Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (144)

sud 

všechny recenze uživatele

Když kraviny, tak do kravína. Ale pozor, tenhle seriál není komunistická propaganda! Snaží se zobrazit prostředí JZD a teletníků za socialismu bez (velkých) příkras, bezcharakterní kariéristy i v řadách soudruhů, lidi, kteří vše obětují svému povolání a hroutí se jim rodinný život apod. Ovšem to jej nijak neomlouvá. Děj je nezáživný a táhne se odnikud nikam, spoustu postav je zcela nadbytečných, spousta malých příběhů vyšumí do prázdna, mezi Josefem Abrhámem a Ivanou Chýlkovou to vůbec nejiskří, hodně herců je nevhodně obsazeno (včetně Abrháma a Chýlkové) nebo nemají co hrát. Navíc ústřední píseň coby ukrutné osmdesátkové disco (snad ta nejslabší práce Karla Svobody). Divím se, že něco takového mohl natočit Hynek Bočan. Z úplného hnoje seriál vytahuje charismatický Vladimír Kratina a Marek Vašut, jež v roli vypatlaného a vychlastaného blba nemá chybu. 20%. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Seriál z vesnice s Abrhámem v hlavní roli! Proč ne, to by nemuselo být špatné... Ale... 75% seriálu jsou důležité hovory o kravách, zbytek hodně laciná a nekompaktní telenovela s naprosto děsivými hereckými výkony. Na třináct dílů jsem nějak postrádal příběh, kterého by se mohl divák alespoň trochu zachytit, aby se z toho hovězího nezbláznil. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Seriál, který minul svou dobu o deset let (kdyby to natočil Evžen Sokolovský prakticky v interiéru, mohl by to být větší guilty pleasure), zobrazující, jako jiné socialistické seriály, stěžejní odvětví té doby (inženýři, samoobsluhy atd). Snad zde vznikala Pelantova vášeň k přírodě (Ranč u zelené sedmy), nicméně mi soudruhování a zemědělská terminologie, kam se podíváš, relativně nevadila. I Abrhám mi přišel standardní. Nejhorší byla srandovní kreace Slovenky v podání Veroniky Žilkové, ale hlavně dva zásadní zvraty, které jako vícero věcí vařily z vody - krádež jogurtů v obchodě a smrt jedné ze stěžejních postav při blboučké televizní soutěži. To byla ta nejsilnější k(r)áva!! ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Děj tohoto filmu se točí kolem prostředí (na pohled velmi krásných zvířat) kraviček, přičemž jde o zcela realisticky vykreslený pohled na život několika rodin a jejich soukromých i pracovních problémů. Scénáristicky není tomuto filmu co vytknout a když k tomu připočtu naprosto věrohodné výkony našich starých dobrých herců a výtečnou hudbu, jež popisuje zcela přesně a výstižně jednotlivé scény, je to na plný počet bodů. Docela by mě zajímalo, jak by ti, co toto nadprůměrné dílo zhodnotili jako odpad, hodnotili dnešní vymývárny mozku typů Růžové zahrady, VKV apod., kde kromě umělých a velmi často až trapných hereckých výkonů jde dějově stále o to samé (kdo s kým) :-) . ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Jeden ze slabších TV seriálů z "předrevoluční" doby, který napodiv ale není propagandistický, jak ho odsuzují mnohí hodnotitelé ve svých komentářích. Naopak režisér se pokusil o kritiku některých "soudruhů", ale moc se mu to nepovedlo, protože zůstal v půli cesty. Zřejmě proto, že ještě nevěděl, že za rok dojde k bodu zlomu, a netroufl si na větší a otevřenější kritiku. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Veronika Žilková hraje v seriálu Slovenku. Její slovenština však působí značně nevěrohodně a je možné zaznamenat, že do mluvy často přidává české výrazy. (Lkprak)
  • Natáčelo se převážně v Praze, v nedalekých Hořovicích a také ve vesnici Hudlice u Berouna. (ČSFD)
  • Režisér Hynek Bočan hraje v úvodu 10. dílu (Digitální dojnice). Postává v hloučku přihlížejících u automobilové havárie. (triatlet)

Reklama

Reklama