Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová mise, noví nepřátelé, nové milenky! James Bond se vrací... Nečekaný úspěch prvního filmu s Jamesem Bondem (Dr. No z roku 1962) měl za následek takřka okamžité volné pokračování. V příběhu Srdečné pozdravy z Ruska se šarmantní britský agent s číslem 007 (Sean Connery) vydává nikoli do Sovětského svazu, jak by napovídal název, nýbrž do Turecka. V Istanbulu se spojí s pracovnicí ruské ambasády Táňou Romanovovou (Daniela Bianchiová), která chce údajně přeběhnout na Západ a nabízí Britům sovětský šifrovací přístroj Lektor. Bond i jeho nadřízení vědí, že je to past. Avšak zatím netuší, že režii nad událostmi nemá sovětský nepřítel, nýbrž mezinárodní zločinecká organizace, vedená nepolapitelným šéfem Blofeldem. Celou akci pro něj vymyslel a naplánoval geniální československý šachista Kronsteen (Vladek Sheybal), provedením jsou pověřeni zrádná sovětská agentka Klebbová (Lotte Lenyaová) a všehoschopný zabiják Grant (Robert Shaw). Blofeldovým cílem je poštvat obě světové velmoci do války a po jejich vzájemném oslabení se chopit světové nadvlády. A zabít Jamese Bonda... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu

