Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh australského zbojníka irského původu Neda Kellyho, legendárního australského lidového hrdiny. Jako sedmnáctiletý je v roce 1871 nespravedlivě obžalován z krádeže koní a skončí na tři roky ve vězení. Po návratu se brzy dostane do střetu s policistou Fitzpatrickem, který obtěžuje jeho sestru Kate. Fitzpatrick se začne rodině mstít. Pokusí se zatknout bratra Dana za krádež koní a v potyčce s ním je zraněn. Nahlásí, že ho zranil Ned, ačkoli ten nebyl rvačce vůbec přítomen. Ned, Dan a jejich kamarádi Joe a Steve jsou prohlášeni za psance, které smí kdokoli zastřelit na potkání, Nedova matka je zatčena a posléze odsouzena k tříletému trestu. Mezi psanci a policisty vypukne válka, na straně policistů jsou první mrtví. Kellyho gang se toulá krajem, vyloupí dvě anglické banky a spálí zástavní listiny, které tam najde. Získává si sympatie prostých lidí, guvernér proti nim zato vypraví armádu policistů, vedenou náčelníkem Harem, pro kterého je dopadení Kellyho životním úkolem... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (134)

castor 

všechny recenze uživatele

Hodně jednostranně vyprávěný příběh o těch zlých policajtech a hodných ušlechtilých zbojnících. Každý národ takového má. Ir Ned, který v Irsku nikdy nebyl, byl lidovým hrdinou, australským Robinem Hoodem, který nějaký ten pátek sekal latinu, jenže se znovu stává obětí arogantního systému, aneb co řekne policajt, to platí. A Naomi Watts nechce vykřičet do světa, že tak trochu něco ví. Ned Kelly chránil lidi, které měl rád a oni měli rádi jeho, stal se symbolem lidového odporu osadníků proti britské vrchnosti, a zhruba prvních pětačtyřicet minut je to fajn. Dokonce moc fajn. Jenže pak už tu máme pouze solidní řemeslo, které mohlo být něčím víc. Druhou polovinu už můj zájem slábl, naštěstí tu byl charismatický a přirozený vůdce Heath Ledger, který to tahal stále nahoru. Jeho mužnému rebelství jsem věřil, lehce trpká pachuť nad nenaplněným potenciálem nicméně zůstává. Tvůrci se vydali cestou romantizující podívané s jasným rozděleným postav (ti hodní, ti špatní), nakonec tak Ned Kelly zůstal někde v lehkém nadprůměru. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $86,959Tržby Celosvetovo $6,585,516║ Príbeh je o hrdinovi typovo rázu nášho Slovenského Jánošíka skrývajúceho sa v Austrálskej buši, pred nespravodlivosťou zo strany polície a vtedajšej Anglickej nadvlády na území Austrálie. Jedná sa o vyhnanca s menom Ned Kelly, ten sa vo svojej dobe stal národným hrdinom snažiacim sa zjednotiť okolitých obyvateľov v tejto vyprahnutej zemi. Tento dobrodružný film je natočení na to, že ide o Austrálsku produkciu dosť svižne a zručne. Výpoveď o hrdinstve štyroch utečencov na čele s Nedom Kellym dokáže vo svojom stvárnení upútať a dokonca aj nadchnúť tým ako si počínali vo svojom odboji, prípadne prekvapí aj ich nápaditosť, keď sa oplechovaní „v rytierskom zbroji“ postavia presile asi stovke policajtov. Úloha Neda Kellyho výborne sadla Heath Ledgerovi, nestratil sa tu dokonca ani Orlando Bloom, teda aspoň jeho úloha bolo na danej ploche celkom znesiteľná. /80%/ ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Klasický příběh psance, který byl ke své zločinecké kariéře v podstatě dohnán okolnostmi - nespravedlností systému a zvůlí policie.Film podprůměrné kvality, výjimečný pouze hereckým výkonem H.Ledgera, O.Bloom planý jako vždy, Wattsová nevýrazná a její role paničky, jež prožila s hrdinou jediný úlet, zbytečná. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Proslulý australský bushranger jakožto ústřední postava historicky poměrně věrné rekonstrukce líčící vzestup a pád Kelly Family (a tím teď nemyslím ty uječené hermafrodity s dlouhými vlasy). Celkové mdlé vyznění nezachránily časté záběry na faunu a flóru, ani snaha o desperátskou poetičnost a když se k tomu připojí i pocit, že hlavní hrdinové jsou nevinní asi jako štěně sedící vedle hnědé hromádky nevábné vůně a ke svým činům byli vyprovokováni podobně jako pedofil krátkou sukní pětileté holčičky, nemá snímek s vousatým Nedíkem Šuhajem loupežníkem, i vzhledem k své emoční plytkosti, moc co nabídnout. Jednu hvězdu navíc přihazuji za uvěřitelný výkon H.Ledgera a v souvislosti s tím si tak přemítám, jaká je to škoda, že před třemi roky odešel na onen svět, v němž se mu tak zalíbilo, že se odmítá vrátit zpátky. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Vemte si Butche a Sundance, posaďte je do Austrálie a dejte jim vlastnost Jánošíka - bohatým brát a chudým dávat. No a teď ještě režiséra, který tomu celému dá několik hřebíků do rakve (co na tom, že některé jsou zlaté :).... Nevýrazný a špatně se stylizující Heath Ledger, Naomi Wats a Geoffrey Rush bez prostoru vás zaujmout, a slabý Orlando Bloom (to jenom pro ty, kteří se nechají jako já nachytat na slavná jména na obalu). ()

Galerie (36)

Zajímavosti (11)

  • Irský folkový zpěvák, který se objevil ve filmu, je Bernard Fanning. (HappySmile)
  • Heath Ledger dostal za tento film honorář 50 000 liber, čímž projevil svou oddanost. Zároveň se mu splnilo přání zopakovat si spolupráci s režisérem Gregorem Jordanem. V Austrálii se později stal film úspěšným hitem. (Michelle75)
  • List Sydney Morning Herald konstatoval, že Heath Ledger byl pro tuto roli zrozen, protože když si zkusil originální železné brnění Neda Kellyho, perfektně mu sedělo. Heath Ledger na to poznamenal: "Vlastně to bylo celkem děsivé... jsme stejně vysocí a stejně vážíme. On byl štíhlý, protože neměl co jíst, já jsem štíhlý, protože nechodím do posilovny." (HappySmile)

Reklama

Reklama