Reklama

Reklama

Hodně štěstí, pane Veliký

  • Velká Británie Good Luck to You, Leo Grande (více)
Trailer 1
Velká Británie, 2022, 97 min (Alternativní 93 min)

Nancy (Emma Thompson) za celý svůj život spala jen s vlastním mužem, který navíc v posteli nestál za nic. Když zůstane sama, uvědomí si, že vlastně vůbec netuší, co je dobrý sex. Namísto čtení ženských časopisů a studování odborné literatury se rozhodne pro podstatně rychlejší a jednodušší formu vzdělávání v tomto oboru a objedná si služby zkušeného profesionála. Jenže přesvědčit samu sebe je ta nejtěžší věc na světě, a proto první setkání s panem Velikým v hotelovém pokoji dopadne trochu jinak, než Nancy očekávala. Přesto je jasné, že chce tohoto neskutečně přitažlivého mladého muže vidět znovu, protože si u něj začíná věřit a přestává pochybovat o svých touhách a pocitech. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (210)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vraj inteligentná konverzačka a pritom ide len o to, či stará baba v prechode vykurí alebo nevykurí toho mulata. Jo, a vidieť toho mulata medzi starými nohami s bombarďákmi zavesenými na zošuverenom chodidlu, to žiadny estetický zážitok veru nebol. Ani záverečný pohľad do zrkadla na niečo, čo už herečka Thompson nemusela mať za potreby. Žiadne poučenie ani prínos v tom nevidím. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Menší dialogový film, který se hodně povedl. Režisérka Sophie Hyde velmi civilně a něžně převedla kvalitní scénář od Katy Brand do filmové podoby a vtiskla mu intimní zpověď/výpověď o lásce, sexu, stáří, a přijmutí sama sebe. Hyde nikam nespěchá a nechává hlavní herecké duo, aby prodalo své charaktery, a my je jako diváci postupně poznávali. Hyde sice nepředvede režisérsky nic světoborného, ale umí skvěle prodat dialogové scény a vykreslit postavy. Emma Thompson má parádně napsanou postavu a zahrála to úžasně. Thompson je výborná herečka a tady to znovu dokazuje. Daryl McCormack je šikovný herec, který má velké charisma, a v této roli mi hodně sedl. McComack působí dost sympaticky a dokáže prodat všechny aspekty své postavy věrohodně a citlivě. Hodně štěstí, pane Veliký je povedený film s přesahem. ()

Reklama

IviDvo 

všechny recenze uživatele

Tato milá konverzačka nabízí mnoho témat k zamyšlení a je plná kontrastů, které hlavní protagonisté ztělesňují : mladý, sebevědomý, uvolněný, spontánní Leo Grande se snaží splnit sexuální touhy starší, upjaté, zatvrzelé a né moc sebevědomé učitelky Nancy - ta je povětšinou velmi milá, ale zároveň na můj vkus chvílemi i velmi nesympatická a dotěrná. Emma Thompson ji zahrála dle očekávání skvěle, a musím říct, že má můj velký obdiv... odhalila se s noblesou. Asi jednou z hlavních myšlenek bude, že nikdy není pozdě na změnu a na to zkoušet nové věci. Většina scén a dialogů mi přišla velmi reálná, až na tu poslední s bývalou žačkou v hotelové restauraci, ale nevadí, tuhle drobnost odpouštím, protože mě film celkově bavil. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Hodně štěstí, pane Veliký stojí zejména na výtečně napsaném scénáři a hereckých výkonech ústřední dvojice. Emma Thompson jenom potvrzuje, že je Paní Herečka, a bylo zajímavé u její postavy Nancy sledovat posun od nesmělé a nesebevědomé ženy "za zenitem" do uvědomělé, se sebou spokojené a vyzrálé ženy. Pro mě neznámý Daryl McCormack mě mile překvapil a rozhodně se nenechal zastínit zkušenější hereckou partnerkou. Bavilo mě sledovat, jak se skrze velmi osobní rozhovory z původně naprostých cizinců stali (dočasní) přátelé/partneři. Na první pohled by se mohlo zdát, že se jedná o prvoplánovou a tuctovou konverzačku, nicméně ve filmu se řeší nejedno nadmíru poutavé téma, jejichž veřejné povědomí není samozřejmostí - ať už šlo o dosažení orgasmu u žen, problematiku sexuálních služeb, vyrovnávání se se svým fyzickým zevnějškem, mezilidskou přitažlivost, konfrontaci mezi profesním a soukromým životem, či generační propast. Vedle této vážnější roviny však snímek nezapomíná na klasický britský humor. Upřímný, mile vypointovaný a svěží film! ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Jak krásné jsem měla zahájení festivalu, tak nádherné jsem měla zakončení. Tohle je opravdu milá, jemná komedie na zamyšlenou, kterou táhne výkon brilantní Emmy Thompson, která je fakt herečka s velkým H. Neumím si představit do její role nikoho lepšího. I Daryl McCormack hrál absolutně nenásilně, přirozeně a ač jsem se té látky trochu bála, byla uchycena nadmíru citlivě a úctyhodně. Tím, že je to britské, má to takový specifický podpis a umím si představit, že kdyby se toho zhostilo USA, nemuselo by to dopadnout vůbec takhle soudně. Trochu to ve mně evokovalo komorní Lásku nebeskou na postelový způsob, prostě krása. KVIFF 2022 ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • V postelové scéně, když Leo Grande (Daryl McCormack) sundává Nancy (Emma Thompson) bílé krajkové kalhotky, tak je vidět, že pod nimi má ještě tělové kalhotky. (MMXIII)
  • Natáčení začalo 8. března 2021 a skončilo 20. dubna 2021. Místa natáčení zahrnovala Londýn a Norwich. (Detektiv-2)
  • Emma Thompson (Nancy) a Daryl McCormack (Leo) nepotřebovali koordinátory intimity pro jejich postelové scény. Místo toho spolu po 4 týdny intenzivně trávili veškerý čas, aby se lépe poznali a zvykli si na sebe. Dokonce spolu chodili domů, kde společně jedli, povídali si a pak šli spát. (Detektiv-2)

Související novinky

Startuje týden nejúspěšnějších filmů

Startuje týden nejúspěšnějších filmů

14.12.2022

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 15. do 21. prosince tohoto roku BestFilmFest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Reklama

Reklama