Reklama

Reklama

Mechanik

  • Španělsko El maquinista (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdina existenciálního hororu Trevor Reznik je osamělý, uzavřený a tichý mladý muž. Až na to, že vypadá trochu přepadle, vyhlíží jako tisíce obyčejných mladíků, kteří navečer přijdou z práce, často poklábosí se servírkou z kavárny a občas své jednoznačnější touhy uspokojují prostřednictvím profesionálky - a pak jdou spát. Trevor ovšem spát nejde - už rok totiž trpí nespavostí, která však nemá nic společného s banální insomnií, nutící vás uvařit si první kávu za rozbřesku. Fyzicky i psychicky vyčerpaný mladík, pracující v zatuchlé dílně u soustruhu, už celé měsíce bojuje s noční můrou, z níž se nelze probudit. Svou roli v ní hraje děsivá nehoda, již Trevor zavinil (nebo snad ne?), kolegové z práce, Trevorova oblíbená call girl Stevie, tajemný plešoun Ivan a sympatická číšnice Marie. Kdo z nich je však skutečný a nic nepředstírá? Je Trevor obětí nějaké podivné hry, nebo je on sám bezcitným manipulátorem? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (918)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Filmu dávam 4* a piatu pridávam špeciálne za herecký výkon Christiana Balea. Okrem toho, že som sa celý čas s hrôzou v očiach nemohla vynadívať na jeho koncentrákovú vychrtlosť, bola som uhranutá aj jeho absolútne prirodzeným a vierohodným hereckým prejavom. Mechanik je mysteriózny, atmosférický, depresívny, ale hlavne zaujímavý a dobrý film. Aj keď som skoro začala tušiť, čo sa s Trevorom deje, príbeh ma bavil a prekvapoval až do konca. Limov komentár to všetko krásne sumarizuje. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Musím říci, že Christian Bale překvapuje snad v každém filmu, kde vystupuje a troufnu si jej označit za jednoho z nejlepších herců posledních 20 let. Role, jíž se zhostil v Mechanikovi je opravdu "hustá", stejně jako fyzická proměna, kterou kvůli ní podstoupil. A nejinak je tomu i s depresivní atmosférou - ta sice houstne postupně a pomalu, ale dodá filmu solidní grády, byť sám závěr se dal trochu vytušit (a jak tady čtu, nebyl jsem jediný). Celkový dojem velmi dobrý, byť to asi nebude film pro každého. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Šokujícně vyhublý Christian Bale v zajímavé roli chlápka, který se jaksi "necítí ve své kůži", vzpomínky se prolínají s přítomností, lidi nejsou kým se zdají, čas se občas jakoby zastaví a navrch se mu snad někdo vloupává do bytečku... Mechanik je excelentní psycho thriller s výbornou, temnou a znepokojivou atmosférou, kterou podporují vhodné kamerové filtry a nenápadná, avšak funkční hudba. Děj není kdovíjak "košatý", od začátku do konce sledujeme jen tápání hlavní postavy v tom, co se kolem ní vlastně děje, problém vidím trošku v tom, že ačkoliv pointa působí skvěle (nechápu stížnosti na ni), tak nevysvětluje ony zmiňované "anomálie" vzniknuvší v průběhu filmu. Dá se tedy říct, že Mechanik je prvoplánovaý konstrukt, ale tím se nenechte vůbec odradit, funguje skvěle a dokáže naprosto pohltit. 9/10 ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Než si ho sluha Alfred vykrmil, našel tlusťoch Bale limity Stanislavského metody.. Jeden z těch filmů, kdy cesta k pointě je mnohem zajímavější, než pointa sama, i když ani vůči ní nemám sebemenších námitek. Stačí vršení symbolů (Dostojevskij, levá je zlá, červené autíčko ve fotoalbu), brilantní hudební doprovod, který stylem osciluje mezi thrillery Hitche a brakovým sci-fi (!) a hlavně působivě vykreslený obraz člověka, který si pronásledován vinou neumyje ruce ani tunami bělidla. Na konci jsem si vzpomněl na detektiva Dave Kujana z The Usual Suspects a jeho klíč k rozpoznání vraha - zavřete na noc do cely tři lidi podezřelé z jednoho zločinu a kdo ráno spí, je váš člověk.. Lze k výkonu chrastícího Balea ještě něco dodat? Snad jen historku, že když ve Španělsku po natáčecím dni navštívil hospodu, zněla jeho objednávka: „Una cerveza y fregona“… ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Roque Baños: 1. Trevor's Lair ,2. Sleepless ,3. Looks Like Rain ,4. Mother's Day ,5. Miller's Accident ,6. Nikkolash's Game ,7. Route 666 ,8. Family Photos ,9. Miserable Life ,10. Posted Notes ,11. Chasing ,12. Hit'n Run Accident ,13. Underground Escape ,14. Steve's Care ,15. You Are a Liar ,16. Where Is My Waitress? ,17. Ivan Kills Nikkolash? ,18. I Know Who You Are ,19. Trevor in Jail , ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Film byl kompletně natočen v Barceloně, což zahrnovalo přetransformování jistých úseků na Los Angeles "look". Poznávací značky, auta, veřejné telefony, dopravní značení, cigarety, alkohol a mnohé další muselo evokovat prostředí "Města andělů". (Satan)
  • Režisér nikdy po Baleovi nepožadoval, aby tak markantně zhubnul. Když se Bale objevil poprvé na natáčení, všichni včetně režiséra byli v šoku a zároveň nadšení z toho, jak se Bale postavy ujal. (Satan)
  • Ivanův vůz je podle policistových slov Pontiac Firebird ročník 65. Ve skutečnosti se jedná o Pontiac GTO Convertible z roku 1970. Vozy Pontiac Firebird se začaly vyrábět až v únoru roku 1967. Ročník 65 je tedy nesmysl. (Scott67)

Související novinky

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Reklama

Reklama