Reklama

Reklama

Incantation

Tchaj-wan, 2022, 110 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Ruo Nan (Hsuan-yen Tsai) před 6 lety náhodou porušila náboženské tabu. To způsobilo, že její přítel a rodina bez důvodu zemřeli. Prošla temným obdobím pověr a své tajemství před lidmi tajila, dokonce své nově narozené dítě dala jiné rodině. Po několika letech šla na terapii a vrátila se do normálního života. Rozhodla se, že její dítě bude žít s ní, ale její dcera se začala objevovat jako znamení prokletí, které potkala před 6 lety. Ruo Nan je při ochraně své dcery nucena čelit té největší hrůze. Začne zaznamenávat vše o kletbě a snaží se najít způsob, jak zachránit své dítě. (mikki089)

(více)

Recenze (33)

tron 

všechny recenze uživatele

Ono to nie je zlé a niektoré scény sú príjemne nepríjemné, niektoré azda vari až jemne infarktové, ale videl som už aj mrazivejšie a intenzívnejšie taiwanské horory (napr. The Sadness alebo Predvolanie do pekla), o found footage nehovoriac. Dal by som aj viac hviezd, ale proste ma scenár nebavil, herci nudili, postavy taktiež nudili a bolo to zbytočne dlhé a miestami bez atmosféry. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Decentní folklórní, náboženský a rituální Found Footage z Tchaj-Wanu. Tchaj-Wan jakožto Outsider Asie se letos slušně hlásí o pozornost ( Sadness je pořád letošní topka) a Incantation v rámci FF taktéž nemá moc konkurence. Buddha má svou temnou stránku! Film má dvě časové roviny, má 2 hodiny a občas se tu naleznou hlušší místa, což má za následek fakt, že film nedokáže plně diváka ponořit do děje, byť je sám o sobě zajímavý a svěží, ale né úplně záživný. Film hodně evokuje kultovní Noroi a věřím, že pro Tchaj-Wan bude i tohle malý budoucí kult ( ohlasy jsou velmi příznivé). Incantation sází na znepokojivou atmosféru, údernou hudbu, tamní kletby a folklór a prvky Found Footage, které zde patří k těm lepším. Jsou zde 2 sekvence ve středě a v závěru, které patří k nejhutnějším, atmosféra by se dala krájet a působí patřičně dost creepy a nepříjemně. Došlo i na jednu nepěknou lekačku a trochu krve - po stránce gore jsem čekal mnohem větší nálož ( vypadlé zuby a otřískání hlavy o zeď je sice cool, ale žádal jsem více). Zkrácení o 20 minut by filmu definitivně prospělo, takhle se jedná sice o slušný příspěvek do FF žánru, ale kvůli lehce matoucím ději a pomalejším tempu mě až tak nestrhl. Příběh 3/5. Akce 3/5, Humor 0/5, Násilí 3/5, Zábavnost 3/5 Hudba 4/5, Vizuál 3/5, Atmosféra 4/5, Napětí 3/5, Emoce 2/5, Herci 3/5. 6.5/10. ()

Reklama

borec999 

všechny recenze uživatele

"Šťastie doprevádza nešťastie." Ázijský nábožensko - okultný mockumentary (film sa tvári že je dokument) found footage. Vo svojich najlepších pasážach docela creepy a s hutnou atmosférou. Najmä na výlete do tunela a okultnej dediny, či v pasážach s "prekliatym" znakom a rituálnou hudbou v pozadí by sa atmosféra dala krájať. Vo svojich slabších pasážach s mierne zmätočnou dejovou náväznosťou, slabšími hercami a kultúrnymi odlišnosťami, ktoré bránia naplno sa do filmu zažrať. V závere vysvitne, že film je dejovo celkom dômyselne premyslený (podobnú pointu som už čiastočne videl v jednom slávnom ázijskom horore ale i tak nie je až tak prevarená a vyznela vcelku odlišne od štandardných rozuzlení) a súhlasím s JASM, že ak by bol Incantation o 20-25 minút kratší možno by som mu prihodil i štvrtú hviezdu, pretože v rámci found footage je to jeden z najlepších filmov posledných rokov. Silné 3* a 60% ()

Sludger 

všechny recenze uživatele

Found Footage nemá plodný rok, dokonca by som povedal, že mu vyschýňa prameň, no z Taiwanu prišiel film, ktorý sa zrejme stane, pokiaľ sa nestane zázrak, najlepším FF hororom tohto roka. Dokonca ho poňal dosť originálne – dve dejové línie, zapojenie diváka do deja alebo využívanie všeliakých možností kamier. Dej sa skladá z dvoch časových rovín. Hlavná zobrazuje súčasnosť. Matka si po niekoľkých rokoch berie svoju dcéru z detského domova a začnú sa diať čudné veci. V druhej časovej rovine sledujeme minulosť; partia mladých ľudí (medzi nimi aj spomínaná matka) prekazí budhistický rituál s fatálnymi dôsledkami. Obidve časové roviny kráčajú hlbšie a hlbšie do temnoty. Snímok má hustú atmosféru, využitie FF v tomto prípade bolo skvelým ťahom, vďaka tejto forme film stiahne diváka priamo do deja a pri scéne v tuneli som až nedýchal. Tá mala fakt, že silu. Exotické prostredie, budihistické náboženstvo a ich rituály sú skvelým “nevšedným” nástrojom vzbudiť hrôzu. Je to niečo iné a hlavne to funguje. Najbližšie k tomuto filmu je Noroi, ktorý tiež výborne pracoval s nevšedným prostredím. Jediné, čo mi vadilo, bolo nevhodné využívanie hudby. Autori použili až moc “bombastickúô hudbu do dramatických scén a to bolo v konfilkte s minimalizom FF žánru a rušilo to atmosféru snímku.  INCANTATION je temným FF hororom s hutnou atmosférou a odohrávajúci sa v exotickom prostredí. Zatiaľ jeden z top hororov roka. Dokonca po dopozeraní filmu pocit strachu pretrval a s malou dušičkou som pozeral do temných zákutí bytu. Konečne! ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavej počin v době kdy už mají FF horory téměř odzvoněno. Tu a tam sice nějaký FFko světlo světa spatří a většinou to za moc nestojí. Tohle je ale rozhodně jedno z těch lepších. Výtku bych měl snad jen ke stopáži. Určitý zkrácení by určitě nebylo na škodu. A taky mi celkem vadilo vyprávění ve dvou časových rovinách což bylo kolikrát trochu matoucí. Kdo nebude mít problém s Tchaj-wanským folklórem tak by mohl být spokojen. Ikdyž si myslím, že budou převažovat lidi kterým to spíš nesedne. To ale není můj případ. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Film byl na Tchaj-wanu uveden 18. března 2022 a stal se nejvýdělečnějším tchajwanským hororem. (LUKICKK)

Reklama

Reklama