Reklama

Reklama

Sisu

Trailer 1

Obsahy(1)

Na sklonku druhé světové války najde osamělý prospektor (Jorma Tommila) v divočině Laponska na severu Finska bohatou zlatou žílu. Když se s nově nalezenou kořistí vydá na cestu do nejbližšího města, narazí na ustupující oddíl nacistických vojáků vedený nelítostným obersturmführerem SS (Aksel Hennie), který chce zlato zabavit pro svůj oddíl. Bohužel pro celou vojenskou jednotku se nejedná o obyčejného kopáče, ale o mýtickou „armádu jednoho muže“, která ztělesňuje kvintesenci finského pojmu „sisu“ – blyštivou formu odvahy a nepředstavitelného odhodlání čelit, byť i drtivé přesile. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (487)

genetique 

všechny recenze uživatele

Tarantino vs. John Rambo vs. nacisti v Laponsku. Z čista-jasna nám severania servírujú abnormálne prekvapenie, ktoré svojou akciou zatienilo aj tohtoročné pokračovanie Johna Wicka. Hlavná postava, mĺkvy hrdina druhej svetovej vojny, ktorý sa postaví osudu a z nemeckých nacistických hajzlov by naplnil svojou zabijáckou spanilou jazdou masový hrob. Toto by v amerických štúdiách v dnešnej dobe neprešlo, a tak som rád, že v nadšenci žánru ešte nevymreli, a že sa odvážia prísť do kín aj s takouto hardcore chuťovkou. V danom žánri už mám toho napozerané naozaj mnoho, a myslel som, že už ma len tak hocičo neprekvapí, ale takú razanciu a originalitu jednotlivých scén a usmrtení som naozaj nečakal. Dôraz na surovú atmosféru, realistickosť súbojov bez zbytočných 'tanečných' kreácií, aby scény vyzerali cool z dnešných moderných produkcií. 85%. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Priamočiary, jednoduchý akčňák o tom ako jeden postarší ex-voják kosí náckov. Vďaka krátkej stopáži to celé rýchlo uplynie, akurát Sisu by sa hodil podobný tón ako sľubovali trailery. Sarkastický, maximálne odľahčený a so štýlovou pop/rockovou hudbou. Výsledný film je však pomerne odlišný, než môže divák navnadený ukážkami čakať. Množstvo scén vyznie podstatne inak a Jalmari Helander natočil Sisu viac menej ako serióznejšie podaný film, kde celý čas hrá potemnelá hudba a nikdy sa poriadne neodviaže. Je to trochu škoda, pretože divočejšia réžia sa v námete aký má Sisu priam žiadala. Mohla to byť parádne uletená pecka, takto však len neškodná jednohubka. CELKOVO: 6/10 ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Bizarní divočina, která není finským Wickem a od půlky zachází až do fantasy žánrů. Nemluvný zlatokop a jeho cesta do banky, přes zpustošené Finsko se zapomenutou skupinou nácků. Film odsýpá, má slušné akční scény, které se neštítí krve ale nedokázal jsem se rozhodnout, jestli už je to moc, nebo naopak málo. Slušné, ale občas až moc severské. ()

BrooksW.Here 

všechny recenze uživatele

"He's the one motherfucker that you do not wanna mess with." _____________ Na Punishera vo fínskom prevedení som sa naozaj tešil a nadupaný trailer ma nalákal na akčnú blbinu plnú krvavých (ale zároveň aj pomerne originálnych) momentov. Asi najväčšia škoda je to, že všetky tieto najlepšie scény boli zobrazené práve v ukážke a tým pádom už samotný film neprišiel s ničím, čo by ma úplne ohromilo (v tomto prípade to bola asi moja chyba 😅). Avšak našiel by som ešte jeden problém – príbeh je rozdelený na niekoľko kapitol, z ktorých tie úvodné sú asi najnapínavejšie, pretože tam si ešte divák myslí, že hlavnému hrdinovi sa môže dokonca aj niečo stať, ale postupom času zistíme, že v skutočnosti je neporaziteľný a tým pádom všetko napätie vyprchalo. Na druhú stranu, scény bez atmosféry zostali aspoň zábavné – mordovanie náckov som si užíval (hlavne to treba brať s nadhľadom...) a v konečnom dôsledku som Sisu bral už iba ako vydarenú paródiu. K tomu pridajme ešte pôsobivé zábery fínskej divočiny, doplnené trefným soundtrackom a vznikne z toho jednorázovka za 7 krompáčov z 10, škoda toho nevyužitého potenciálu... Výsledok dopadol celkom dobre, ale mohlo to byť oveľa lepšie... ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Zjevná pocta Tarantinovi, okatě a občas komicky přepálená ve směru nesmrtelnosti hlavního hrdiny, jehož zdrojem má být finské sisu, které posbíral mezi vřesem v Laponsku. Jorma Tommila hraje dobře, jakoby tak nějak napůl vypadl z filmu Aki Kaurismäkiho. Jeho protipól Aksel Hennie je ale ještě o něco lepší. Zvláštní zmínku zaslouží Ilkka Koivula jako pilot Stuky, kterého maskéři namaskovali do úžesně umatlané slizkosti. Kamera fajn, efekty fajn, CGI mohlo být lepší. Dialogy jsou tu vlastně jen filler a proto občas nepůsobí přirozeně. Slušná zábava, i když mě napadá, že nějlepší kousky byly tak nějak odhaleny již v traileru... ()

Galerie (38)

Zajímavosti (17)

  • Nemeckí vojaci vo filme sú podľa označenia na uniformách príslušníci Waffen-SS. Môžeme si ale všimnúť, že vozidlá, na ktorých sa presúvajú, majú na značkách označenie "WH", ktoré patrilo Wehrmachtu. Nakoľko sa dej filmu odohráva v roku 1944 a sledujeme ústupovú fázu, takéto miešanie techniky nebolo nezvyčajné. (Johnny.ARN)
  • Hlavný hrdina povie počas filmu 2 vety. (Johnny.ARN)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama