Reklama

Reklama

Šílená noc

  • USA Violent Night (více)
Trailer 4

Trávit Vánoce s dominantní matkou (Beverly D´Angelo) jen proto, že je nechutně bohatá a že potřebujete, aby „pustila chlup“, je samo o sobě solidní peklo. Když ale rodinu krátce před štědrovečerní večeří přepadne ozbrojený gang, jehož členové si přejí k Vánocům obsah rodinného trezoru, nastává krize, kterou si nikdo neuměl představit. Naštěstí k přepadení došlo právě v onen kouzelný večer, kdy i otrlí pragmatici aspoň na chvíli věří na zázraky. Je to zároveň noc, kdy jistý vousatý chlapík v červenobílém oblečku prolézá komíny, aby lidem nadělil dárky. Santa Claus (David Harbour) je v tomhle filmu životem unavený cynik, který chce mít svou nejtěžší každoroční šichtu rychle za sebou. Že se ocitl v domě, kde ozbrojenci drží rodinu jako rukojmí, mu zpočátku vrásky nedělá, jenže pak ho začne o pomoc prosit nejmladší rukojmí, malá holčička, která na něj ještě věří, a tak si vyhrne rukávy a začne úřadovat. Věřte tomu, že naštvanému Santovi byste se nechtěli dostat do rukou. Tichá noc se zpívat určitě nebude, protože tenhle Santa není žádný svatoušek. (Cinemart)

(více)

Videa (6)

Trailer 4

Recenze (455)

