Reklama

Reklama

Válečnice

  • USA The Woman King (více)
Trailer 5

Snímek Válečnice vypráví pozoruhodný příběh Agojie, ženských bojovnic, které v devatenáctém století chránily Dahomejské království v Africe se zdatností a odhodlaností, kterým se nikdo nedokázal vyrovnat. Film, který se inspiruje skutečnými událostmi, sleduje emocionální a pozoruhodné úsilí generálky Nansici (oscarová Viola Davis), která cvičí novou generaci rekrutek a připravuje je na střet s nepřítelem, který je odhodlaný zlikvidovat jejich životní a kulturní hodnoty. A to jsou věci, za které je zkrátka nutné bojovat. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 5

Recenze (130)

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Válečnice českými kiny bohužel neprávem rychle prošuměly. Americká režisérka Gina Prince-Bythewood, dlouhodobě se soustřeďujcí na příběhy ze života afroamerických postav, si pro svůj nový film vzala inspiraci příběhem Agojie, legendárních ženských bojovnic z Afriky 19. století. Viola Davis jako jejich tvrdá vůdkyně, generálka Nansica by si zasluožila Oscara. Válečnice jsou další z řady filmů, v nichž černošská populace bobuje za své místo na zemi a který na příběhu z minulosti ukazuje, že v budoucnosti se mnoho nezměnilo. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Tento film to bude mít u diváku dost složité. Já jsem rozhodl oprostit se od jakýchkoliv předsudků a přistupoval jsem k filmu otevřeně. A on se mi odvděčil dobrou podivnou, která mě nijak zvláště neurážela. Samozřejmě nebudu tady obhajovat některé konkrétní chyby, které film má (logické chyby, nepřehledné hromadné souboje, nebo lehce přepálená délka). Válečnice je dobře natočený film, kterému se daří velmi stylově odvyprávět svůj příběh. Pokud si chcete film užít, tak je potřeba přistoupit na jistá pravidla, jenž film má. Režisérka Gina Prince-Bythewood odvedla řemeslně přesnou práci a její film vypadá a z ní dobře. Vizuální stránka je působivá, kostýmy jsou hezké, a celková stylizace se mi líbila. Prince-Bythewood měla k ruce šikovné choreografy, střihače, scénáristku a snaživé herce. Viola Davis táhne film na svých bedrech a při slabších momentech je to ona, kdo film podrží. Navíc je to výborná herečka a vše odehraje s přehledem. Lashana Lynch je hodně fajn a v této roli mi sedla. Osobně jsem nepoznala Johna Boyega, ale o to více jsem si užil jeho výkon. Thuso Mbedu jsem do tohoto neznal, ale zde mi ukázala, že je dostatečně talentované a pokud dostane další role v Hollywoodu, tak se nebudu zlobit. Válečnice je povedený a zajímavý, a pokud chcete zkusit něco jiného, tak mu dejte šanci. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $50miliónov║ Tržby USA $66,602,921║ Tržby Celosvetovo $91,702,921▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ Taký predvoj Wakandie, na černochov si veru nedošľapnete po novom, keď sa to neberie moc vážne dá sa to v celku dobre užiť. Afrecké fitnes amazónky to kosia hlava nehlava a boh chráň aby sa im niekto postavil do cesty. /70%/ ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Průměrný historický válečný kousek, který vyčnívá hlavně svým zasazením. Bohužel to nebylo vůbec zužitkováno ani skrze pořádné souboje a masakry, jedinečný kulturní rozdíl nebo hudební a vizuální podkres. Místo toho dostáváme mix klasických příběhů, kterému chybí soustředěnost. Je to film o mladé holce stávající se válečnicí? O navázaní vztahu matky a dcery? O romanci ze dvou různých světů? Nebo snad film o velitelce, která chce to nejlepší pro svůj lid? Všechno najednou, ale nic z toho nefunguje, tak dobře jak by mělo a mohlo, protože to skáče mezi sebou a navzájem se to plynule nerozvijí. Je to bohužel krkolomné a v tomhle ohledu často název Woman king působí zavádějícím dojmem. Místo soustředění se n hlavní linku, která má pár vedlejších postav s vlastními motivy, tu máme nesourodý mišmaš. Viola Davis mě poslední roky začíná víc a víc nudit a tady mě už definitivně nebaví, ostatní herečky jsou super, ale třeba hlavní mladá hrdinka je nic moc postava, která je místy spíše otravná. No a korunku tomu nasazuje místy podivně povznášející hudba, nehodící se do tónu některých scén. Po všech stránkách promarněný potenciál, který sice je koukatelný, ale na zadek vás neposadí. Škoda, mohlo to být něco speciálního, snad bude příští návštěva africké historie povedenější. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Nebudem riešiť historické nezrovnalosti. Nešiel som do kina na hodinu dejepisu. Viola Davis je skvelá, rovnako ako väčšina hereckých kolegov. Akčné pasáže ma bavili a boli dostatočne drsné. Fáza výcviku bola klasická šablóna, ale tým, kde bol príbeh situovaný, tam bolo niečo navyše. Doslova išlo o príbeh "from zero to hero". 80% Cinemacity Polus ()

Galerie (44)

Zajímavosti (9)

  • Dahomejské amazonky bojovaly i v druhé francouzsko-dahomejské válce v letech 1892–1894, která skončila podmaněním Dahomeje Francouzi. Na této válce je zajímavý především obří nepoměr ztrát na životech. Zatímco Dahomejců zemřelo v boji 2000-4000, Francouzů zemřelo v boji jen 85 (a dalších 205 podlehlo místním nemocem). A to navzdory tomu, že Dahomejci měli k dispozici relativně moderní palné zbraně a dokonce i několik kulometů či kanónů. (vojtaruzek)
  • Útok na ohradu z trnitých akácií byl i ve skutečnosti součástí výcviku mladých Agojie. (Jirka_Šč)
  • Účast Dahomeje na mezinárodním obchodu s otroky (především tom transatlantickém) skončila až v roce 1852, a to díky silnému (a někdy i vojenskému) nátlaku Britů, kteří celkem úspěšně usilovali o potlačení transatlantického obchodu s otroky (jak z ideologických, tak pragmatických důvodů – otroctví se s probíhající průmyslovou revolucí jednoduše přestávalo ekonomicky vyplácet). (vojtaruzek)

Související novinky

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

04.05.2022

Zatímco nové vedení studia Warner Bros. vymýšlí, co vlastně sakra dělat s jejich hraným DC portfoliem, respektive jak kupu nesourodých projektů usměrnit tak, aby z toho postupem času vzešlo druhé MCU… (více)

Reklama

Reklama