Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První část volné trilogie o trampotách dvou osiřelých sourozenců, třináctileté Alenky a třiadvacetiletého Zbyňka, vychází ze zvláštních situace rodiny, v níž si sourozenci navzájem musí nahradit rodiče. Bratr by se rád oženil, ale brání mu ohled na sestru, která na něm lpí a žárlí na všechno kolem něho. Přivádí tedy do bytu svou dívku Kateřinu, kterou má rád, jako podnájemnici... Hra autorů Vojtěcha Měšťana a Rudolfa Ráže Podnájemníci v režii Františka Filipa získala na MTF Zlatá Praha v roce 1977 Cenu za nejlepší komedii. (Česká televize)

(více)

Recenze (53)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Rodinná tématika se stala jedním z nejméně zneužívaných témat normalizační éry. Současně také prostorem pro všestranné umělecké vyžití. Vrchol husákovského babyboomu současně upozorňoval na další znepokojivý rys zdánlivě bezkonfliktní doby: postupný rozpad partnerských vztahů úzce související s nedostatkem bydlení. Podnájemnická trilogie rozehrává tento výchozí půdorys na ne zcela typickém příkladu staršího, zodpovědného bratra a třeštící mladší sestry, vláčené pubertou k tradičním výkonům svého věku. Herecké souznění je v tomto případě jedno, osobitost rodící se možné herecké osobnosti, kterou tehdy ještě neherečka Andrlová byla, to druhé. Oboje je příjemné i neopakovatelné zároveň. A oboje se postupně rozplývá. Trilogie je představitelnou, čtyřdílný cyklus by patrně nebyl s to dostát úrovni, nastolené zejména první částí. I po letech jde o mile ztřeštěnou a rozvernou podívanou. Lidského tepla totiž nikdy není dost. ()

otík 

všechny recenze uživatele

První díl trilogie televizních komedií "Podnájemníci", "Otec nebo bratr" a "Dopis psaný španělsky". Velmi příjemná a poklidná kratší komedie s mladičkou Ivanou Andrlovou v roli sestry staršího bráchy Hanzlíka, který se snaží do této osiřelé rodiny přivést svou milou Danielu Kolářovou. Není to komedie k popukání, ale především její vyvrcholení je velmi vtipné a zábavné. Hudba: Jiří Bažant & Jiří Malásek ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Krásný herecký koncert, ve kterém nejvíce zazářila Ivana Andrlová. Ta strčila Hanzlíka a Kolářovou do kapsy. Zase jsem měla ten zvláštní pocit, že autor nebo tedy v tomto případě autoři museli opisovat z naší rodiny, protože jsme se v tomhle příběhu našli. Ale, řekla bych, že se tu musí najít každý, kdo má sourozence a nebo ten, který řeší podobný případ. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Mezi herečky, které přímo bytostně nesnáším, patří dlouhodobě i Ivana Andrlová, o to víc mě překvapilo, že mi v tomto případě vůbec nevadila, dokonce bych řekl, že mě hodně bavila. A dost. Větší pochvaly už se ode mě dočkat nikdy nemůže. Osvědčené duo Hanzlík/ Kolářová tradičně nezklamalo, takže jsem viděl naprosto pohodovou záležitost, u které jsem se nenudil, a jsem z toho upřímně překvapený. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

První část je asi nejpovedenější. Andrlová je tu ještě celkem snesitelná. Zájímavý pohled na dva sourozence co se musí starat o sebe jelikož se jim zabijou rodiče. Bratrova přítelkyně se k nim nastěhuje ,ale tím začínají trable. Ona se snaží véct domácnost po svém jenže Alenka je zvyklá na svůj systém a bratr nechce ublížit ani jedné a tak se postupně všichni tři stávají nájemníky volného pokoje.Než se nakonec udobří. Pěkný tv film zpracovaný filmovou verzí,což mu jenom prospělo. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Ivaně Andrlové bylo v době, kdy hrála žačku základní školy, už 16 let. (M.B)

Reklama

Reklama