Recenze (478)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem navštívil muzeum, kde jsem mohl obdivovat dámské róby předních prvorepublikových krejčovských salónů, které byly určené ženám z vyšší společnosti. Říkám "mohl", ale neobdivoval, protože bylo zřejmé, že zub času neúprosně zapracoval nejen na vybledlých barvách, ale i na kdysi odvážných vzorech a střihu. To, co kdysi oslňovalo, je dnes už jen položkou v inventáři muzea. A podobný pocit mám i u raných bondovek. Sérii o neporazitelném agentu Jejího Veličenstva jsem vlastně vždycky považoval za ryze okrajovou část kinematografie a především snímky ze 60. a 70. let mám ve své mysli zafixované jako muzejní exponáty. Bondovky z 90. let začaly být zajímavé svou výpravou, triky a akcí, ale definitivně jsem jejich univerzum vzal na milost až s příchodem Daniela Craiga - stal se prvním Bondem, kterému jsem toho neprůstřelného akčního hrdinu uvěřil. Braková podstata Srdečných pozdravů z Ruska je zřejmá, ale ne dost výrazná na to, aby byl film zábavný sám o sobě. Určitý nadhled je sice ze snímku znát, není ale dostatečný. Bere se příliš vážně na to, jak naivně dnes celá zápletka vypadá a jak toporně funguje po akční stránce. V hlavičce snímku si sice můžu vybrat ze čtyř žánrů, ale ten jediný, který by dnes obstál, tzn. komedie, tam nenacházím a bohužel takto ani nebyl myšlen. Při nejdynamičtější akční scéně přepadení cikánského tábora jsem málem zadřímal. A tvrzení, že Sean Connery je jediný autentický Bond, přikládám stejnou váhu jako tvrzení, že nás ovládají zelení mužíčkové z Marsu. Celkový dojem: 45 %. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Po famózním sukcesu Dr. NO přemýšlelo producentské duo Saltzman-Broccoli, kteráže knižní předloha by se nejlépe hodila jako pokračování triumfální pouti agenta 007 po stříbrném plátně. Pro Srdečné pozdravy z Ruska nakonec promluvil dosti nečekaný faktor... J. F. Kennedy prohlásil tuto knihu za jednu ze svých nejoblíbenějších, prodeje vzrostly a pánové od MGM měli vystaráno. A tak se půl roku po kubánské atomové krizi objevil v kinech film, v němž Rusko i západ stojí nevědomky na jedné straně barikády, zmanipulováni chytrým gambitem Čechoslováka Kronsteena a organizace SPECTRE v čele s tajemným Blofeldem (všimněte si, že v titulcích je u jeho jména otazník). Zápletka je tentokrát velmi slušně zamotaná, ale v důsledku vyznívá trochu "do ztracena" (či spíš do dalších dílů). Mýtus Jamese Bonda coby superagenta začíná nabývat tvar, na scéně se objevuje Q, víceúčelový kufřík a fotoaparát-záznamník, přesto se tenhle snímek odehrává ještě spíše v intencích klasické špiónky. Hodně dialogů, několik sympaticky odsýpajících akčních sekvencí (zejména pěstní souboj s Grantem v expresu stojí za to), ještě více lechtivých scének než v Dr. NO, krásná Bond girl s ruským akcentem... a trochu slabší Connery, který jen stínuje svému famóznímu výkonu z prvního filmu. Srdečné pozdravy z Ruska mají však jeden z nejlépe zapletených příběhů ze všech bondovek a samozřejmě čirou šedesátkovou atmosféru, pročež nemohu dát méně, než dostal Dr. No... vlastně, co bych nemohl, debut je debut. Terence Young prostě bondovky točit uměl. ___ Bond song: "From Russia with Love" (Matt Monro) ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Bond se poprvé objevuje až v osmnácté minutě a do té doby se seznamujeme se záporáky, kterážto představovačka působí dost naivně, od záporáka hladícího kočku, přes šachistu plánujícího tajné operace, až po ostrov, na kterém cvičí záporákova armáda. O exotiku se tentokrát stará Instánbul, kde dojde mj. na cat fight dvou cikánek, druhá polovina filmu se pak odehrává ve vlaku, kterým se Bond s Tatianou vrací do Anglie. Nemůžu říct, že by mě to nějak extra bavilo, přišlo mi to takové legrační a zdlouhavé, ale závěr je slušně akční (bitka v kupé, helikoptéra, lodě), Connery opět fajn a Tatiana sexy. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Akční? Dobrodružnější zábavu bych prožila u sledování Bolka a Lolka jak vyráží do světa. Napětí nula nula nic, maximálně propnu ztuhlé tělo, promnu dolní čelist od téměř nepřetržitého zívání s jednou pauzou na dámy. Jsem, pravda, trochu víc rozladěná, jelikož s pilotním filmem Dr. No se to skutečně nedá srovnat. Nicméně mám pro Seana Conneryho, jako Jamese Bonda, slabost. Byl tehdy a je i dnes opravdu charismatický chlap a hrát umí. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Vrátil som sa k špionážnemu filmu, ktorý som naposledy zhliadol pred cca. 7. rokmi, keď som ešte Jamesa Bonda vnímal iba, ako spotrebný tovar, t.j. pozrel som si Srdečné pozdravy z Ruska, ale viac som ich neriešil. Čo je dnes, nebolo vtedy, a tak za ten čas som si vycibril svoj špeciálny vzťah k jeho svetu, s tým, že môj postoj k hodnoteniu filmového diela sa príliš nezmenil. _ Z Dr. No prišli : režisér Young, d.p. Moore, ale najmä strihač Peter Hunt, ktorý s fantastickou ľahkosťou spája a umiesťňuje všetky zábery, čo v konečnom dôsledku vytvára atraktívny pohľad pre p. diváka. A tento troj-lístok (lepšie povedané : „Traja mušketieri” , keď štvrtý nebol nik iný, ako d'Artagnan, že nie je ťažké uhádnuť, o koho sa jedná ?) sa zase prekonávajú vo všetkých smeroch filmového umenia. Našťastie sa vracia i pohodový Sean Connery, ktorý si našťastie nerozmyslel svoju ďalšiu účasť v úspešnej bondovke. Vyznie to asi, ako hotový paradox, ale jeho výkon mi vadil viac, než predtým. Nemyslím to vôbec z fyzickej perspektívy, kde má opäť interesantnú kondičku, ako skôr z tej psychologickej roviny, do ktorej úplne skĺzol, až sa stáva - akýsi strašne naivný, zaslepený, že ani poriadne nevníma, čo všetko sa okolo neho vlastne deje... ? Po celý čas ho sleduje vkusne vycvičený zabiják - „first class” , Donald Grant, ktorého si James nikdy nevšimne, že už to hranie mačky s myšou bolo neúnosné, čiže v kupé vlaku Orient Expresu si to potom neskôr aj poriadne vytmavili v úžasnej sekvencii, ktorá už navždy vstúpila do dejín ! Ďalšieho zlosyna zo Spectre - E.S.Blofelda som pre zmenu ani poriadne nevidel, iba počul jeho zlovestný hlas, ktorý túžil po krvi Jamesa Bonda, a tak vymýšľa plán. Nastrčená figúrka Tatiana Romanova (Bond-girl) sa už o všetko postará, a pritom vôbec netuší, že hrá dvojitú-hru. Sprostredkuje krádež LEKTORu (tento šifrovací prístroj funguje na báze slávnej Enigmy) zo sovietskeho veľvyslanectva v Istanbule, kde im bude asistovať exceletná postava, bonviván - Kerim Bej... Nasleduje útek v spomínanom luxusnom vlaku, a to ešte nie je všetko, aké ďalšie nástrahy číhajú na našich obľúbených hrdinov do konca tejto svižnej bondovky. _ Daniela Bianchi, Pedro Armendáriz a Bob Shaw sú majstrovskí ! Je to výborné, ale ešte nie vynikajúce, teda James Bond Movies. ()

Galerie (219)

Zajímavosti (60)

  • V tomto filmu Bond neříká "Bond, James Bond" navzdory faktu, že v knize, která byla předlohou k filmu, ano. (džanik)
  • Ve scéně, kdy desátník Taťána Romanovová (Daniela Bianchi) vstupuje do bytu a důstojnice za ní zavírá dveře (přibližně v 15. minutě filmu), si lze všimnout ruky, která dveře chytá. Zřejmě aby zavírání bylo plynuté a dveře nebouchly. (San Miguel)
  • Ve filmu používá zběhlá agentka KGB Rosa Klebb (Lotte Lenya) nůž schovaný přímo v botě. Ačkoliv tato zbraň vypadá značně nereálně, sovětská KGB jej používala i ve skutečnosti. (Žralok)

Související novinky

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

24.02.2020

Jedna z dlouhotrvajících tradic bondovské série jsou jejich otevírací sekvence, resp. prology. První takové intro se objevilo v Srdečných pozdravech z Ruska z roku 1963 a od té doby doprovázelo každý… (více)

Reklama

Reklama