Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Enid (Thora Birch) a Rebecca (Scarlett Johansson) práve dokončili strednú školu a lomcuje nimi puberta. Miesto vo fast-foodovej americkej spoločnosti si hľadajú bombardovaním okolia uštipačnými hláškami. Navyše majú depresiu z toho, čo ich čaká. Budú si musieť nájsť nudnú prácu, čakať na prvý románik. Kým Rebecca sa zamestná v miestnej kaviarni a začne si šetriť na byt, Enid je bližšie flákanie sa s neurotickým romantikom Seymourom (Steve Buscemi). Skúška dospelosti je za dverami - obe majú čo robiť, aby si obhájili svoje identity, splynuli so "systémom" a pri všetkých osobných zmenách zostali stále priateľkami. (POMO)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (323)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Filmové adaptace komiksů mám strašně rád, objev tohoto snímku s mladičkou Scarlett Johansson byl proto pro mě příjemným překvapením. Tolik chytrých replik, vtipných dialogů a perfektně vypointovaných situací na jednom místě aby pohledal. Škoda, že stejnojmenný komiks Daniela Clowese zatím stále nevyšel česky, bral bych ho všemi deseti! Tady prostě není co řešit, tenhle film je tak živelně vtipný a současně smířlivý a chápavý ke vší té plejádě pošuků, že mám skoro chuť si ho pustit ještě jednou. Ach, to musely být časy, když tenhle film v r. 2001 běžel na 36. MFF Karlovy Vary a Scarlett Johansson, tehdy ještě coby relativně neznámá herečka, byla u toho... UPDATE 26. 8. 2016 - Úžasný film, který mě strašně bavil i napodruhé. Ten požitek z herectví tria Birch & Johansson & Buscemi je vyloženě povznášející - všichni jsou tak neuvěřitelně skvělí, sympatičtí a přesvědčiví. Jak film ke svému závěru sklouzává do stále melancholičtější roviny, přelil se ten smutek nakonec i na mě - a to přitom vše začíná skoro jako čistokrevná komedie, byť poněkud atypického rázu. Soudím, že vznik tohoto filmu byl takový malý zázrak, jehož úspěch se už nikdy režisérovi ani T. Birch nepodařilo zopakovat. Ten film ani trochu nezestárnul a stále baví, jako by byl natočený včera. Komiksová předloha musí být neuvěřitelná pecka. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Zbytečně nadhodnocený film, který se nemůže rozhodnout, jestli bude komedií nebo dramatem a nakonec dopadá jako nahořklý příběh o klasickém hledání životních cest. Bohužel ale snad všechno, co je v něm k vidění, už tu nejméně jednou bylo. Zajímavý loser, znuděná a cynická dvojice holek, epizodní role jednoduché premiantky nebo třída plná divných existencí s uměleckým zaměřením. Jestli je něco prvotřídní, je to Steve Buscemi, kterému jsem věřil všechno, od neurotických záchvatů po lásku k deskám. Škoda trochu vypočítavě nedořečeného konce, zbytek je příjemný, ale rychle zapomenutelný. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Ani jsem netušil, že předlohou byl comics. A navíc se statusem kultovní. Tak či onak se nám předkládá příběh dvou absolventek střední školy s otázkou, co dál s načatým životem. Především ovšem nejde o tupé naivky, ale citlivé a po lecčems toužící dívky s IQ, o kterém si mohou hrdinové z Prciček nechat tak akorát zdát. Na druhou stranu jsou ovšem zatraceně přidrzlé, sprosté a prudí kde koho. Nejvíc teď řeší práci a při jejím hledání objeví inzerát, v němž určitě nějaký loser zkouší štěstí u ženy, která se v jeho životě jen letmo mihla. S oním ztroskotancem se nicméně nakonec seznámí a nebude to vůbec marné. Výsledkem určitě není povrchní kus, ale velmi milá, sarkastická a umně napsaná radost okořeněná výtečnými hereckými výkony. Ztracená děvčata na prahu dospělosti si báječně notují, introvertní sběratel desek je dokonale doplňuje. Stejně jako několik dalších postav v drobných rolích. Příjemné, barvité, ujeté a hlavně o životě. Výborný debut. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl skutečné zjevení - Thora Birch zaškatulkovaná do rolí podivných ujetých holek ztvárňuje postavu, která se hledá v tomhle divném světě, divnějším než ona sama, až najde podivína, stejně divného jak krásného - jako ona sama. Starý sběratel ještě starších gramofonových desek (herecký koncert Steve Buscemiho) a jeho tiché kultivované království, do něhož postupně mladá objevovatelka života proniká... Její věrná kamarádka (typově přesná Scarlett Johansson) nakonec bez problémů zapadne hluboko do soukolí společnosti (skončí v podstatě stejně jako oběmi děvčaty tolik vysmívaná třídní premiantka - symbol prázdného mělkého povrchně prožitého života) a Enid zůstává tak před iniciací dospělostí sama. Film o jinakosti, nekompabilitě se systémem, hledání vlastní identity, vnitřní kráse, podpovrchové nádheře člověka...zjevný dozvuk Americké krásy (a to nejen takřka totožnou rolí pro Thoru Birch)... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Napriek téme, pre mňa nijako zvlášť zaujímavej, som mal pri sledovaní filmu dobrý pocit. Spočiatku mi pripomínal Chytilovej Sedmokrásky, neskôr, po vstupe Steva Buscemiho herecké trio ukázalo, čo v nich je. Osobitne Thora Birch, ktorej postava poskytovala najviac príležitostí zaujať. Problémy dospievania a hľadania si svojho miesta vo svete dospelých sú pravdepodobne univerzálne, ale napriek tomu bolo vidno, aká je situácia v Amerike osobitná. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (18)

  • Rola Enid bola najprv ponúknutá herečke Christine Ricci, no v čase natáčania sa na rolu zdala príliš stará. Preto bola rola preobsadená s herečkou Thorou Birch. (awrielly)
  • Po záverečných titulkoch nasleduje ešte jedna krátka scéna, v ktorej Seymour (Steve Buscemi) zmláti návštevníka obchodu a predavača. (Illioplius)
  • Seymour se v komiksu objeví jen jako oběť falešného telefonátu ze strany holek. (HellFire)

Související novinky

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

12.05.2018

Fotbal na islandské sopce, superhrdinové na dvou kontinentech, koňské závody na mongolských pláních, bláznivá cesta malých rockerů, boj proti pradávným obrům, retro dobrodružství malých únosců či… (více)

Reklama

Reklama