení, postupně projdeme průběh tvorby všech filmů, zavzpomínáme s herci, zasmějeme se a zapláčeme. Sice se mnohokrát opakuje, jak moc jsou Daniel, Rupert a Emma vděční za těch deset let, které společně prožili na place, a jak moc je pro ně celý štáb rodinou, ale je znát, že jejich radost, vděk i dojetí jsou ryzí a opravdové. A myslím, že právě ta autenticita a přirozenost jsou na tom to důležité. Tenhle dokument možná moc nevybočuje z nějakého standardu, ale aspoň si na nic nehraje. A ono to tak vlastně stačí. Taky jsem si oddechla, že Rowlingovou v dokumentu kvůli její "kauze" nezmiňují po vzoru Voldemorta jako "ty víš koho" nebo "tu, jejíž jméno se nesmí vyslovit". Už jsem se opravdu bála, že ji z toho všeho budou trapně cenzurovat úplně. Naštěstí i přesto, že ji očividně nepozvali, měli minimálně tu slušnost ji tam normálně zmiňovat a ukázat alespoň starší záznam, ve kterém Rowlingová mluví o převedení HP na filmové plátno. Když už se od ní takto distancovali (což je za mě už tak přehnaná a pokrytecká reakce na celou tu nafouklou "kauzu"), tak jsem ráda alespoň za to. Když to shrnu, obsahově jde o hezké nostalgické zavzpomínání plné emocí, formálně ale tento dokument ničím nepřekvapí. ~(3,6)~ ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Takhle: Není to pro mě, protože i když jsem měl Harry Potter fázi jako 99 % lidí mého věku, knižní sérii jsem opustil s pátým a filmovou se čtvrtým dílem, po nichž už jsem nebyl na vlně ani jednoho. Takže i když i já čekal na sovu s dopisem, když mi bylo 11, tak o nějakých pět let později už jsem se tomu poněkud posmíval. Takže musím z velké části jen simulovat, jaký zážitek to je pro fanoušky série, pro něž výhradně je tenhle produkt. A myslím, že je může obsloužit velmi adekvátně, je to takové velké poplácávání po zádech a na konec asi přijdou i slzičky. Chemie mezi herci dál trvá (škoda, že neměli tenkrát lepší scénář) a docela jsem jim věřil. Je to kýč. Ale kýč není zakázaný. PS: Byla to podle všeho Rowlingová, kdo odmítl pozvání. Ve svojí vychytralosti asi moc dobře věděla, že lůza začne bez jakýchkoliv informací o realitě brečet o cancel culture, plus si zajistila další vlnu mediálního pokrytí svojí bigotní agendy, aniž by musela vstát ze židle. Bravo. I když ono být jeden z nejbohatších lidí (pop)kultury a umět manipulovat masami je asi automatický. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Občas se jede možná až trochu přehnaně na emoce, ale on to byl asi i účel reunionu. Potěšilo mě, že s Emmou sdílíme totožnou nejoblíbenější scénu z celé filmové série, která je mj. i důkazem, že ne každý odklon od knihy musí být nutně špatný. Asi bych ocenil více archivních záběrů a i navzdory délce to občas bylo až moc takové letem světem, ale i tak je to jako vzpomínka na jedny z nejkouzelnějších chvil dětství naprosto parádní nostalgická záležitost pro ty, kteří s HP knihami a filmy napříč roky opravdu rostli a dospívali. A obzvláště pro ty, u kterých kouzlo nevyprchalo ani v dospělosti a stále tam někde je a bude... always. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Dojemné a nostalgické okénko do jednoho z největších literárních a filmových fenoménů současné doby. Celý snímek je až po okraj napěchován rozhovory a dosud neviděnými archivními záběry z natáčení, což výsledný dojem a s tím spojenou nostalgii ještě více umocňuje. Pokud jste tedy, stejně jako já, vyrostli na knihách a snímcích o chlapci, který přežil, tak počin Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts vážně musíte povinně zhlédnout. Tohle se totiž moc povedlo. Skvělá práce! (HBO GO) ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Letem světem Bradavicemi a odkazem, který zanechaly v srdcích mladých hereckých představitelů. Nakousne se toho hodně, ale skoro nic nového se nedozvíme a jsme vrženi do nostalgie, která prostě musí zvítězit a tečka. Sám Rupert Grint tu říká, že si nepřipadá tak starý, aby musel natáčet nějakou rekapitulaci - nikdo z dotyčných nemusel, ale proč si po deseti letech nezabrečet nad velkým literárním fenoménem, z něhož vznikaly vděčné coming of age fantasy filmy, a nezdůraznit, jak byli všichni kolegové a tvůrci skvělí a přátelští? Alespoň elementární snaha o rozlišení motivačního vývoje série, která se podřizovala vizím různých režisérů, zajištuje jakž takž nosnou strukturu tohoto líbivého speciálu. A k dobru lze také připsat, že to můžeme považovat více za chronologický dokument, přibližující pozadí, casting a tvůrčí rozhodnutí ohledně vývoje některých postav, než jen za kýčovitou sebereflexní reklamu a vzpomínání po letech. Jsem obrovský milovník knih a filmy mám celkem rád (i když opravdu bych vyzdvihl asi jen trojku a pětku), ale tohle mě nedokázalo žádným způsobem obohatit ani emocionálně, ani příběhy ze zákulisí, jichž jsem čekal podstatně více - a když už, tak i podstatně lépe prozkoumané, jako v případě pubertální krize Emmy Watson, o níž padla jen ledabylá zmínka. Chtělo by to sundat růžové brýle a přijít s tématy, které by na výrobě potterovských filmů, jejich společenské odezvě a roli v životech herců skutečně stálo za to dokumentárně prozkoumávat. Tohle je jen milý nablýskaný fanservice s pár zajímavými postřehy a paralelami mezi charaktery dětských herců a jejich postav. 55 % ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • V jednom záběru vidíme vedle sebe sedět Jamese Phelpse a Olivera Phelpse. Tvůrci dokumentu jim však v popisku prohodili jména. Tvůrci filmu následně chybu uznali a opravili. (SONY_)
  • Na jedné fotce můžeme vidět holčičku, jak sedí u stolu a má na sobě čelenku Minnie Mause. Původně mělo jít o Emmu Watson (Hermiona Grangerová). Ve skutečnosti se ale jedná o Emmu Roberts, neteř Julie Roberts. Na chybu začali fanoušci na sociálních sítích upozorňovat. Na Instagramu Emma Watson tuto fotku sdílela a dodala k ní: „Já jsem nebyla takhle roztomilá.“ Tvůrci filmu následně chybu uznali a opravili. (SONY_)
  • Natáčení velké části dokumentu probíhalo v původních filmových kulisách, které jsou nyní součástí exkurze (Harry Potter Studio Tour), jež byla otevřena veřejnosti v roce 2012 v leavesdenských filmových ateliérech. (HellFire)

Reklama

Reklama