Reklama

Reklama

Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo

  • Francie Le Petit Nicolas : Qu'est-ce qu'on attend pour être heureux ? (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Patálie malého Mikuláše, od rvaček na školním dvoře až po dobrodružství na letním táboře, si v průběhu let zamilovaly více než čtyři generace dětí i dospělých po celém světě. Oblíbená postavička nyní poprvé ožívá v původní ilustraci Sempého v animovaném filmu pro celou rodinu. Vzniká tak svěží a zábavný snímek, citlivě kombinující příhody rozpustilého školáka s osudy jeho dvou tvůrců, spisovatele Reného Goscinnyho a ilustrátora Jeana-Jacquese Sempého, kterým v českém znění propůjčili hlasy Ondřej G. Brzobohatý a Ondřej Brousek. (Aerofilms)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (38)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je to mix animovaného dokumentu s přesahem do životopisného filmu a Mikulášových příběhů, které tím tak nějak prostupují. Čili chvílemi seriózní a chvílemi pro děcka, takže to má pro každého něco, ale roztržitě, chvíli hlavně jen pro jednu skupinu, chvíli zase pro tu druhou. Tudíž tomu chybí propracovanější výstavba, ne tak celistvost, protože tu se sem povedlo nějak dostat, ale jak to přepíná mezi naprosto odlišnými žánry, tak se hůř do obou zároveň dostává. Jinak ano, při sledování jsem si celou dobu říkal, že tohle je konečně adaptace Mikulášových patálií, jakou by si Mikuláš zasloužil (aspoň co se těch epizodek podle kapitol v knihách týče), jenže do toho tam pořád vstupovaly životy Goscinnyho a Sempeho, které mě místy bavily víc, jenže se to zase pralo s mými dojmy z adaptovaných epizodek, které jsou hravé a prostě jako z knihy, zatímco život těch dvou velikánů rozhodně tak veselý nebyl. Jako by to byly dva filmy, oba samy o sobě dobré, ale dohromady budící dojem nevyváženého pásma, které přeskakuje mezi oběma filmy. A to to viditelně propojené je, ale stejně to tak na mě působilo. Čtvrtou hvězdu dávám spíš za to, že jsem se konečně dočkal, než že bych to na ni subjektivně viděl. Slabé 4* ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Jean-Jacques Sempé se dlouhá léta držel toho, že práva na svůj autorský styl jen tak nikomu nepředá, u Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo ovšem těsně před svou smrtí neudělal přešlap. Jak to celé začalo totiž ve finále skutečně vzdává poctu dvěma obdivuhodným autorům, kdy je hrdina Goscinnyho a Sempého přiveden k životu s očividným citem a přitom všem má Jak to celé začalo i poselství o širokém pojmu nesmrtelnosti.  Obdivuhodná práce, která zvládne nejen uspokojit dětské diváky, ale i starších diváků se bez problémů v nějaké formě dotkne.... ()

Reklama

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Paráda. Sice jsem doufal, že na film mrknu s předškolkními dětmi, ale ty to nebavilo. Což chápu. I samotný Mikuláš je spíš až pro školní děti. Navíc svým konverzačním humorem má v současné době tupých přeplácanin těžké se prosadit u malých dětí. Ale já byl nadšený. Poutavé vyprávění o vzniku francouzské dětské legendy a připomenutí dvou skvělých tvůrdců. Moc milé, moc hezké. A s vloženými částmi s Mikulášovými příběhy i vtipné. ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Dali mu život, a teď díky němu (a spolu s ním) budou žít navěky. Animované – a vůbec první, i když se to nezdá – Mikulášovy patálie jsou stejnou měrou adaptací bujarých příhod tohohle klučiny z pařížského předměstí jako životopis jeho autorů Sempého s Goscinnym. Spíš než pro malé jsou ale pro už odrostlejší diváky. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Jedno z TOP animovaných překvapení roku 2023 a příběh, kde se nejen pobavím nad patáliemi Mikuláše, ale i se dozvím zajímavé informace o životě autora Reného Goscinnyho a ilustrátora Jeana-Jacquese Sempého. A nutno podotknout, že jsou to občas příběhy velice pochmurné a smutné. To ale tento film jen posiluje v jeho kvalitách. Předal mi skutečně pestrou škálu emocí, pro kterou jej spíše doporučuji dospělým než dětem, i když i ti si na něm najdou to své. 90% ()

Galerie (41)

Reklama

Reklama