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Zoufale nefunkční slepenec, který je paradoxně nepřístupný dětem do 15 let, přestože by ho právě tato cílová skupina asi jako jediná ze všech dokázala výrazněji ocenit. Wirkolovu tvůrčí metodu lze charakterizovat jako zmatené klopýtání mezi jednotlivými žánry, v rámci něhož se například tarantinovsky exaltované násilí nahodile prolíná s hallmarkovsky naivním sentimentem. Jako by zde vůbec neexistoval autorský záměr, a tak sledujeme kočkopsa s nejasnou vizí a smyslem, který neobstojí v jediném aspektu. Kdyby se snímek alespoň mohl pochlubit neotřelou zápletkou, jenže scénáristé se ani nesnaží zastírat, že pouze mechanicky opisovali z jiných vánočních klasik (Home Alone, Die Hard či Bad Santa). Bylo mi jasné, že nepůjde o žádnou sofistikovanou zábavu pro náročné, ale takové fiasko jsem opravdu nečekal. Jakožto zdejší hororový expert tak snímku Violent Night uděluji odpad! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Seznam zlobivých o letošních Vánocích pořádně prořídne. Smekám pomyslnou santovskou čapku před tím člověkem, který řekl: "Mám nápad, jak udělat vánoční zápletku Smrtonosné pasti ještě vánočnější!", před tím, který dodal: "A co ji zkombinovat se Sám doma?", a před tím šílencem, který to nakonec natočil tak, že to není křeč, ale sranda. Ano, na první pohled přišel už před dvěma lety s něčím podobným Tlusťoch s Melem Gibsonem, nicméně i když se mi jeho-ho-ho sváteční skoro-akčňák líbil, nedosahuje ani zdaleka zábavnosti Šílené noci. David Harbour v titulní roli nemá chybu, Santu si užívá ve všech polohách a v akci s poctivou choreografií je velmi přesvědčivý. Upoutávka navíc nevyzradila všechno, a tak se například kromě všeho toho nápaditého střílení, mlácení, lámání, bodání, křiku, chlastání, pojídání perníčků, krvácení a nadávání dočkáme i pohledu do vousáčovy minulosti nebo jedné z vrcholných scén, která ukáže, jak by vypadal Sám doma, kdyby byl opravdu brutální. Samozřejmě to není nonstop akční jízda, to by ani nešlo, respektive nemělo by to brzy co nového nabídnout. Ale i ty momenty zvolnění ve stylu ticha před bouří se málokdy braly smrtelně vážně a líbily se mi.______P.S. Děkuji za odvahu uspořádat ČSFD projekci zase jednou i u nás na venkově. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Smrtonosná past, křížená se Sám doma a okořeněná buranstvím ze Santa je úchyl. Příjemně odvázaná a krvavá jízda, přesně taková, jakou od Wirkoly očekáváme. Bohužel vč. časté sentimentální vaty, která jinak svižný film zbytečně brzdí. Ale jako alternativa k českým vánočním pohádkám, funguje na výbornou. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Pekný príklad, že vyskladať námet z protichodných žánrov/filmov nestačí na kvalitu - v tomto prípade ide o nápad, že urobíme Home Alone meets Die Hard so Santom a v Rku. Uchechtol som sa asi dva krát. Navyše ani na konci nedochádza k nejakému uveriteľnému objaveniu čara Vianoc alebo čo hocijakému precitnutiu. Škodí tomu aj Rko, lebo tvorcovia rezignujú na vianočný gýč a líniu príbehu, ktorá vedie k nejakej premene postáv. Postavy sú potom extrémne nesympatické a ako divák som mal pocit, že tá rodina si zaslúžila byť okradnutá a nie zachránená. Ďalší samoúčelný odfláknutý žánrový miš-maš, ako bola The Princess (2022). ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Už ve zlaté éře hongkongské kinematografie, kdy se o pozornost diváků každoročně hlásilo několik desítek akčních filmů, platilo pravidlo, že odlišnost od konkurence zajišťovaly doposud neviděné atrakce, nebo alespoň scénář, prostředí a celková vizuální či subžánrová stylizace. Tvůrci z 87North Productions na hongkongskou tradici vědomě navazují v mnoha směrech. Bohužel ale během čtyř let od chvíle, kdy přestali být pouhými subdodavateli choreografie akčních scén a začali sami produkovat, stihli dosáhnout na metu, kdy místo úžasu a nadšení jejich filmy vyvolávají jen letmo narušovaný dojem již viděného. Ono to nevyhnutelně muselo přijít, když na rozdíl od hlavních produkcí oné zlaté éry hongkongské kinematografie nemají kam růst. Jednak totiž nemají konkurenci, ale také jim nikdo nesvěří vyšší rozpočty, aby se mohli vyvíjet. Také nemají mimo Keanu Reevse žádnou další hvězdu, která by se oddala akčnímu žánru, makala na sobě a mohla díky tomu neustále diváky ohromovat novými kousky. Na druhou stranu u "Nikdo" nevadilo, že se jednalo o variaci na "Johna Wicka", protože film nesl vynikající Bob Odenkirk. To samé platí o "Kate" ve vztahu k "Atomic Blonde" díky Mary Elizabeth Winstead a pop-japonské stylizaci. Nemluvě o tom, že v obou těchto případech choreografie pracovala s reálnými fyzickými aspekty a specifickým prostředím. Jenže "Šílená noc" nejen že v choreografii vyznívá jako derivát předchozích filmů stejné společnosti, ale navíc jeho vlastní ozvláštnění samo představuje derivaci. Celý film okatě parafrázuje "Sám doma" a "Smrtonosnou past", přičemž tentokrát se všeho schopnými gaunery bojuje sám Santa Claus. Bohužel v praxi se ale vše redukuje na jalově juvenilní atrakci, že Santa kleje a má většinu filmu rozbitý nos a zkrvavené vousy. Samozřejmě také k likvidaci protivníků používá vánoční atributy jako ozdoby stromků. Příznačně ale nejvíc film ožívá, když se vykašle na rádoby šokování amerických diváků zblblých iluzí Vánoc, a přesune se po vzoru "Sám doma" na půdu nebo ve stylu "Komanda" do zahradního domku s nářadím. Ale ani tyto záblesky nápaditosti (byť stále derivativní) nemohou zastínit zoufalý fakt, že David Harbour nemá charisma, aby utáhl sám celý film a že Tommy Wirkola je mistr gimmick filmů, kde  finální realizace dalece zaostává za přísliby jejich chytlavého konceptu. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Postava jménem Thorp (Mike Dopud) je odkazem na Rodericka Thorpa, autora knihy „Smrtonosná past“. Stejnojmenný film inspiroval tvůrce Šílené noci. (HellFire)
  • V novembri 2022 David Harbour spomenul, že počas výroby filmu sa už diskutovalo o tom, že v prípade úspechu sa natočí dvojka, kde sa obsadí aj pani Santa Clausová. Herec prejavil záujem vidieť v tejto úlohe Charlize Theron. (Arsenal83)
  • Po závěrečných titulcích následuje krátká scéna. (KaterinaSkop)

Související novinky

Reklama

Reklama